5 načina kako pomoći djetetu da razvije samopoštovanje

5 načina kako pomoći djetetu da razvije samopoštovanje

 

Pomozite djetetu da se osjeća dobro u svojoj koži i da se samouvjereno suočava s izazovima.

 

Želja je svakog roditelja da njegovo dijete odrasta sretno i zadovoljno, a to je moguće onda kad dijete ima zdravu sliku o sebi i dovoljno samopoštovanja. Zdrava doza samopoštovanja doprinosi uspjehu u školi, štiti dijete od nasilnika i, prema nekim istraživanjima, ključna je za uspjeh osobe.

Dr. Laura Padilla-Walker suvoditeljica Škole obiteljskog života Sveučilišta Brigham Young tvrdi kako će dijete snažnog samopoštovanja biti u stanju postaviti ciljeve i ostvariti ih. Dijete slabog samopoštovanja moglo bi imati problema s pronalaženjem onoga čime bi se u životu htjelo baviti, interesa koji će slijediti.

 

Evo i drugih razlika:

Dijete niskog samopoštovanja često nije sklono isprobavati nove stvari i lako odustaje već kod prve prepreke. Može ga se čuti kako o sebi govori negativno, npr. "Nikad neću uspjeti to naučiti" ili "Čemu sve to? Ionako nikog nije briga za mene." Takvo dijete je često prekritično prema sebi i lako se razočara samo u sebe. Sklono je i pesimizmu.

Dijete zdravog samopoštovanja, s druge strane, sposobno je uočiti i riješiti problem, bez omalovažavanja sebe samog. Umjesto da kaže: "Glup/a sam!", ono kaže "Ne razumijem to." Zna svoje snage i slabosti i sposobno je prihvatiti ih. Dijete zdravog samopoštovanja, sklonije je optimizmu.

Samopoštovanje je više od samopouzdanja

Prema dr. Padilla-Walker, samopoštovanje je kod djece najniže u ranoj i srednjoj adolescenciji kad djeca ulaze u pubertet i proživljavaju stres prelaska iz osnovne u srednju školu. Tijekom ovog perioda, djeci je izuzetno važna roditeljska podrška.

Ona (Padilla-Walker), razvojna psihologinja Dona Matthews i darovita specijalistica za obrazovanje, Joanne Foster, daju nekoliko savjeta kako njegovati djetetovo samopoštovanje:

 

1. Dozvolite djetetu da donosi odluke o sebi.

Naravno, roditeljska je uloga voditi dijete i usmjeravati ga, ali dopustiti djetetu da odlučuje za sebe, sukladno dobi, itekako donosi dobrobiti. Kroz slobodu odlučivanja i donošenje dobrih odluka, dijete uči preuzeti odgovornost za svoj život , što gradi samopouzdanje. S druge strane, loše odluke su prilika za učenje i rast.
Umjesto da posramljujete dijete zbog odluka koje su se pokazale pogrešnima, pomozite mu da razmisli o situaciji i što je moglo napraviti drugačije i bolje.

 

2. Ne pretjerujte s pohvalama.

Vaša ljubav će pomoći jačanju djetetova samopoštovanja. Reći djetetu da ste ponosni na njega i zagrliti ga, definitivno je uvijek dobrodošlo. Ali, pretjerano pohvaljivanje svega što dijete radi, može imati kontra efekt, osobito kod djeteta niskog samopoštovanja. "U stvari, isprazne pohvale umanjuju samopoštovanje. Snažan osjećaj vlastite vrijednosti gradi se iz osjećaja sposobnosti i kompetencije u područjima koja su važna pojedinoj osobi, bilo da se radi o sportu, slikanju, akademskim uspjesima, društvenoj popularnosti ili nečemu drugome", kažu Foster i Matthews.

"Ako roditelji pohvaljuju dijete za sve što dijete čini, takva se pohvala može doimati neiskrenom i rezultirati djetetovom potrebom da bude motivirano nagradama", kaže Padilla-Walker i pokazuje to na primjeru nagrađivanja dobrih ocjena.
Kad roditelj nagrađuje velikim nagradama (npr. kupovinom video igara) svaku dobru ocjenu, dijete će biti sklono više cijeniti vanjske poticaje i zanemarivati interno zadovoljstvo zbog postignutih rezultata. Posljedično, motivaciju zamjenjuje želja za materijalnim stvarima.
 

3. Postavite visoka, ali realistična očekivanja.

Samopoštovanje se najbolje njeguje u obiteljima u kojima se ljestvica očekivanja postavlja visoko, ali realistično, kaže Padilla-Walker. Previsoka očekivanja mogu učiniti dijete previše samokritičnim, što ponovo vodi do niskog samopoštovanja. Njegujte samouvjerenost tako da dobro upoznate djetetove snage i slabosti, očekivanja krojite po njima te ih kombinirajte s ljubavlju i podrškom i na taj način pomozite djetetu ostvariti svoje ciljeve.  

4. Otkrijte djetetove interese. 

Potrudite se upoznati svoje dijete, njegove interese i otkrijte prilike za učenje krojene prema njegovim interesima. Ukoliko vaše dijete voli knjige i čitanje, provjerite kakve aktivnosti nudi lokalna knjižnica ili knjižara. Ukoliko je vaše dijete jako društveno i uživa biti među ljudima i stjecati nova poznanstva, povedite ga na različita okupljanja i društvena događanja,osobito ona namijenjena djeci. "Djetetovo samopouzdanje raste kroz aktivnosti u kojima dijete uživa", kažu Foster i Matthews. 

5. Potaknite razvojni mentalni sklop.

"Razvojni mentalni sklop" je termin koji je osmislila psihologinja Carol Dweck. Ona opisuje ideju da trud dovodi do uspjeha i da pravi stav pomaže ostvarenju ciljeva.
"Imajući to na umu, ohrabrite i potaknite dijete da se s poteškoćama suočava s pozitivnim stavom", savjetuju Foster i Matthews. Prikažite poteškoće kao prilike da nešto naučimo i da se više potrudimo, a ne kao nepremostive prepreke. "Pomozite djetetu razumjeti da svi ljudi doživljavaju probleme tijekom učenja bilo čega što je vrijedno učenja i ohrabrite ga da se ponosi prevladanim preprekama", dodaju.

Preuzimanje odgovornosti i osjećaj ponosa na samoga sebe, sigurni su znakovi zdravog samopoštovanja. To je ujedno i jedan od najvećih poklona koje roditelji mogu dati djetetu.

 

Preneseno sa Smart parenting
Prijevod: Harfa 

 

Za izgradnju i njegovanje samopoštovanja, preporučujemo (za djecu i roditelje):

""   ""   ""   ""

Share this post