10 tehnika opuštanja za djecu

10 tehnika opuštanja za djecu

 

Bilo da se radi o strahu od mraka, pritisku u školi, od vršnjaka ili ispita, svako dijete bar povremeno osjeća neke strahove, tjeskobu ili stres. Pomozite svojoj djeci tako da ih naučite neke od najučinkovitijih tehnika opuštanja i pomozite im umanjiti stresnu svakodnevicu. Time ćete im dati korisne alate koji će im pomagati kroz cijeli život.

 

Postoje mnoge tehnike koje djeca mogu koristiti za smanjenje stresa i opuštanje. U ovisnosti o djetetu, neke će biti učinkovitije od drugih. Postupno pokažite djetetu više različitih tehnika – započnite s jednom ili dvije i tijekom vremena dodajte i ostale tehnike kad procijenite da je dijete spremno.

 

1. Duboko disanje

Duboko je disanje učinkovit način za smirivanje fizičkih reakcija na stres. Duboko disanje smiruje otkucaje srca, snižava krvni tlak i pojačava osjećaj da imamo situaciju pod kontrolom. 

Ovu jednostavnu tehniku svatko može prakticirati.

 1. Jednostavno, udahnite duboko.
 2. Zadržite dah nekoliko trenutaka.
 3. Polagano izdahnite.

Ponavljajte udahe i izdahe dok ne osjetite opuštanje i smirenje.

 

2. Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića je divan način za otpuštanje stresa. Stres se otpušta uslijed zatezanja i nakon toga opuštanja različitih grupa mišića u tijelu.

 • Lice – Neka dijete nabora nos i čelo, kao da je namirisalo nešto jako smrdljivo i neugodno i nakon toga, neka opusti lice. Ponoviti triput.
 • Čeljust – Kažite djetetu da snažno stisne zube kao da je pas koji ne dozvoljava da mu otmu kost i zatim neka tu imaginarnu kost otpusti iz usta, i potpuno opusti čeljust. Ponoviti triput.
 • Ruke i ramena – Neka dijete ispruži ruke pred sebe i onda visoko iznad glave, što više može istegnuti, kao da želi dohvatiti nešto na visini. Zatim, neka opusti ruke uz tijelo i pusti ih da slobodno vise. Ponoviti triput.
 • Šake i ruke – Neka dijete zamisli kako cijedi naranču svom snagom i onda je ispušta na pod, opuštajući ruku slobodnu uz tijelo. Ponoviti triput jedno, a zatim i drugom rukom.
 • Trbuh – Neka dijete legne na leđa i neka na trenutak stisne trbušne mišiće najjače što može. Nakon toga, neka ih opusti. Ponoviti triput, a zatim sve još jednom ponoviti stojeći.
 • Noge i stopala – Neka dijete stojeći pritisne prste o podlogu na kojoj stoji kao da ih želi ukopati u pijesak na plaži. Neka ih naizmjenično pritišće i opusti, dovoljno snažno da napetost osjeti i u nogama, kao i naknadno opuštanje. Ponoviti triput.

Tijekom svake od rutina, ohrabrite dijete da primijeti promjene na tijelu, dobar osjećaj u dijelu tijela koji opušta. Cilj je proći kroz sve ove vježbe, kako bi se postiglo opuštanje cijelog tijela.

 

3. Vježbanje

Fizička aktivnost je izvrstan način relaksacije. Hodanje, trčanje, plivanje i igranje pružaju mogućnost vježbanja u oblicima koje djeca vole. Nemojte zanemariti ni vježbanje uz glazbu. Na tržištu postoje mnogi CD-i i DVD-i za sve dobne skupine, a neke zabavne primjere može pronaći i na YouTube-u.

