7 znakova da ste sjajan roditelj

7 znakova da ste sjajan roditelj

 

Roditelji (pre)često brinu jesu li dovoljno dobri prema svojoj djeci, a današnji roditelji si i visoko postavljaju ljestvicu očekivanja od samih sebe. Vrlo lako upadaju u zamku uspoređivanja s drugim roditeljima ili traženja vanjskih potvrda roditeljskog uspjeha.

Tijekom svog radnog vijeka (autorica teksta je klinička psihologinja, op. prev.), uočila sam 7 znakova koji mi govore da dijete ima sjajne roditelje.

 

1. Dijete pokazuje cijeli raspon emocija pred vama

Ponekad je teško predvidjeti koliko intenzivno će dijete reagirati na pojedine situacije. Možda ne želimo često svjedočiti burnim emotivnim reakcijama djeteta, ali njegova sposobnost da izrazi ljutnju, bijes, tugu ili strah pred vama, dobar je znak. To znači da dijete uz vas osjeća emocionalnu sigurnost. Dijete zna da ga prihvaćate bez obzira na to koliko su u nekom trenutku velike njegove emocije i koliko ih burno izražava.

Vrlo je zabrinjavajuće kad djeca skrivaju osjećaje od svojih roditelja. Često je to pouzdan znak da u odnosu djeteta i roditelja postoje ozbiljni problemi. Izbjegavajte pokušaje da obuzdate djetetove osjećaje, zaustavite emocionalnu reakciju ili da mu pažnju preusmjerite od izražavanja osjećaja na nešto drugo. Umjesto toga, obratite pažnju na dijete i njegove osjećaje i uvažite ih.

“Prema načinu na koji šutiraš zid, vidim da si jako ljuta. I kažeš mi da je to zato jer se tvoj brat ne želi igrati s tobom.” Ovakvim pristupom pokazujete djetetu da se možete nositi s njegovim osjećajima i da ste spremni sagledati i razumijeti problem iz njegove perspektive.

 

2. Dijete vam se obraća za pomoć kad je ozlijeđeno ili ima problem

Roditelj može biti siguran da ima dobar pristup djetetu ako mu se dijete obraća za pomoć kad se suoči s nekim problemom koji ne može riješiti samo. To znači da je roditelj uspješno izgradio odnos povjerenja i sigurnu bazu u koju se dijete uvijek može vraćati kad treba podršku ili pomoć.

Dobar način njegovanja i poticanja odnosa povjerenja jest da rado slušate djetetove probleme, koliko god mali i beznačajni vam se činili. Time ćete osigurati otvorenu komunikaciju o svim teškoćama koje muče vaše dijete.

 

3. Dijete s vama dijeli svoje strahove i misli bez straha od vaše reakcije

Ovo je potvrda otvorenog i fleksibilnog, odnosa prihvaćanja između roditelja i djeteta.

Neki roditelji nehotice onemogućavaju komunikaciju s djetetom svojim pretjeranim reakcijama na misli i osjećaje koji im se ne sviđaju ili ih čine da preispituju svoje roditeljske postupke.

Drugi se roditelji doimaju previše ranjivi pa ih djeca ne žele opterećivati svojim razmišljanjima i osjećajima. Jako je uznemirujuće čuti roditelja da kaže: "Moje je dijete moj oslonac, moja stijena." Roditelji trebaju biti oslonac i podrška djeci, nikada ne bi smjelo biti obrnuto.

Otvorenu komunikaciju možete podržati mirno slušajući što vam dijete govori i ne projicirajući riječi i značenje na sebe. Trebate li podršku da se nosite s vlastitim osjećajima, potražite pomoć druge odrasle osobe, a ne svoga djeteta.

 

4. Ne kritizirate i ne etiketirate

Sjajni roditelji komuniciraju o neprihvatljivim ponašanjima bez kritiziranja i nazivanja djeteta različitim "etiketama" poput: zločesta, nevaljao, pohlepan, lijena, lažljivac.

