Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

Moje dijete grize! Što to znači i zašto se to događa?

 

Normalno je da ste zabrinuti – i trebate biti – ako vaše dijete grize brata ili sestru ili djecu u vrtiću. No, vjerojatno se radi o fazi…

 

Kad dijete koje je mlađe od dvije godine nekoga ugrize, to je još uvijek “primjereno ponašanju djece njegove dobi". Dvogodišnje dijete ne može razumjeti što to znači da ugriz boli jer će to učiti u trećoj godini života. Za to vrijeme, ugrizi će vjerojatno prestati sami od sebe.

Dijete će najkasnije dolaskom u vrtić shvatiti da ugriz boli i naučiti suosjećati s drugima. No, do tada važno je jasno reagirati u slučaju ugriza ne samo što ugriz može biti izuzetno bolan, već i stoga što može izazvati i ozbiljnije ozljede. Takvo ponašanje ne smijete tolerirati.

Odmah reagirajte. Razgovarajte s djetetom koje je ugrizlo jednostavnim jezikom: “Nije u redu gristi. To boli. Neću to tolerirati!”
Pomozite žrtvi! Nakon upozorenja onome koji je ugrizao, odmah se posvetite žrtvi. Ona će sigurno trebati utjehu i vaše razumijevanje, a možda i pomoć oko rane.
 

Pričajte s oba djeteta o onome što se dogodilo!

Kad se oba djeteta smire, privucite njihovu pažnju i vježbajte bolje rješenje za rješavanje sukoba. Možete pitati: “Što ćeš učiniti ako ne želiš da Maja uzima tvoj autić?” I: “Što kažeš teti ako je neko dijete tebi učinilo neku nepravdu?” Vježbajte jednostavne igranje uloga: “Ja sam sad Maja iz vrtića i uzimam ti autić. Što ćeš učiniti? “ Govorite djetetu rečenice koje ono treba upotrijebiti: “Ne, ne želim da mi to radiš.” “Vrati mi to!” “Pusti me na miru!” Kad im se sve to tako objasni, mnoga djeca iz vrtića jednom ugrizu nekoga i više to nikad ne ponove.
 

Nikad ne vraćajte ugrizom!

Neki roditelji misle da će djetetu, ako ga ugrizu natrag, pokazati koliko to boli. Ali, nažalost poruka koju dijete iz tog postupka prima jest vrati istom mjerom odnosno da koristi istu vrstu agresije za rješavanje problema. Čak i ako ga ne ugrizete jako, time ćete grizenje kao metodu razgovora samo učvrstiti. Zato, nemojte gristi dijete – čak ni iz zabave!
 

Potaknite dijete da dođe k vama kada je tužno ili ljuto!

Nećete uvijek moći biti uz dijete i pružiti mu podršku, kada je recimo u vrtiću, ali ukažite mu na to da uvijek može potražiti pomoć teta ili neke odrasle osobe. Također mu recite da uvijek može doći k vama kad mu je teško ili je tužan i reći vam što ga muči. U tim trenucima odvojite vrijeme za dijete i pažljivo ga slušajte!
 

Razgovarajte s odgojiteljem u vrtiću!

Uvjerite se u to da u vrtiću pravovremeno reagiraju na ugrize i interveniraju kad se pojavi agresivno ponašanje (bilo da se vaše dijete tuče, udara, grize ili zadirkuje druge ili da je ono žrtva). Ako u vrtiću kažu da se treba sam izboriti ili riješiti taj problem, onda taj vrtić nije mjesto za vaše dijete.

Svakako postavite to pitanje kako tete reagiraju na ugriz ili drugo agresivno ponašanje. Time ćete postići dvije stvari: prvo, odgojitelji u vrtićima često imaju dobra rješenja problema s ponašanjem – savjete koje možete isprobati i kod kuće. I drugo, na ovaj način možete saznati trude li se u vrtiću riješiti taj problem ili ga prepuštaju djeci da ga sama riješe.

 

Preneseno s Roditelji.hr

Share this post