Ljeto i dojenje

Ljeto i dojenje

 

Ljetovanje i dojenje idu savršeno zajedno. Idete na plažu, a ne morate nositi bočice, čajeve, mlijeko … Ne morate se vraćati u kuću da pripremite obrok, ne morate brinuti hoće li se nešto u bočici pokvariti, hoće li biti prevruće ili prehladno. Za vašu bebu – u kući, u autu ili na plaži – pripremljena je najbolja hrana, uvijek svježa, idealne temperature.

 

Bebe uživaju na moru. Zamislite kako je lijepo uz sve te mirise mora, svježeg zraka, borova, pljeskati po vodi nožicama i ručicama, bacati kamenčiće (ako si već velika beba). Toplo je, slobodan si od bilo kakve odjeće pa kad se umoriš od svih zanimljivih stvari na plaži, uvališ se mami u krilo u hladu gdje je mekano i ugodno i čeka te "tvoja" dojka s finim, slatkim, najboljim mlijekom. Pa blaženo zaspiš dok te povjetarac lagano miluje.

Ljeto nosi sa sobom mnoge promjene u načinu života. Možda se niste još kupali u moru otkad ste rodili, niste još koristili kreme za sunčanje … Kako sve to utječe na dojenje? Dojenje je prirodno i jednostavno. I ljeti. Nekoliko odgovora na uobičajena pitanja, poneka proba i vi i vaša beba bit ćete majstori dojenja i u ljetnom okruženju!
 

Smije li se mama koja doji kupati u moru? – Smije.

More jest hladno. Već ste kao dojilje čule da se hladnim oblozima smanjuje protok kroz dojke. No kad izađete iz mora za 5 minuta se ugrijete i onda vam bude i prevruće, dojke se opuste i protok je najnormalniji. Ako se brinete da ćete smanjiti proizvodnju mlijeka zbog hladnoće mora, možete se odmah prestati brinuti. Proizvodnja mlijeka je uvjetovana količinom koju vaša beba pojede, a ne vanjskim temperaturama. Nema nijednog sastojka u moru koji bi loše utjecao na dojenje. Ako se kupate u čistom moru (a naš Jadran je pretežno takav, prekrasan i čist), nekim bebama će se možda čak i sviđati slankasti okus kad prihvate dojku. Ako im se ne sviđa, možete nakon plivanja isplahnuti bradavice običnom vodom.
 

Treba li se grudnjak presvlačiti nakon kupanja? – Poželjno je.

Mokri sintetički grudnjak zadržava vlagu oko bradavice što pogoduje razvoju soora (mliječca), gljivične infekcije koja se može prenijeti i dublje u dojku i na bebina usta.
 

Je li bebi zbog vrućina potrebna dodatna tekućina? – Ne, ako je beba isključivo dojena.

Bebe mlađe od 6 mjeseci ne trebaju ništa osim majčinog mlijeka. Majčino mlijeko je na početku podoja vodenasto i može potpuno utažiti bebinu žeđ. Prema kraju podoja, mlijeko se mijenja u gušće i hranjivije pa to mlijeko utažuje bebinu glad. Važno je pri tome da majka pije dovoljno tekućine. Za starije bebe, koje uz dojenje jedu i kašice, potrebna je dodatna tekućina. No uvijek možete računati na svoje mlijeko kad je i starija beba žedna.
 

Je li normalno da beba ljeti češće doji? – Da, normalno je.

Bebe ne traže dojku samo kad su gladne. Ljeti je obično – vruće. Svi smo žedniji nego inače pa tako i bebe. A one znaju što u takvom slučaju trebaju: maminu dojku, prvo vodenasto mlijeko, i gotovo… žeđi više nema. Dalje, bebe ne traže dojku ni samo kad su gladne i žedne nego i za utjehu. Ljeto je doba kad se događaju razne promjene, kad mijenjamo podneblje. U svom tom neredu koji mi odrasli bebi priuštimo, dok putujemo, idemo na plažu… dojka je jedino nepromjenjivo i najsigurnije utočište u bebinom svijetu. Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem. Zato nemojte misliti da češće dojenje i kraći podoji vaše bebe nastaju zbog nekog problema. Slobodno dajte svojoj bebi dojiti kad god traži, ona najbolje zna koju potrebu dojenjem može zadovoljiti: glad, žeđ ili utjehu.
 

