4 Božićna poklona: Kako biti sretni s manje materijalnih stvari

4 Božićna poklona: Kako biti sretni s manje materijalnih stvari

 

Obnovite čaroliju blagdana već ovog Božića, poklanjajući samo 4 poklona!  

 

Jednog Božića, kad je moja najstarija bila predškolarka, nešto se promijenilo u odnosu na sve prijašnje blagdane. Umjesto da dijete od najbližih na poklon dobije nekoliko odjevnih predmeta i slikovnicu, bila je zatrpana najrazličitijim poklonima.
Djed i baka s obje strane obitelji poslali su poklone. Šira obitelj i obiteljski prijatelji isto.
Da ne spominjem poklone koje smo joj mi sami kupili.

Tog Božićnog jutra, trebala joj je cijela vječnost da odmota silne igračke, spravice i ostale poklone. Nakon prvih pet, njeno se oduševljenje jednostavno ugasilo. Pažljivo je odmotavala vrpce, ukrasni papir i otvarala kutije, vadila poklon i odlagala ga na hrpu već otvorenih poklona. Tada bi podigla pogled, nasmiješila se, zahvalila i krenula otvarati novi.

U njoj više nije bilo ni trunke uzbuđenja i iščekivanja jer je bila preplavljena količinom darova. Iskrice u očima su iščeznule pred golemim zadatkom otvaranja hrpe poklona.
 

Morali smo nešto promijeniti

Te večeri, ležeći jedno uz drugo, suprug i ja razgovarali smo o tome kako je u jednom trenutku naša djevojčica imala gotovo robotske pokrete kad je dosegnula točku preplavljenosti. 
Nikako nismo željeli da nam se blagdansko razdoblje pretvori u priliku da dijete nakrcamo hrpom poklona tjerajući je u stanje isključenosti i povlačenja kako bi se uspjela nositi s nepotrebnom i pretjeranom hrpom stvari. Uz to, planirali smo imati još djece i znali smo da ovakva navika poklanjanja pretjerane hrpe stvari neće biti održiva u našoj rastućoj obitelji.

Te sam noći na Googleu pretraživala "kako spriječiti da se Božić otme kontroli" i nabasala na tradiciju poklanjanja 4 poklona za Božić – jednostavne smjernice koje pomažu da tijekom blagdana ostanemo usredotočeni na ono što je zbilja važno. Prateći pravilo o 4 poklona, svaka osoba dobiva svega 4 poklona za Božić:

  1. Nešto što želi
  2. Nešto što treba
  3. Nešto od odjeće
  4. Nešto za čitanje

Ovo pravilo 4 poklona spriječit će vas da nekontrolirano trošite i pretvorite obiteljski blagdan u materijalističko slavlje i ludilo potrebe da se kupuje više i više i više. Pomoći će vam i da se lakše zadržite unutar granica budžeta i ne zadužujete se zbog poklona i ne odlazite u minus.

Što je još važnije, mnogi roditelji primjećuju da vam ova praksa poklanjanja samo 4 poklona za Božić može pomoći odgojiti djecu koja cijene ono što dobiju i nisu nezasitna i nezahvalna (poput Dudleya Dursleya koji je imao pravi tantrum kad je jedne godine dobio "samo" 36 poklona u odnosu na prošlogodišnjih 37).
 

Ovako poklanjanje 4 Božićna poklona izgleda

Bili smo uzbuđeni započeti tradiciju poklanjanja 4 "želim, trebam, nosim, čitam" poklona, ali trebali smo pričekati punu godinu da je prvi put isprobamo. Već u srpnju, počeli smo razmišljati i planirati koja 4 specijalna poklona zaslužuju biti u "paketu".

Do studenog me već obuzela panika. Tako naglim prijelazom od pretjeranog darivanja prošle godine na svega 4 poklona ovog Božića, bilo me jako strah da ćemo uništiti magiju Božića našem djetetu.
I suprug i ja osjećali smo olakšanje s ovim pravilom dok smo birali poklone jedno za drugo, jer smo i tu znali pretjerivati. Ali, nismo se mogli osloboditi straha da ćemo pravilom o 4 poklona vlastitom djetetu upropastiti Božićno jutro.

Nakon dugotrajnih razgovora i preispitivanja, odlučili smo se držati pravila i odabrali smo lutku koju je kćer dugo spominjala (želim), set šarenih čarapa (trebam), lijepu novu haljinu (nosim) i set slikovnica omiljene autorice (čitam).

Nismo uspjeli u potpunosti uvjeriti širu obitelj da pristanu na ovaj dogovor, osobito bake i djedove, ali i oni su bili umjereniji u darivanju u odnosu na godinu ranije. Trudili su se odabrati knjige i odjevne predmete, umjesto plastičnih igračaka koji mjesec dana nakon Božića skupljaju prašinu na polici.
 

Jesmo li uništili Božićno jutro?

Taj je Božić bio naš zadnji Božić kao tročlane obitelji. Nas troje stajali smo u pidžamama i otvarali poklone. Djetetova je hrpa poklona bila svega četvrtinu one prošlogodišnje, masivne.
Suprug je sjedio na podu uz dijete, pijući kavu. Zato što ni mi sami nismo imali hrpetine poklona koje smo trebali otvarati, mogli smo si dozvoliti da nakon svakog otvorenog poklona napravimo pauzu i doista uživamo u otvorenom poklonu i cijenimo ono što smo dobili i od koga smo to dobili.

Sjaj nije nestao iz njenih očiju.

Nije dosegnula točku izgaranja i preopterećenosti količinom poklona. Nije automatski otvarala poklone, uživala je u svakom trenutku i veselila se dobro smišljenim iznenađenjima.

Nikad više nismo se vratili na staro. Pravilo 4 poklona potpuno je promijenilo doživljaj Božića i blagdana za nas.
Osobito nas veseli što nas pravilo 4 "želim, trebam, nosim, čitam" poklona motivira na smisleno biranje poklona. Kad trebate odabrati samo 4 stvari koje ćete pokloniti najdražima, pokloni su smisleniji i prilagođeniji osobi koju darivamo. Nema nasumično i  nepromišljeno kupljenih spravica i sitnica, samo da nešto kupimo, stvari koje će uskoro biti zaturene duboko u ormar ili skupljati prašinu, zaboravljene.

Ova tradicija nije uništila naš Božić, ona ga je spasila.

 

Prilagođeno i preneseno s Happy you, happy family

 

 

Neka vaš "nešto za čitanje" poklon djetetu, ove godine bude jedno od Harfinih izdanja!

""   ""   ""   ""   ""   ""   

Share this post