Testovi na trudnoću

Testovi na trudnoću

Svi testovi za trudnoću baziraju se na indikatoru prisutnosti hormona trudnoce hCG (humani korionski gonadotropin). To je hormon kojeg proizvodi posteljica za vrijeme trudnoće.
U ljekarnama se mogu kupiti testovi za trudnoću koji daju pouzdane rezultate već dva tjedna nakon oplodnje. Najčešće se za takve testove koristi prvi jutarnji urin. Promjena boje na indikatoru ukazuje na prisutnost ili odsutnost trudnoće. Kako se brzina proizvodnje hormona trudnoće razlikuje od žene do žene, tako kod nekih može trajati manje, kod drugih više da bi se test na trudnoću pokazao pozitivnim.

Ispitivanje urina jednako se tako može obaviti i kod ginekologa. Neki proizvodači reklamiraju svoje testove tako što tvrde oni mogu i ranije otkriti trudnoću. No treba imati na umu da testovi napravljeni prije očekivane sljedeće mjesecnice nisu pouzdani. Oni mogu pokazati negativan rezultat samo zato što je razina hormona trudnoće preniska, iako je trudnoća prisutna.

U iznimnim slucajevima lijecnici mogu provesti i test krvi. Taj je test daleko osjetljiviji od testa urina, pa se može i ranije izvesti.

U većini slučajeva se trudnoća već nakon prvog izostanka mjesečnice može ustanoviti specijalnim ultrazvučnim pregledom – vaginalnom sonografijom. Taj pregled pri pozitivnom testu na trudnoću daje i podatak o tome je li se embrio smjestio u maternici ili možda u jajovodu ili trbušnoj šupljini. Na ultrazvuku se već tri do četiri tjedna nakon oplodnje može vidjeti srce embrija kako kuca.

Žene koje su upravo ustanovile da su trudne, često se brinu da su možda u prva dva tjedna trudnoće nenamjerno naškodila svome djetetu – možda konzumacijom alkohola na nekakvoj zabavi, tabletama ili cigaretama. No priroda se i za to pobrinula.
U tom razdoblju, dok žena još ne zna da je trudna, vrijedi princip ''sve ili ništa''. Taj princip kaže da ce trudnoća završiti prije vremena ako u toj fazi nešto pođe po zlu. Žena takav prekid trudnoće doživljava najčešće kao nešto jaču ili malo zakašnjelu mjesecnicu. Drugim riječima, taj princip kaže da se ne trebate brinuti zbog ta dva prva tjedna trudnoće. Ali nakon njih pocinje razdoblje kada bi majke obavezno trebale prestati s pušenjem, konzumiranjem alkohola i korištenjem lijekova.

Share this post