5 načina kako djecu učiti zahvalnosti

5 načina kako djecu učiti zahvalnosti

 

Podučavanje djece istinskoj zahvalnosti može se razvijati kroz male promjene u svakodnevnom životu, a dugoročno može donijeti mnoštvo koristi za njihovo blagostanje. Zahvalnost je način da cijenimo ono što nam je dano i saznanje što taj dar donosi u naš život.

No, zašto je važno učiti djecu zahvalnosti?
Istraživanja pozitivne psihologije objavljena u Harvard Healthu su pokazala da je istinska zahvalnost ‘snažno i dosljedno povezana s osjećajem sreće‘, što znači da ako naučimo kako biti zahvalni, prednosti zahvalnosti se prenose i na druga područja našeg života te postajemo sretniji ljudi.

Kada djeca prakticiraju zahvalnost postaju sretnija i uspješnija u školi, imaju značajnije odnose s drugim ljudima, te ono što je najvažnije, nose tu zahvalnost i pozitivnost u svoju adolescenciju i u odrasli život.
 

Ako odrasli imaju poteškoće u poimanju koncepta istinske zahvalnosti, kako mogu naučiti djecu da prakticiraju ovakav način života? Donosimo pet jednostavnih načina kako učiti djecu zahvalnosti.

 

1. Budite primjer kako se zahvalnost prakticira

Djeca uče o životu promatrajući odrasle u svom životu. Roditelji, učitelji, braća i sestre i ostali imaju ogromnu ulogu u procesu kako djeca uče pravilno ponašanje. Kada prakticirate ono što djecu podučavate postaje pravi primjer za zahvalnost. Jednostavni načini su razgovori s djecom svakoga dana o stvarima na kojima ste zahvalni. Neka svatko navede nekoliko stvari, bez obzira koliko se činile ‘malene’.
 

2. Darujte one koje volite

Velikodušnost prema drugima uključuje razmatranje kako se određena osoba osjeća, razmišljanje o tome što se njoj sviđa, te kako cijeni nešto što dobije od nas. Baš kao da su uloge zamijenjene. Posebno oko sezone blagdana, zabavna aktivnost je potaknuti djecu da sastave sekundarnu listu. Uz listu želja za darove, neka sastave listu s darovima za ljude koje vole.
 

3. Ohrabrite svjesnost

Svjesnost se prakticira na način da smo svjesni kako se osjećamo i pozitivnosti svakog trenutka, umjesto da razmišljamo što nosi budućnost ili što je bilo u prošlosti. Kada provedete vrijeme u zahvalnosti za sve što se događa oko vas, podržavate praksuzahvalnosti.
 

4. Donirajte drugima

Kada djeca prerastu svoje igračke i dobiju nove za blagdane i rođendane, možete ih učiti zahvalnosti tako da stare igračke darujete humanitarnim organizacijama ili djeci koja bi ih mogla trebati. Djeci nije uvijek jednostavno prepustiti stare igračke, ali podsjetite ih da na taj način usrećuju drugu djecu. Također, tako učite djecu zahvalnosti i za nove igračke. Igračke možete zajedno odabrati te na taj način ohrabrujete i zahvalnost i suosjećanje kod djece.
 

5. Ostavljajte poruke zahvalnosti

Kada primite dar ili netko učini nešto lijepo za vas, možete napisati poruku zahvalnosti što pokazuje koliko cijenite gestu druge osobe i pomaže u izgradnji značajnog odnosa.  Možete ohrabriti djecu da na papir napišu poruku zahvalnosti ili nacrtaju crtež po svom izboru kako bi pokazali da cijene gestu druge osobe.

Učenje malenih znakova zahvalnosti će pomoći djeci da steknu naviku te prakticiraju zahvalnost tijekom odraslog života.

 

Preneseno s portala Udahni.com

 

Share this post