Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

Kako izbjeći preveliko uzbuđenje kod djeteta tijekom blagdana

 

Tijekom Božićnih blagdana uslijed okolnosti mijenjamo rutinu svakodnevice – posjećujemo i ugošćujemo obitelj i prijatelje, družimo se intenzivnije nego inače. Vrijeme između Božića i nove godine, vrijeme je i kad su djeca često "zatrpana" novim igračkama, a one donose (pre)više uzbuđenja. Ne samo jer su nove i zato još zanimljivije, nego i većina sadrži različite stimulirajuće efekte koji neizbježno vode do pretjerane stimulacije osjetila.

Iako roditelji trebaju uložiti veći napor da to ostvare tijekom blagdana, za najmlađu djecu (do tri godine starosti, ali kod starije djece, ako im je dnevni odmor i dalje važan) jako je važno da i tijekom blagdana rutina redovitih obroka i dnevnog odmora bude nepromijenjena (ili minimalno uznemirena). Roditelji najbolje mogu procijeniti koliko stimulacije njihovo dijete može podnijeti i sve aktivnosti vezane uz blagdane, trebalo bi, koliko god je moguće, prilagoditi ritmu djeteta. Ako dobro raspoloženje djeteta ovisi o spavanju u određeno doba ili redovitim obrocima, nemojte to vrijeme preskakati i ispuniti drugim aktivnostima, očekujući da će se dijete tome veseliti.

Realno je očekivati da će i vaše dijete u nekom trenutku biti izloženo stresu tijekom blagdana i budite spremni na to.

Kako pomoći djetetu da ne bude prestimulirano tijekom blagdana?

  • Ako imate bebu, ne organizirajte okupljanja većeg broja ljudi u kući. Napravite strukturirani plan i postavite granice za sebe i ostale članove obitelji.
  • Pomozite djetetu da održi uobičajeni ritam hranjenja i spavanja i za vrijeme blagdana.
  • Iako će dijete možda češće pojesti slatkiš (ograničite unos slatkiša), osigurajte dijete ipak uzima glavne obroke u uobičajeno vrijeme, da dobiva količinu sna na koju je naviknuto.
  • Osigurajte djetetu dovoljno kretanja na svježem zraku. Čak i po hladnom vremenu svježi zrak i promjena sredine godit će i djetetu i vama.
  • Napravite djetetu toplu kupku. To će ga opustiti.
  • Osigurajte mirno okruženje za dnevni odmor. Možda će djetetu trebati više vremena da se opusti, smiri, no to mu omogućuje odmak od pretjeranog uzbuđenja.
  • Uključite dijete, sukladno dobi, u pripreme za dolazak gostiju.
  • Povedite brigu i o svojim razinama stresa i umora. Kad ste vi pod stresom i preumorni, nećete jednako reagirati na djetetove potrebe i zahtjeve. Angažirajte člana obitelji da pričuva dijete dok se ne odmorite i ne obnovite snagu i energiju. Sat-dva može učiniti veliku razliku!

Share this post