10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

10 savjeta kako djetetu olakšati polazak u jaslice

 

Plač, čvrsto obavijene ruke oko vrata mame ili tate te pogled od kojeg se slama srce, normalne su reakcije djeteta koje prolazi kroz strah od odvajanja od najbliže osobe.

Ako vaša beba ovog tjedna kreće prvi put u jaslice, glava će vam vjerojatno biti prepuna briga i pitanja. Jasličke grupe prvi put se odvajaju od roditelja i ostavljaju na brigu nepoznatim tetama s kojima tek trebaju uspostaviti povezanost. Plač, čvrsto obavijene ruke oko mame ili tate i pogled koji slama srce sasvim su normalne reakcije djece koja su do sada navikla na blizinu isključivo ljudi za koje su vezani. To su najčešće roditelji te starija braća i sestre.

Ovu novu situaciju odvajanja od roditelja djeca doživljavaju kao po život opasnu prijetnju, piše portal Aha parenting. Vaše dijete će s vremenom naučiti da se vi vraćate svaki dan, ali u početku to nije sposobno razumjeti u potpunosti. 

Sve dok se ne poveže s tetom u vrtiću i ne shvati da ona može ispuniti sve njegove ili njezine potrebe, dijete se neće osjećati sigurno. Zato je važno u početku potaknuti povezivanje djeteta i tete, ali i još nekoliko drugih stvari koji će djetetu i vama olakšati polazak u jaslice. 

 

1. Potaknite povezivanje s tetom

Roditelji trebaju shvatiti da se dijete nikad neće naučiti biti odviknuto od vas. Samo će se početi osjećati sigurno s nekim drugim. Zato je dobro da vi sami pokušate pokazati djetetu da se može pouzdati u tetu u vrtiću. Dopustite im da se zajedno zabave i da stvore svoje dobro iskustvo zbog čega će djetetu i drugi dan biti ugodno s tetom. Pokažite djetetu da i vi vjerujete u tetu u načinu na koji razgovarate s njom. 
 

2. Prilagodba je važna

Odvojite vrijeme da provedete s djetetom tjedan ili dva u prilagođavanju na vrtić.Svaki vrtić ima svoja pravila. Obično ćete u početku biti s djetetom u sobi i postepeno sve duže izbivati. Čim vidite da se dijete opustilo, sjedite sa strane i pustite da se igra. Budite više promatrač, a ne aktivni sudionik, kako bi se što više samo prilagodilo na novu situaciju. 

3. Razvijte svoj pozdrav

Možete zajedno zaplesati ili pročitati kratku priču i potom poljubiti, zagrliti dijete, reći mu da ga volite i da ono voli vas i da će mama doći u 16 sati. Potom predajte dijete teti u vrtiću. Svaki dan ponavljajte istu rutinu i odolite porivu da skratite ili produžite tu rutinu. To će pomoći djetetu da shvati što može očekivati. 

4. Poznata igračka ili neki drugi predmet

Preporučuje se u početku ponijeti nešto uz što će se dijete osjećati sigurnije. To može biti omiljena igračka, duda, bočica ili mamin šal. No nemojte se iznenaditi ako to baci iz protesta – jer ništa od toga ne može zamijeniti vas.
 

5. Razgovarajte s djetetom što se događa

Objašnjavajte gdje idete i zašto. Pokušajte to ispričati na zabavan način. Npr.: Najprije ćemo ja i ti zaplesati. Potom ćemo otići u vrtić gdje ima druge djece i gdje ćete se igrati. Izljubit ćemo se, zagrliti, reći da se volimo i mama će te predati teti. Potom ćete vas dvije mahati mami s tvojom omiljenom lutkicom. Malo ćeš plesati s tetom i upoznati nove igračke. Potom ćete ručati, malo odspavati i nakon što nešto malo popapate mama će doći po tebe. Mama će svaki dan doći po tebe.
 

6. Nemojte se iskradati

Još je gore ako netragom nestanete nego ako objasnite da sada odlazite. Pred djetetom će ostati neobjašnjiva praznina i odvajanje od vas će postati još teže i dugotrajnije. Kada počne plakati, smireno recite djetetu: 'Znam da ne želiš da sad idem, ali doći ću odmah nakon ručka. Mahat ću ti na odlasku. Teta će te držati dok mi mašeš.' 

Tada otiđite. Oduprite se potrebi da se vratite i utješite svoje uplakano dijete. Možda vam neće mahati još tjednima, ali vi uvijek mašite njemu. 

7. Popričajte s tetom o tješenju

Preusmjeriti dijete koje plače na nešto drugo, npr. na igračku, uglavnom je kratkoročno rješenje. Dijete će opet početi plakati. Razgovarajte s tetama što je vama najviše pomoglo kako bi olakšali da taj proces prođe što lakše. Možda je to odlazak do prozora i gledanje ptica, objašnjavanje da ste vi otišli i da ćete se vratiti, pjevanje određene pjesmice i sl. 

8. Nemojte kasniti 

Ako pojede nakon što se probudilo i vi niste došli kako ste obećali, otežat ćete i djetetu i sebi proces prilagodbe. Držite se obećanog djetetu jer ćete tako održati postojeće povjerenje. 

9. Nadoknadite pažnju i ljubav kada ste skupa

Očekujte povećanu potrebu za vama. Dijete trenutno prolazi veliku promjenu i treba vašu prisutnost, da ga grlite, smirite i pokažete da ga jako volite. Također, osigurajte mu i puno smijeha i zabave kako bi se oslobodilo svih napetosti koje je proživjelo tijekom dana. Mazite se što više kako bi se osjećalo voljenim. 

10. Vaše će dijete s vremenom prerasti strah od odvajanja

Neka djeca se brzo naviknu na jaslice, neka postepeno, a neka se nikad ne priviknu. S vremenom ćete i vi upoznati kako će vaše dijete reagirati. U početku možete očekivati više traženja pažnje, češće izljeve bijesa, noćna buđenja i različite oblike protesta. Ostanite smireni i pokušajte razumjeti da vaše malo dijete prolazi kroz veliku promjenu i da ste vi najveći oslonac koji treba. Dajte mu ljubavi i pažnje koliko god je traži u ovom periodu. 

 

Preneseno s Klokanice

Share this post