Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

 

Što bismo trebali znati o odnosima među djecom i što roditelji mogu učiniti kako bi se djeca uspješno sprijateljlila s vršnjacima…

 

 

Kada djeca postaju svjesna druge djece i kada se zapravo žele igrati sa drugom djecom?
 

Djeca počinju primjećivati drugu djecu s oko 9 mjeseci, a s godinu dana uspostavljaju prvi kontakt, s time da osoba od povjerenja mora biti u blizini kako bi se osjećali sigurno. S oko godinu i pol već počinje određena interakcija, u vidu primjetne želje djeteta da se približi drugoj djeci. Te početne faze igranja mogu biti prilično nespretne pa čak i neugodne, jer je učenje socijalnih vještina dugotrajan proces. Ipak, do treće godine, djeca se s vršnjacima uglavnom igraju na način da se u istom prostoru igraju zasebno, fokusirani svaki na svoju igru.

Tek s oko tri godine djeca stječu svoje prve prijatelje. Trogodišnjaci će nerijetko svojim prijateljima nazivati djecu koja su nešto starija od njih, a koja su ih dojmila svojom igrom. U toj dobi, djeca koja idu u vrtić, počinju se družiti s vršnjacima, koje opisuju kao djecu koju vole i s kojom se najradije igraju.

Što su djeca starija, važan dio prijateljstva postaje i uzajamno pomaganje i dijeljenje.

 

Kako potaknuti dijete da ima pozitivne odnose sa svojim vršnjacima?

Dom je mjesto na kojem sve počinje. Djeca kod kuće promatraju i uče kako dijeliti, kako razgovarati s drugima. Imaju li vaša deca pozitivne odnose sa svojom braćom i sestrama? Imaju li pozitivan odnos s vama?

Na međusobne odnose mlađe djece i razvijanje njihovih prijateljstava, bitno utječe njihov odnos s roditeljima. Ukoliko rastu u stabilnom i poticajnom okruženju, veća je vjerojatnost da će imati više prijatelja i bolje se snalaziti u socijalnim odnosima i situacijama. Zato pokazujte svojem djetetu ljubav i izbjegavajte kritike, kako bi vaše dijete imalo samopouzdanja.

Iako svi preduvjeti mogu biti ispunjeni, neka djeca teže sklapaju prijateljstva. Uz pravi poticaj i podršku, i oni mogu naći prijatelje.

 

Kako roditelji mogu pomoći djeci u pronalaženju prijatelja?

Roditelji trebaju saznati tko je njihovoj grupi u vrtiću ili razredu njihovog djeteta. Svakako ćete saznati više ako upoznate roditelje te djece. Bolje upoznavanje možete i sami predložiti kroz neku zabavnu aktivnost; proslavu rođendana, zajednički odlazak u kazalište, gledanje crtića, skupljanje i razmjenu sličica, zajednički odlazak u vrtić ili školu. Zasigurno ima još roditelja koji bi se htjeli povezati.

I u parku ili igraonici ćete vjerojatno biti u prilici povezati se s nekom obitelji vršnjaka vašeg djeteta. Roditelji ponekad misle da će djeca automatski sklapati prijateljstva. Prijateljstvo je teško razvijati ako se prijatelji ne viđaju redovno, pa je ponekad dobro kad se uključe i roditelji.

Pri uključivanju roditelja, važno je da roditelji pronađu najbolji način za posredovanje. Ono treba biti diskretno, uz poštovanje posebnosti i želja djece.

Slobodne aktivnosti (što naročito može pomoći darovitoj djeci koja znaju biti na neki način izolirana), također otvaraju mogućnosti za upoznavanje drugih. Prijateljstvo se zasniva na zajedničkim interesima, pa se kroz takve aktivnosti često stvaraju prijateljstva. Ukoliko kod djeteta primjećujete određene sklonosti, usmjerite ga na aktivnosti koje to razvijaju jer će tamo biti i djeca s kojom će se razumjeti.

Ako je dijete bojažljivo i povučeno, ne pokušavajte ga odmah približiti većoj grupi djece, već jednom djetetu ili dvoje, a onda se malo odmaknite. Dajte djeci dovoljno vremena da pokušaju uspostaviti kontakt, a tek ako se to ne dogodi, malo pomozite. Pritom nemojte inzistirati. Djeca moraju imati dovoljno slobodnog prostora u izboru prijatelja.

 

Razgovarajte s djetetom o prijateljima i prijateljstvu. Čitajte i pričajte priče, pogledajte koji crtić na tu temu. Tako ćete doznati što vaše dijete želi i koliko mu je prijateljstvo važno. Ponekad su djeca, u nekim razdobljima odrastanja, uronjena u svoj svijet, pa im druženja nisu toliko važna. Zato pripazite da svoje potrebe i želje ne zamijenite za djetetove.

Pomozite djetetu da nauči kako će se uključiti u grupu, kako se igrati kada je na njega red i poštovati pravila. To ćete najjednostavnije učiniti kroz igre kod kuće, odnosno, kroz igre pretvaranja u kojima ćete "igrati" uloge.

Odgojitelji ili učitelji mogu pomoći povučenoj djeci da u grupi lakše sklope prijateljstvo. Porazgovarajte s odgojiteljem/odgojiteljicom. On/a će vam reći svoje mišljenje koje treba poslušati jer je u prilici sagledati situaciju iz manje subjektivnog kuta.

Posredovanje roditelja ne znači da trebate rješavati djetetove probleme umjesto djeteta, već da mu trebate biti savjetnik i podrška. Iz svake se životne situacije može izvući nešto dobro, prije svega iskustvo i pouka. Najvažnije je da učinite sve što je u vašoj moći kako se dijete ne bi osjećalo neuspješnim, a to po potrebi uključuje i savjetovanje s psihologom.

 

Još neka pitanja…
 

Kako se postaviti kod neiskrenog ponašanja?

Djeca znaju reći: "Ti si moj najbolji prijatelj!", a nedugo zatim tog "najboljeg prijatelja" ignorirati ili čak ogovarati. Takva je situacija naročito teška za dijete koje doživljava neiskrenost. To nema veze s popularnošću u grupi. Djeca se ponekad tako ponašaju jer su u potrazi za najboljim prijateljem, a ponekad se radi o njihovom stavu. Bez obzira u kojoj se ulozi dijete našlo, o tome treba razgovarati. Ukoliko se vaše dijete osjeća odbačenim, usmjerite ga na druženje s nekim drugim djetetom. Ukoliko pak primijetite da vaše dijete odbacuje druge, pokušajte saznati što stoji iza toga.

Razvijajte svoje socijalne odnose, pokazujte prema drugima razumijevanje i suosjećanje i njegujte svoja prijateljstva. Pomozite djeci da shvate svoje i tuđe osjećaje.

Isto tako, objasnite djeci da svako prijateljstvo ima svoje uspone i padove. Svi smo mi iskusili nesuglasice i svađe s prijateljima.

 

Treba li poticati dijete da bude popularno?

Skoro sva djeca žele biti popularna. Roditelji trebaju poticati dijete da razvije svoju posebnost, a preko toga i svoj vlastiti stil. Način na koji djeca ponekad opisuju same sebe, odraslima može zvučati smiješno: "Ja sam super!", ali takva izjava im omogućuje da budu zadovoljna sobom. Aktivno slušajte djecu i dozvolite im da slobodno izražavaju svoje osjećaje i stavove, naravno, bez da time povrjeđuju druge.

 

Preneseno s Roditelji.hr

Share this post