Budite podržavajući roditelji

Budite podržavajući roditelji

 

Roditelji koji pozitivno i zdravo motiviraju svoje dijete pomažu mu da postane fleksibilna, kompetentna, odgovorna i samopouzdana odrasla osoba.

Previše kritični roditelji koji stalno naglašavaju djetetove neuspjehe lako unište djetetovu motivaciju. Većina djece i sama su  svjesna svojih slabosti i ne treba ih stalno na njih još i podsjećati. Pozitivni komentari motiviraju, a negativni mu uništavaju samopouzdanje i želju za uspjehom.

Pretjerana kritika, ali i pretjerane pohvale mogu izazvati frustracije

Roditelj koji stalno kritizira djetetov izgled, prijatelje, interese, ocjene i ponašanje najčešće ne shvaća koliko time šteti njegovom psihosocijalnom razvoju. No, i drugi ekstrem može biti opasan – pretjerane pohvale prosječnom djetetu također mogu izazvati frustracije, gubitak vjere u sebe i svoje sposobnosti kad dijete shvati istinu. Naravno da roditelji ne mogu uvijek sasvim realno procjenjivati svoje dijete, ali ako je dijete u školi prosječno nemojte mu govoriti kako je genijalno. Ostanite u okvirima realiteta, pohvalite ga za trud.

Kako biste bili sigurni što od djeteta možete očekivati informirajte se o tome što je razvojno primjereno dobi u kojoj je dijete, što u toj dobi razumije, što može raditi i koje zadatke i vještine može savladati. Uvjerite se da je zaista psihički, motorički i socijalno razvilo vještine tipične za svoju kronološku dob.
 

Podržavajući roditelj prihvaća djetetovu individualnost i pomaže mu da razvije samopouzdanje i intrinzičnu motivaciju.

Za razliku od pretjerano kritičnog roditelja, podržavajući roditelj prihvaća djetetovu individualnost pomaže mu da razvije samopouzdanje, intrinzičnu motivaciju (motivaciju za sudjelovanjem u aktivnostima radi vlastitoga zadovoljstva, ugode, a ne nagrade koju će za takvo ponašanje dobiti).

Nemojte brinuti o tome što će o uspjehu ili neuspjehu vašeg mališana reći prijatelji, rodbina i susjedi, najvažnije je kako se dijete osjeća. Svojim ponašanjem ili riječima svojem djetetu šaljite ove poruke:

  • vjerujem u tebe
  • vjerujem ti
  • znam da ti to možeš
  • ja te slušam
  • brinem se o tebi i za tebe
  • jako si mi važan/važna

Ako su poruke iskrene sigurno će doprijeti do djeteta i potkrijepiti njegove uspjehe, pomoći mu da se nosi s neuspjesima i motivirati ga, bez postavljanja pretjeranih zahtjeva i bez pretjeranog kritiziranja.

 

Preneseno s Cuvarkuca.hr

Share this post