Ako dopustimo djeci da se samostalno hrane

Ako dopustimo djeci da se samostalno hrane, mogli bismo spriječiti pretilost

Ako dopustimo djeci da samostalno jedu prstima, mogli bismo spriječiti pretilost
Istraživanje pokazuje da hranjenje djece na žlicu, tj. kašicama može povećati rizik od pretilosti
Ako dopustimo djeci da se samostalno hrane uzimajući hranu prstima, umjesto da ih hranimo kašicama, mogli bismo spriječiti njihovu kasniju pretilost, pokazuju najnovija istraživanja.
Britanski stručnjaci uvjereni su da će uzimanje krute hrane prstima pomoći djeci u kasnijem kontrolinju unosa hrane. Osim toga, takva djeca češće preferiraju ugljikohidrate nego što je to slučaj kod djece koja se hrane kašicama.
 
Istraživači sa Sveučilišta u Nottinghamu usporedili su uzorak od 92 djece koja su uzimala krutu hranu s uzorkom od 63 djece koja su se hranila kašicama. Njihovi su roditelji radili bilješke nudeći djeci 151 vrstu hrane i ocjenjujući njihovu reakciju na skali od 1 do 5 (1=voli; 5=potpuno odbija).
Rezultati su pokazali nešto manju pretilost u grupi djece koja su uzimala krutu hranu, kao i značajno povećanje preferiranja ugljikohidrata.
Djeca koja uzimaju krutu hranu kasnije bolje kontroliraju unos hrane
 
Članak je objavljen u časopisu BMJ Open, a autori zaključuju: „Naši rezultati pokazuju da bebe koje uzimaju krutu hranu bolje kontroliraju kasniji unos hrane, što dovodi do manjega BMI-a (ITM-a, indeksa tjelesne mase) te razvijaju preferencije prema zdravoj hrani, primjerice ugljikohidratima. Ovakvi rezultati koristit će u suzbijanju utvrđenoga porasta pretilosti u suvremenim društvima.“
 
Stručnjaci tvrde da je razumijevanje tih čimbenika koji pridonose zdravijoj prehrani u ranom djetinjstvu ključno, jer to je optimalno vrijeme da se razviju preferencije prema zdravoj hrani u odnosu na hranu koja dovodi do pretilosti. „Naši rezultati pokazuju da uvođenje krute hrane po metodi Beba vođa dohrane ima pozitivan utjecaj na preferencije prema ugljikohidratima – hrane koja čini osnovu zdrave prehrane.“
 
„Ovo je značajno otkriće jer se dosad, prema postojećim podacima, mislilo da su čimbenici koji imaju najveći utjecaj na rano stvaranje preferencija prema određenoj hrani zapravo slatkoća i poznat okus.“
 
Djeca koja su sudjelovala u istraživanju, njih ukupno 155, bila su u dobi između 20 mjeseci i 6 godina kada su njihovi roditelji dovršili bilješke.
 
Tam Fry iz National Obesity Foruma kaže: „Djeca imaju tu divnu povezanost sa svojim majkama za vrijeme dojenja, sama odlučuju koliko mlijeka žele i kada su spremna prijeći na krutu hranu.“  Stoga se čini posve logičnim da djeca isto tako znaju najbolje o dohrani.
 
„Važno je da djeca isprobaju svih pet skupina hrane i da eksperimentiraju s različitim namirnicama koliko god je to moguće. Ako i pola te hrane završi na podu, nije važno – vrijednost eksperimentiranja s hranom u ranim mjesecima neprocjenjiva je, a bebe sigurno neće same sebe izgladnjivati.“
 
 
Izvorni tekst pročitajte OVDJE

Share this post