LAJK ZA DOJENJE! Djeca koja nisu dojena mogla bi imati dugoročne posljedice po zdravlje

LAJK ZA DOJENJE! Djeca koja nisu dojena mogla bi imati dugoročne posljedice po zdravlje

Istraživanje koje je proučavalo utjecaj dojenja i hranjenja formulom po zdravlje djeteta u prve tri godine života kod 234 djece pokazalo je da bi djeca koja nisu dojena mogla imati dugoročne posljedice po zdravlje.
 
Francuski znanstvenici uspoređivali su rast, sastav tijela i krvni tlak kod tri grupe novorođenčadi. Jedna je grupa novorođenčadi bila dojena tijekom prva četiri mjeseca života, dok je novorođenčad  u drugim grupama dobivala jednu od dvije vrste formula, nisko-proteinsku formulu s 1,8 g proteina na 100 kcal ili visoko-proteinsku formulu s 2,7 g proteina na 100 kcal.
 
Nakon četiri mjeseca, dojenčad koja je dobivala formulu i dalje je nastavila uzimanje iste formule, dok je dojenčad koja je bila dojena započela s uzimanjem niskoproteinske formule.
 
U dobi od tri godine, dijastolički i prosječni krvni tlak, kod djece hranjene visoko-proteinskom formulom bio je veći nego kod dojene djece. Iako se mora istaknuti da je i taj povišeni krvni tlak bio u granicama normale.
 
Jednako tako pokazalo se da su dojena djeca drugačije rasla te su imala i drugačiji metabolički profil nego djeca hranjena formulom.
 
Dojena djeca imala su nižu razinu hormona inzulina u krvi u dobi od 15 dana i 4 mjeseca, no ne i u dobi od 9 mjeseci.
 
Prema mišljenju jednog od autora istraživanja, izgleda da hranjenje formulom inducira razlike u nekim hormonalnim profilima, kao i u rastu.
 
Dugoročne posljedice takvih promjena nisu još dovoljno istražene u ljudi, a mogle bi utjecati na kasnije zdravlje.
 
LAJK ZA DOJENJE!
 
 
American Academy of Pediatrics PR

Share this post