6 razloga zbog kojih bi se tate trebali uključiti u igru

6 razloga zbog kojih bi se tate trebali uključiti u igru

 

Zamislite dijete kako se igra. Zamišljate li sobu punu igračaka, vlakić na podu i košaru punu loptica? Za djecu, igra nije ograničena samo na igračke.
Igra je velik dio svega što oni rade, bilo da se radi o stvaranju, građenju, glumi, pjevanju ili istraživanju. Igra omogućuje djeci da shvate stvarni svijet, isprobavaju i testiraju svoje granice. Pomaže im izgraditi svijest o sebi i o drugima, te im pruža prostor u kojem se mogu baviti svojim mislima i osjećajima bez da ih se požuruje.
Igranje je isto tako odlično vrijeme u kojem se roditelji mogu bolje povezati s djecom te izgraditi blisku vezu.

 

Tate se često igraju malo drugačije

Načini na koji se majke i očevi igraju mijenja se s obzirom na to kakvo je dijete i kakav je roditelj. Mame i tate imaju drugačije stilove igranja, a svaki način igranja je izvrstan način kako uspostaviti i održati zabavnu, nježnu vezu punu ljubavi sa svojim djetetom. Svaki roditelj je drugačiji i stilovi igre koji su spomenuti u ovom tekstu nisu ograničeni samo na tate. Ipak, oni neuobičajeni stilovi igre ipak prirodnije dolaze tatama i često znaju izgledati mnogo drugačije od tradicionalne igre u sobi punoj igračaka.

 

1. Gruba igra

Ovo je vjerojatno prva slika koju zamislite kada vam netko spomene tatu koji se igra s djecom. Ova igra često uključuje neku vrstu grubosti, poput hrvanja ili naguravanja, u kojoj podjednako uživaju djevojčice i dječaci.
Zašto je važno: Iako može izgledati blesavo, grublja igra je važna za razvoj djeteta jer mu pomaže istražiti tjelesne granice, testirati koordinaciju i poboljšati ravnotežu.
 

2. Smiješne pjesme i igre

Jeste li ikada pitali svog tatu da otpjeva neku uspavanku? Vjerojatnost je velika da će tate promijeniti riječi dječjih pjesmica i uspavanki, i izmisliti drugačije završetke priča.
Zašto je važno: Pričanje priča preko uspavanki i pjesmica pomaže djeci razviti jezične sposobnosti, razumjeti likove te predvidjeti sljedove događaja te obrasce priča. Kada tate mijenjaju riječi, time pokazuju kako kreativno razmišljati izvan uobičajenih okvira.

 

3. Neuredna igra

Ukoliko vam treba partner u zločinu za igranje u blatu, s balonima punim vode ili paintball, tate su pravi izbor. Ovakva vrsta igre ne mora prestati kako vam dijete odrasta. Vidjela sam odrasle timove očeva i kćeri ili očeva i sinova koji igraju sportove skupa i pri tom uživaju. I, bez želje za stereotipiziranjem, tate nisu opterećeni neredom koliko neke mame.
Zašto je važno: Neuredna igra potiče motoričke vještine i koncentraciju, rješavanje problema te jedinstveno osjetilno iskustvo. Samo se prisjetite kako je to zakoračiti bos u blato.

4. Građenje i rješavanje problema

Bilo da se radi o građenju kućica, brodića ili prikolica, tate su odlični u poticanju praktičnih zadataka iz prve ruke. Ako ste tata koji voli graditi i izrađivati stvari, stavite malo radnu površinu s dječjim alatom pored vaše radne površine kako biste svoju djecu uključili u to što radite. S djecom se možete baviti i slaganjem slagalica ili građenjem kućica od sitnih Lego kockica.
Zašto je važno: Igranje korištenjem ruku potiče prostornu orijentaciju, dobru kontrolu pokreta, rješavanje problema, analiziranje planiranje, kreativnost te koordinaciju oko-ruka – što je stvarno mnogo!

5. Tatin smisao za humor

Tata mi je znao reći kako je išao u „Školu za tate" gdje je naučio sve svoje grozne fore. Poput one kada dijete pita „Što je na TV-u,", a tata odgovori: „Lonac i cvijeće". Najbolje tatine fore mjere se po količini kolutanja očima i dubokim uzdasima srama.
Zašto je važno: Iako se radi manje-više samo o zabavi, no kroz ove šale otac pokazuje kako treba ponekad biti samokritičan, te s vremena na vrijeme moći pogledati na svjetliju stranu života. Ove šale nas uče i kompleksnosti jezika.

6. Sport i avanturizam

Bilo da se radi o timskom sportu, jahanju, trčanju ili istraživanju prirode, tate često stavljaju naglasak na važnost kretanja i tjelesnog razvoja i spretnosti. I dječaci i djevojčice trebaju ovakvu vrstu redovite vježbe, bilo da žele postati sportaši ili samo uživati trčeći po parku.
Zašto je važno: uspostavljanjem dobrog primjera za svoju djecu, očevi uče kako je kretanje i tjelesna aktivnost važna – što je vrijednost koju će djeca nositi sa sobom kroz život. Vježbanje je dobro i za mentalno te emocionalno zdravlje, zdravlje kostiju, imunitet, zdravu tjelesnu težinu te mnogo drugih stvari.

 

Preneseno s Roda.hr

 

Share this post