5 koraka za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece

5 koraka za razvijanje emocionalne inteligencije kod djece

 

Emocionalna inteligencija vrlo je važna u odgoju djece, a često vrlo zanemarena.
Iako se puno pažnje posvećuje znanju i učenju novih vještina, emocije ostanu po strani. Mnogi trendovi u odgoju djece kreću upravo u smjeru razvijanja emocionalne inteligencije, i to s dobrim razlogom. Ovih nekoliko savjeta mogu vam biti od velike koristi.

 

Gledajte svijet očima djeteta

Drugim riječima, stavite se u njegovu poziciju i pokušajte sve sagledati s dječje strane. Poštujte osjećaje djeteta i njegovo mišljenje. To ne znači nužno da se s njime slažete, već da ga poštujete kao osobu.

Ponekad je dovoljno izgovoriti osjećaj koji dijete ima u tom trenu, dati mu do znanja da znate što osjeća i misli.

Kako ovo pomaže emocionalnoj inteligenciji:

 • Kada se dijete osjeća prihvaćeno, to stvara emocionalne veze u mozgu koje dijete kasnije koristi da se utješi u teškim trenucima.
 • Djeca razvijaju empatiju (osjećaj za druge ljude) tako da uče od vas
 • Pomažete djeci da se nose sa svojim osjećajima i upoznaju ih. Samo definiranje osjećaja je vrlo važno za njih.
   

Dozvolite djetetu da se izrazi

Prihvatite osjećaje vašeg djeteta umjesto da ih zanemarujete ili ne primjećujete. Ukoliko ne prihvaćate njegove osjećaje, dijete osjeća da oni nisu dobri te ih pokušava sakriti.

Ukoliko ne pokažete djetetu da vam je stalo do njegove ljutnje ili straha, ono neće prestati osjećati nego će te osjećaje potisnuti. Osjećaji koji su potisnuti opterećuju dijete, jer ih ne može razumjeti. Zato je važno dopustiti djetetu da pokaže osjećaje i poticati ga u tome.

Kako ovo pomaže emocionalnoj inteligenciji:

 • Vaše prihvaćanje pomaže djetetu da razumije vlastite osjećaje, što dugoročno razvija dijete u emocionalno zrelu osobu.
 • Prihvaćanjem osjećaja vašeg djeteta dajete mu do znanja da njegove emocije nisu loše ili negativne, već suprotno – da se s njima može jednostavno nositi, bez obzira da li oni pozitivne ili negativne.
   

Slušajte svoje dijete

Ponekad je djeci teško izraziti osjećaje. Ne znaju mnogo o njima. Zato im je potrebna naša pomoć. Često im je potrebno da ih slušate, da ste prisutni i da vam je stalo do onoga što dijete govori. Na taj način razvijate svoj odnos s djetetom, te ono stječe  povjerenje u vas. To mu omogućuje da napreduje i ostavi probleme iza sebe.

Kako ovo pomaže emocionalnoj inteligenciji:

Emocije koje osjećamo u određenom trenu zaboravljamo ako ih izrazimo. Ako su iste potisnute one se nakupljaju i postaju problem. Djeca često imaju pregršt osjećaja koji ih obuzimaju, pa im je potrebna naša pomoć da se nose s njima. Kada pomažemo djetetu da se nosi sa svojim emocijama i da ih izrazi, ne pomažemo samo da se u tom trenutku osjećaju bolje, već im dajemo podršku u načinu na koji će se nositi s istim ili sličnim emocijama u budućnosti.
 

Naučite dijete rješavanju problema

Naučite dijete da se nosi sa svojim osjećajima, bez da burno reagira. Kada se djeca osjećaju shvaćeno lakše im je prebroditi teške misli. To otvara prostor rješavanju problema. Ponekad to oni mogu riješiti sami, a ponekad im je potrebna naša pomoć. Nemojte se gurati kako bi riješili problem umjesto djeteta, jer to može poslati poruku da mu ne vjerujete. Imajte povjerenja u njega i budite spremni pomoći kada se to od vas traži.

Kako ovo pomaže emocionalnoj inteligenciji:

 • Djeca se moraju znati nositi s osjećajima, ali isto tako moraju znati pronaći konstruktivno rješenje problema koji ih muči. To zahtjeva vježbu i pomoć s naše strane.
 • Samo prihvaćanje osjećaja vaše djece nije dovoljno kako bi ih naučili nositi se s njima. Pokažite im kako da se nose s određenim osjećajima i kako da ih tumače.
 • Svako dijete treba pomoć da nauči nositi se osjećajima bez agresivnosti prema drugima.
   

Igrajte se

Kada uočite negativni trend ponašanja vašeg djeteta shvatite da ga vjerojatno nešto muči. Ponudite mu pomoć. Ne mora to uvijek biti razgovor, već to možete riješiti kroz igru.

Pretvorite potencijalno tešku situaciju u igru i šalu.

Kako ovo pomaže emocionalnoj inteligenciji:

Djeca lakše uče kroz igru. Na taj način lakše im je pokazati osjećaje i nositi se s njima. Neke osjećaje teško je izraziti riječima, čak i nama odraslima. Ali zato kroz igru možemo postići mnogo. Možemo riješiti problem bez da pričamo o njemu.

Smijeh potiče izlučivanje hormona sreće. Iskoristite to.

 

Share this post