Kako stati na kraj svađama među braćom i sestrama

Kako stati na kraj svađama među braćom i sestrama

 

Imati brata ili sestru jedna je od najljepših stvari u životu. Uz njih možemo biti sigurni da ćemo u životu, bez obzira na sve, imati najboljeg prijatelja na kojeg se uvijek možemo osloniti.

 

Naravno, takvo razmišljanje dolazi iz perspektive odraslih. Što je s djecom i njihovim stavovima? Malo je reći da ponekad situacija nije idilična te da dolazi do ljubomore, ali i teških svađa među braćom/sestrama. Ta je pojava uobičajena i većina je roditelja itekako prepoznaje. S druge strane, takvo ponašanje može zabrinuti roditelje, koji često ne znaju što bi poduzeli u toj situaciji.

 

KADA I KAKO NASTAJE LJUBOMORA MEĐU BRAĆOM/SESTRAMA?

Znakovi rivalstva među djecom u obitelji mogu se javiti vrlo rano, čak i prije rođenja drugog djeteta. Kada roditelji svom mališanu priopće kako će dobiti bracu ili seku, on automatski počinje primjećivati kako više nije sva pažnja usmjerena samo na njega. Dolaskom drugog djeteta na svijet i njegovim odrastanjem ta se ljubomora često produbljuje, što dovodi do svađa kod „borbe“ za, primjerice, igračke. Tada je roditelju zaista teško procijeniti što učiniti u takvim situacijama. Međutim, nekoliko je koraka pomoću kojih se može unijeti mir u kuću.

 

ZAŠTO DOLAZI DO SVAĐE?

Kod mnogih dječjih svađa povod je često prikriven, a uzrok je upravo u ljubomori. To može biti ljubomora vezana uz materijalne stvari poput igračaka, ali i ona kojoj je uzrok osjećaj da brat ili sestra od roditelja dobivaju više pažnje. Normalno je da će svako dijete dolaskom brace/seke na svijet osjetiti dozu tjeskobe, jer ne zna kako će njegov život nadalje izgledati, te hoće li doći do važnijih promjena. Tada mogu reagirati s dozom agresije, no bitno je razumjeti i njegov pogled na svijet koji se u jednom trenutku nepovratno promijenio.

Veliku ulogu u tome hoće li do takvih situacija doći igra još nekoliko čimbenika, od kojih je najvažniji djetetov temperament, ali i situacija u kojoj jest u tom trenutku.

Primjerice, ako se brat/sestra igraju zajedno, sve može biti u redu do trenutka kada jedan drugome uzme igračku, što dovodi do osjećaja ugroženosti – usprkos onoj staroj kako bi „braća trebala sve dijeliti“. Mnogi roditelji naveli su i primjere kada je jedno dijete bolesno pa mu se posvećuje više pozornosti u tom trenutku kada treba roditeljsku njegu. Budući da se drugo dijete ponovno osjeća zapostavljeno, mnogi su načini na koje će pokušati privući pažnju na sebe, a jedan od njih može biti i agresivna reakcija prema bratu/sestri ili čak roditelju.

 

RODITELJI KAO UZOR

Kada dođe do svađe, prvo je što će roditelji napraviti vjerojatno razdvojiti djecu i „očitati im lekciju“. U tom je slučaju najbolji potez pričekati nekoliko minuta nakon razdvajanja da se obje strane smire, a vrlo je važno ne optuživati niti jednu stranu za početak sukoba, nego ih saslušati.

Što kada se radi o isključivo verbalnom „dvoboju“ između djece? U tim je trenutcima također važno pravilno reagirati, jer rješavanjem situacije dajete primjer svojoj djeci, iz kojeg mogu puno naučiti.

Pogađate, kazne i vikanje tu baš i ne „pale“. Razgovorom u kojem ćete jednako vrijeme posvetiti jednom i drugom djetetu postići ćete puno više nego prijetnjama i visokim tonovima. Samim time vaše mališane učite kako za sve postoji rješenje koje ne uključuje nasilje, što je vrijedna životna lekcija.

 

POMOĆ U MEĐUSOBNOM SLAGANJU

Dok neka djeca od samog početka nemaju problema u odnosu s braćom ili sestrama, drugoj je ipak potrebno malo pomoći da se nose s ljubomorom. U samom bi startu roditelji trebali postaviti jasna pravila o tome kakvo je ponašanje u kući prihvatljivo. 

To mogu biti pravila poput – nema vikanja, udaranja, ružnih riječi, otimanja igračaka iz ruke. U razgovoru naglasite svakom djetetu kako ste tu za njega i da se s bilo kojim problemom može najprije vama obratiti, umjesto da ga rješava agresivno.

 

STRUČNJACI SE SLAŽU i da je mogućnost pojave ljubomore uvelike manja u obiteljima koje zajedno provode slobodno vrijeme. To mogu biti društvene igre, gledanje filma, odlazak u prirodu – bilo koja aktivnost koju odlikuju obiteljsko zajedništvo i ravnopravno sudjelovanje. Dobro je i uočiti znakove kojima dijete pokušava dati do znanja kako mu treba malo vremena „samo za sebe“ te tada ne bi trebalo forsirati igru s braćom/sestrama. Umjesto toga, možete mu predložiti da s vama provede dan.

Iako se od dječjih svađa i fizičkih okršaja roditeljima često „diže kosa na glavi“, razloga za zabrinutost ipak – nema. Gotovo svako dijete proći će fazu ljubomore koja neće utjecati na razvijanje budućeg odnosa s braćom i sestrama. 

 

Izvor: skolskiportal.hr

 

Pročitajte i:

Ljubav i granice kao ključ za razvoj sretnog i samosvjesnog djeteta

Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju napraviti ovih 13 stvari​

12 moćnih izraza koje koriste roditelji za lakši razgovor s djecom​

Share this post