Dječaci trebaju više emocionalne potpore od djevojčica

Dječaci trebaju više emocionalne potpore od djevojčica

 

Testosteron s jedne strane čini da su muškarci fizički snažniji, dok im s druge otežava nošenje s emocijama.
 

Od malih nogu dječake se uči da su suze za djevojčice i zbog toga ne znaju izraziti osjećaje te odrastaju u ljude koji se ne znaju nositi s emocijama. Prema istraživanju objavljenom na stranicama američke Nacionalne knjižnice, dječacima je roditeljska emocionalna podrška bitnija, nego djevojčicama kako bi izrasli u psihički zrele osobe.

U usporedbi s mozgom djevojčica, mozak dječaka je puno teži  i ima veći hipotalamus. To je zbog testosterona koji se kod dječaka pojačano luči dok su u majčinom trbuhu, u trećem tromjesečju trudnoće. Osim na veličinu mozga pojačano lučenje testosterona odgovorno je i za izgradnju mišića. Ukratko, testosteron s jedne strane čini da su muškarci fizički snažniji, dok im s druge otežava nošenje s emocijama.

Mozak djevojčica razvija se brže, nego mozak dječaka. Dječaci po pitanju razvoja mozga dostignu djevojčice šest tjedana nakon rođenja. Mozak muške bebe stare četiri do šest tjedana fizički je jednak mozgu djevojčice koja se tek rodila. Druga studija, također objavljena na portalu američke Nacionalne knjižnice , od strane Instituta za zdravlje, pokazala je da su muški embriji puno osjetljiviji na stres koji proživljava majka, nego ženski. Također, u većem su riziku da obole od cerebralne paralize ili da se rode prije vremena.
 

Muške bebe osjetljivije su od ženskih i nedavanje jednake emocionalne potpore dječacima i djevojčicama nije dobro.

Roditelji bi se, po pitanju emocija, trebali ponašati jednako i prema muškoj i prema ženskoj djeci. Trebali bi dječake ohrabrivati da pokazuju osjećaje, poticati ih da govore o svojim strahovima i slušati ih, čitati im knjige koje potiču empatiju i zahvalnost, pokazivati im ljubav i dati im do znanja da ih bezuvjetno volite.

Preneseno s Rtl.hr

Share this post