 

4. Vizualizacija

Vizualizacija je još poznata kao vođeno vizualno zamišljanje slika. Ova tehnika koristi maštu kako bi smirila um i buku koju stvaraju različite misli te time pomogla otpustiti negativne misli i brige. Ova tehnika može biti osobito korisna ako slijedi nakon progresivnog opuštanja mišića tako da dijete prvo pomogne tijelu opustiti se, a zatim opušteno smiri um. Zamišljanje ugodnog, mirnog mjesta jedna je od najjednostavnijih vizualizacija, lagana za gotovo svako dijete koje treba alat za smanjenje razine stresa. Vizualizacija boja također može biti korisna jednostavna tehnika kojoj možete naučiti dijete.

 1. Uputite dijete da zamisli omiljenu boju koja ga čini smirenim i sretnim.
 2. Zatim neka zamisli kako tu boju svakim udahom unosi u svoje tijelo i ona se širi po cijelom njegovom tijelu sa svakim izdahom.
 3. Neka nastavi zamišljati obojane udahe i izdahe sve dok ne "vidi" sebe prožeto omiljenom bojom.

Ugodan zvuk ili poseban miris, toplina ili svjetlost, mogu u vizualizaciji zamijeniti boju.

 

5. Smijeh

Smijanje je zabavan i divan način otpuštanja stresa, prema Klinici Mayo, istovremeno rješava tijelo napetosti i doprinosi opuštanju.

Kako potaknuti dijete na smijeh:

 • pričajte viceve
 • naizmjenično radite smiješna lica
 • gledajte smiješne crtane filmove.

 

6. Istezanje

Istezanje oslobađa napetost nakupljenu u mišićima. Naučite dijete kako nježno istegnuti svaku grupu mišića i osjetiti kako se mišići opuštaju.

 

7. Slušanje glazbe

Slušanje umirujuće glazbe može pomoći djetetu da se usredotoči. Čak i najmlađa djeca mogu uživati slušajući umirujuću klasičnu glazbu ili glazbenike poput Enye or Josha Grobana.

 

8. Meditiranje

Klinika Mayo izvješćuje kako meditacijske tehnike poput jogičke i transcedentalne meditacije opuštaju um i tijelo.
Evo jedne jednostavne meditacije koju dijete može prakticirati kod kuće, ali čak i u razredu.  

Dok dijete sjedi na krevetu u svojoj sobi ili u klupi, prije početka nastave, neka položi ruke u krilo i zatvori oči.

 1. Zatim neka udiše i izdiše zrak polagano i ujednačeno.
 2. Svaki udah i izdah se broji zasebno, a ukupno treba odbrojati do 50 (do 30 u učionici).
 3. Kako ulazi u stanje meditacije, dijete se treba fokusirati na slušanje disanja. Dok to čini, počet će osjećati smirenost i usredotočenost.
 4. Nakon što odbroji do 50, dijete treba duboko udahnuti i izdahnuti vrlo sporo i zatim otvoriti oči.

 

9. Maženje

Ohrabrite dijete da se mazi s kućnim ljubimcem ili da se grli s voljenom osobom. Prema dr. Deborah Rozman, fizički dodir i interakcija mogu sniziti tlak i razinu hormona stresa.

 

10. Zatezanje prstiju na nogama

Zatezanje prstiju na nogama, odvlači napetost iz ostatka tijela. Ova jednostavna vježba trebala bi se ponoviti deset puta tijekom jednog ciklusa.

 • Neka dijete legne na leđa i osvijesti osjećaj u nožnim prstima.
 • Koristeći mišiće, neka zategne svih deset prstiju prema licu i zadrži taj položaj brojeći do 10.
 • Zatim treba opustiti prste i brojati do 10.

 

Vježbajte ove tehnike zajedno

Mnoge spomenute tehnike učinkovite su za ljude svake dobi. Ne oklijevajte prilagoditi bilo koju od tehnika dobi i preferencijama svojega djeteta i slobodno se pridružite djetetu. Možda ćete već samim smanjenjem razine stresa u svome tijelu i većom opuštenošću, utjecati na smanjenje razina stresa kod djeteta.

 

Preuzeto sa LoveToKnow.com

 

Share this post