Sedam osobina sjajnih očeva

Sedam osobina sjajnih očeva

 

Mnogi očevi danas, za razliku od nekoć, i te kako žele igrati važnu ulogu u životu svoje djece. Žele sudjelovati od početka, odgajati, biti tu za djecu. To je velika promjena u odnosu na ranije razdoblje: sada djeca od svojih očeva uče kako graditi karakter, poštenje, integritet.

 

Kada očevi prigrle svoju ulogu i budu stvarno roditelji, aktivno uključeni u djetetov odgoj, njihova djeca rastu u jedinstvene osobe. Kada govorimo o takvim očevima, govorimo o sjajnim očevima, a svima je zajedničko sedam osobina. A to su:

 

1. Sjajni očevi su odlični uzori

Tate, jeste li kada razmišljali da bi vaš život mogao biti PORUKA? Što ako je način na koji ste odabrali živjeti svoj život središnja poruka koju su vaša djeca došla naučiti? Na vašu djecu utječe vaš život, poruke koje odašiljete, savjeti koje dijelite, mudre riječi koje govorite.

 

2. Sjajni očevi koriste odgovoran rječnik

Odgovoran rječnik znači riječi i fraze koje otkrivaju prihvaćanje odgovornosti za svoje osjećaje i postupke, otkrivaju svjesne izbore. Sjajni očevi u svojem rječniku ne koriste riječi i fraze koje u drugima traže krivce ili odgovornosti za vlastite pogreške i ponašanja.

 

3. Sjajni očevi uče kako se traže rješenja

Očevi, više nego majke, djecu uče rješavanju problema i traženju rješenja. Sjajni očevi djeci dopuštaju da dođu do vlastitih zaključaka, bez obzira na vrijeme koje im je možda potrebno.

 

4. Sjajni očevi pomažu djeci izgraditi unutarnji autoritet

Djeci je potreban prostor da isprobaju svoja krila. Očevi – i majke – bi trebali pružiti prostor, vrijeme, ali i sigurnost koju djeca trebaju da bi se odvažila na samostalno ispitivanje života. I očevi moraju ohrabrivati i poticati dječju intuiciju.

 

5. Sjajni očevi omogućuju djeci da razviju svoj glas

Otkrivanje vlastitog glasa proces je koji traje čitav život. Sjajni očevi pomažu djeci u zadobivanju vještina i pouzdanja kada se trebaju izboriti za sebe. Takvi očevi ohrabruju djecu da ispituju sve dok ne dobiju jednoznačne odgovore, da propitkuju lažne izjave i da se bore protiv nepravde.

 

6. Sjajni očevi se čuvaju (pr)osuđivanja

Djeca griješe. Djeca griješe dok uče hodati. Djeca griješe dok uče govoriti. Djeca neprestano griješe. Čuvati se (pr)osuđivanja znači zadržati svoj sud o negativnoj ili pozitivnoj vrijednosti pogrešaka. To znači odbiti vidjeti pogreške kao dobre ili loše. To znači promatrati ih kao izbore koji nude mogućnost rasta.

 

7. Sjajni očevi djecu vide kao učitelje

Takvi očevi razumiju da i sami mogu mnogo toga naučiti od svoje djece, i kao očevi i kao ljudska bića. Sjajni očevi znaju da im njihova djeca uvijek nude lekcije. Usredotočuju se na ono što moraju naučiti i promijeniti, umjesto na ono što djeca moraju naučiti i promijeniti.

Preuzeto s bitno.net

 

Pročitajte i:

Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju napraviti ovih 13 stvari​

Ljubav i granice kao ključ za razvoj sretnog i samosvjesnog djeteta​

Share this post