Smije li se majka sunčati i koristiti kreme za sunčanje ili samotamnjenje? – Smije.

Sunčanje nema nikakvih štetnih učinaka na dojenje. Kod sunčanja valja općenito biti oprezan, kako za dojke tako i za sve ostale dijelove tijela. Posebno bi trebalo pripaziti da bradavice i areola ne izgore na suncu jer je koža na tim predjelima jako nježna te bi u tom slučaju dojenje bilo bolno. Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se vrlo slabo apsorbiraju u krvotok pa tako i u mlijeko. Zato nema od njih nikakvih opasnosti za dojenje. No kod nanošenja krema trebalo bi izbjegavati područje oko bradavice da beba ne bi pojela nešto kreme u dojenju ili isprati to područje prije nego beba doji. Za vrijeme dojenja bi trebalo izbjegavati uzimanje beta karotena kao sredstva za pospješivanje tamnjenja.
 

Smije li se majka kupati u kloriranom bazenu? – Smije.

Klor je u bazenu u vrlo malim količinama. Ako vam se ne sviđa pomisao da će beba dojiti s dojke na kojoj ima klorirane vode, isplahnite dojku s običnom vodom. To je dobro činiti i zbog toga što klor isušuje kožu. Ako su vam bradavice previše isušene od klora, mažite ih lanolinskom kremom.
 

Smije li majka intenzivno plivati? – Smije.

Plivanje je izvrsna vježba kojom možete sagorjeti mnoge kalorije, poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres… uživajte u plivanju! Ako primijetite da možda previše gubite na težini uslijed intenzivnog svakodnevnog plivanja, a što nije dobro kod dojenja, radije pojačajte obroke nego da smanjite plivanje. Općenito za vježbanje vrijedi pravilo da bebu dojite prije vježbanja. Mlijeko nakon vježbanja može biti malo slankasto što se bebi možda neće svidjeti iako nije ni najmanje štetno za nju. I vama će biti ugodnije ako dojite prije vježbanja jer će vam dojke biti mekše i lakše.
 

Smije li majka roniti? – Smije.

Ako želite roniti s bocama, možete, uz uvjet da pijete dovoljno tekućine. Dehidracija je jedan od glavnih faktora kod dekompresije. Nakon ronjenja se u mlijeko izluči mala količina dušika no zbog toga se nije potrebno zabrinjavati.
 

Dojenje na plaži? – Ovisi o vama.

Dojenje je prirodno i nema nikakvih razloga da vam bude nelagodno dojiti na plaži. Ako vam je kuća daleko od plaže, čemu otežavati bebi i sebi boravak na moru stalnim odlascima u kuću zbog dojenja? Naša preporuka: DA, dojite na plaži! Mnogim odraslima i doslovno svoj djeci je lijepo vidjeti majku koja doji dijete. A za one ostale, niste vi ta koja treba brinuti o njihovim predrasudama. Ono o čemu trebate brinuti je dobrobit vašeg djeteta a njen nepobitni dio je udovoljavanje bebine potrebe za vašim mlijekom. Ako želite biti diskretni, velika pamučna marama koju koristite kao pareo ili za nošenje bebe u njoj zgodna je i za odvajanje vaše bebe od okoline kad doji.
 

Drage mame, nadamo se da smo vam pomogle u rješavanju nekih nedoumica koje su vas mučile.

Ljeto je vrijeme za uživanje. Toplo sunce, predivno modro more, odličan izbor sočnog voća, vi i vaša beba, poneka dobra knjiga … spremni za uživanje! Želimo vama i vašoj bebi ugodno ljetovanje!

 

Preneseno s Roda.hr

Share this post