8 razloga zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji

8 razloga zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji

 

Obitelj je važnost svakog čovjeka i trebala bi nam biti na prvome mjestu.

"Obitelj i prijatelji su skriveno blago. Potražite ih i uživajte u njihovom bogatstvu."

Obitelj je utočište u ovom surovom svijetu. Uz sve obaveze i strku u kojoj živimo, nerijetko zaboravljamo na svoje najbliže i na važnost obitelji. Obitelj je važnost svakog čovjeka i trebala bi nam biti na prvome mjestu. Ne čine je stvari, već topli i srdačni odnosi između roditelja i djece. Obitelj je temelj i, htjeli mi to ili ne, oni će uvijek biti dio nas jer od njih dolazimo. 

Pronađite vremena sve dane u godini kako biste provodili vrijeme sa svojim najmilijima. Ako ne živite s roditeljima, posjetite ih (ili nazovite) barem jednom tjedno. 

Postoje mnogi razlozi zašto bi i u odrasloj dobi trebali ostati bliski sa svojom obitelji. Obitelj je vrlo važna u našim životima, iako to često zaboravljamo zbog brojnih obaveza i zauzetosti koje suvremeni život donosi. Čak i ako ne živite u istom gradu, obitelj bi vam trebala biti važna. U nastavku vam navodimo nekoliko razloga zašto je važno ostati blizak s članovima svoje obitelji. 

Obitelj je zajednica koja će vam u svakom trenutku pružiti podršku, ljubav i iskrenost koje su vam potrebne. To su pojedinci koji uglavnom znaju sve o vama i koji su uz vas oduvijek, otkako ste došli na svijet. Svima je lijepo provoditi vrijeme s ljudima koje volimo i koji vole nas. Iako su razlozi zbog kojih biste trebali biti bliski sa svojom obitelji brojni i neograničeni, mi vas podsjećamo na nekoliko najvažnijih. 

1. Podrška

Htjeli vi to ili ne, obitelj predstavljaju ljudi koji su imali ili još uvijek imaju značajan utjecaj na vaš život, a vjerojatno i na odluke koje ste donosili. S njima ste proveli jedno određeno vrijeme, oni su vam pružali ljubav i toplinu koja vam je bila potrebna.  Iako možda više ne živite s roditeljima ili niste s njima u najboljim odnosima, duboko u sebi znate da uvijek možete na njih računati. Ako ostanete bez krova nad glavom, oni će vam uvijek pružati  utočište u koje se svakog trenutka možete vratiti. U najtežim trenucima oni će vam dati podršku koja vam je potrebna, budite zahvalni na tome.  Obitelj je svojevrsni 'sustav podrške' stvoren za najteže trenutke. Bilo da je riječ o financijskim poteškoćama, bolesti, razvodi ili nečem drugom, vaša će obitelj uvijek biti uz vas i pomoći vam da se oporavite.

2. Bezuvjetna ljubav

Uz primarne potrebne, koje se odnose na hranu, kuću, odjeću i sl., svaki čovjek ima i psihološke potrebe. Svakome je potrebna ljubav, osjećaj pripadnosti , pažnja i razumijevanje. Ipak, najvažnija od svega nabrojenog je bezuvjetna ljubav koju vam vaši roditelji pružaju od trenutka rođenja.
Otkako ste stigli na svijet vaši su vas roditelji voljeli i pružali vam svu ljubav ovoga svijeta. Iako vam se ponekad čini da se previše miješaju u vaš život ili da vas konstantno s nečim gnjave, to je zato što im je stalo do vas, jer vas vole. 

3. Brutalna iskrenost

Članovi vaše obitelji uvijek će prema vama biti iskreni, čak i kada to ne želite.  I budite zahvalni na tome. Iako ponekad ne želimo čuti istinu, ona je uvijek najbolji izbor. 

4. Uz vas su kada je najteže

Bez obzira na to kroz što prolazite, obitelj će u većini slučajeva biti uz vas, čak i kada je najteže. Unatoč razlikama koji postoje među vama, oni su ti koji vas neće napustiti ni u najgorim trenucima. Postoje trenuci u životu kada nam nitko neće moći ni znati pomoći, osim njih. To je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih biste trebali ostati bliski sa svojom obitelji i zašto bi i oni vama uvijek trebali biti na prvome mjestu.

5. Temeljne vrijednosti i odgoj 

Vaši su vas roditelji odgojili i ugradili vam set morala i principa koji vam pomažu da preživite u današnjem surovom svijetu. Morate priznati da su oni djelomično zaslužnu za osobu kakva ste danas. 

6. Netko tko vam je pomogao da postanete osoba koja ste danas

Roditelji su vjerojatno financirali vaše obrazovanje i pružali vam potrebnu podršku i snagu, čak i kada ste željeli odustati. Oni su zasigurno bili uz vas i tjerali vas da idete dalje, da napredujete i ohrabrivali vas ostvarite uspjeh.  

7. Pružaju vam zaštitu

Osjećaj straha je prisutan u svakom pojedincu. Svima nam je stoga potrebna zaštita i osjećaj sigurnosti. To nam pomaže da lakše kročimo kroz život i daje nam snage za hrabre pothvate. Morate biti svjesni da će vam vaša obitelj uvijek pružiti sigurnost i zaštitu ako vam budu potrebne. Znate da će oni biti uz vas i boriti se s vama da postignete ono što želite. Te nam  stvari  pomažu da rastemo i sazremo te pronađemo svoje mjesto pod suncem.

8. Zajednička prošlost

S članovima svoje obitelji imate zajedničku prošlost i vezu kakvu nemate ni sa kim drugim. To ne možete izbrisati ili negirati. Upravo je zato obitelj nezamjenjiva i dragocjena i nipošto ju ne biste trebali zanemarivati. 

Zapamtite, za vaše ste roditelji vi bili i uvijek ćete ostati njihovo dijete i broj jedan. U prošlosti, kada ste bili dijete, oni su bili potrebni vama, a u budućnosti, kada ostare, vi ćete biti potrebni njima. Nemojte ih napustite i budite uz njih kada im budete potrebni, baš kao što su i oni oduvijek bili uz vas. 
 

Preuzeto sa zena.hr

Share this post