Ako je dijete pojelo cijeli paket čokoladnih keksa i nije ponudilo ni jedan keks ostalim članovima obitelji, sjajan će se roditelj usredotočiti na ponašanje: "Pojeo si sve kekse i ni jedan nisi podijelio. U našoj je obitelji važno da dijelimo – važno mi je da i drugima ponudiš keks, da ne pojedeš cijeli paket sam. Što misliš, kako bi mogao drugima nadoknaditi ovo što si učinio?"

Ovakav je razgovor bitno različit od uzvika: "Sebični dječače! Škrtico! Odi u svoju sobu!"
 

 
5. Ohrabrujete dijete da slijedi svoje interese i talente

Slijedeći svoje interese i talente, djeca imaju prilike iskusiti vještinu i postignuće. Na taj način, djeca mogu ostati zaokupljena nekom aktivnošću i tijekom tinejdžerskih godina i kao mlade odrasle osobe, te učiti o ustrajnosti i nošenju s uspjehom i neuspjehom, ali i biti zaštićena od rizičnih ponašanja. Divan je osjećaj uspjeti u nečemu što volimo.

Ponekad roditelji usmjeravaju dječje interese prema svojim neostvarenim snovima i nezadovoljenim potrebama. Kad prisiljavate dijete da se bavi aktivnošću koja je vama draga ili kad imate više ambicija za uspjeh u nekoj aktivnosti od djeteta, mnoge stvari mogu krenuti ukrivo, čak i onda kad se na prvu čini da je sve u redu.

Takvo postupanje može uzrokovati da se dijete osjeća neuspješno, kontrolirano i da osjeća preveliki pritisak. Također, ako u nečemu ne uspije, a iza truda i bavljenja aktivnošću stoji roditeljska ambicija, dijete će osjećati i teret da je razočaralo roditelja, uz razočaranje koje će osjećati jer u nečemu nije bilo uspješno.

 

6. Postavljate granice ponašanja kako bi dijete bilo sigurno

Sjajni roditelji vode dijete i pomažu mu regulirati svoja ponašanja na način da postavljaju dobro promišljene granice i ograničenja. Djeca koja nemaju definirana nikakva ograničenja ni granice, vrlo često upadnu u nevolje ili se osjećaju izgubljeno.

Granice pomažu djeci da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i onda kad im se one ne sviđaju. Neka od zdravih ograničenja i granica su: rutina pred spavanje, vrijeme kad se treba ići na spavanje, način na koji komuniciramo s članovima obitelji, ograničeno vrijeme pred ekranima, nedopuštanje tinejdžerima da odlaze na zabave na kojima se slobodno toči alkohol.

 

7. Ispravljate svoje pogreške

Ako ste u stanju popraviti odnos s djetetom nakon što ste pogrešno postupili, pretjerano reagirali i time naštetili odnosu s djetetom, to je sjajna roditeljska osobina. Ako vičete, pretjerano reagirate ili izvrijeđate dijete u afektu, izuzetno je važno zacijeliti taj prekid u komunikaciji.

Razgovor s djetetom o tome kako ste bolje mogli reagirati može pomoći, kao i objašnjenje kako su vas preplavili intenzivni osjećaji i niste bili sposobni reagirati na smiren način.

 

Lako je uletjeti u zamku procjenjivanja nečije roditeljske vještine i "vrijednosti" uspoređujući razinu na kojoj dijete čita (u odnosu na druge), što jede i pobjeđuje li na sportskom terenu. Uspješno roditeljstvo je nešto drugo – izgradnja sigurne baze za dijete. Sigurna baza mjesto je iz kojega se dijete razvija i napreduje. Sigurna baza počiva na odnosu koji ne ovisi o vanjskim rezultatima i potvrdama, temelj sigurne baze je ljubav, poštovanje i povezanost.

I to je srž sjajnog roditeljstva i roditelja.

 

Preneseno s Motherlyja
Prijevod: Harfa

 

Share this post