Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

Majčin i bebin mozak snažnije su usklađeni i povezani kad je majka sretna

 

Mozak majke i djeteta lakše se povezuju i usklađuju kad je majka sretna, pokazala je nova studija sa Sveučilišta u Cambridgeu. 

Znanstvenici su otkrili kako mozak majke i djeteta funkcioniraju zajedno u "mega mreži" u kojoj se njihovi moždani valovi poklapaju, što utječe na stvaranje snažnije povezanosti i empatije. Ali, razina povezanosti promjenjiva je i ovisi o majčinom emocionalnom stanju. Kad majka iskazuje pozitivne osjećaje, njen i mozak djeteta puno se snažnije povezuju i usklađuju.

Znanstvenici vjeruju kako ta povezanost i usklađenost mogu pomoći djetetu da brže uči, a mozgu osiguravaju potpuniji razvoj. Dakle, ako je majka sretna, njeno stanje doprinosi razvoju djeteta.
 

"Naše se emocije doslovno mijenjaju u skladu s informacijama koje naš mozak dijeli s ostalima – pozitivne, ugodne emocije pomažu nam komunicirati na puno učinkovitiji način", kaže dr. Vicky Leong s Odjela psihologije Sveučilišta u Cambridgeu.

"Depresija može imati snažan negativan učinak na sposobnost roditelja da se poveže s djetetom. Svi društveni signali koji obično njeguju povezanost slabije su dostupni djetetu, tako da dijete ne prima optimalni emocionalni kontakt koji mu treba za napredak."
 

Istraživanje objavljeno u časopisu NeuroImage koristilo je metodu dualne elektroencefalografije (EEG) kako bi promatralo moždane valove sedam parova majki i djece tijekom njihove međusobne interakcije. Istraživanje je otkrilo da je pozitivna interakcija, s puno kontakta očima, pojačavala sposobnost majke i djeteta da funkcioniraju kao jedinstven sustav, što je olakšavalo protok i dijeljenje informacija između majke i djeteta.
 

"Iz našeg prethodnog rada znamo da snažna povezanost između majke i djeteta na razini neurona čini djecu osjetljivijom i spremnijom na učenje od majki", kaže dr. Leong. "U ovoj životnoj fazi, mozak djeteta ima sposobnost značajnih promjena koje su pokretane djetetovim iskustvima. Koristeći pozitivan emocionalni pristup tijekom komunikacije s djetetom, roditelji se mogu bolje povezati s djetetom i na taj način snažno stimulirati razvoj djetetovih mentalnih kapaciteta."

Rezultati sugeriraju kako vrijedi i suprotno – djeca majki koje pate od depresije pokazuju manje dokaza o učenju, uslijed oslabljene neuronske povezanosti između majke i djeteta.
 

"Majke koje uslijed kliničke depresije osjećaju kontinuirano niže razine pozitivnih emocija ili se kontinuirano nalaze u negativnom mentalnom stanju, imaju sveukupno manje interakcija sa svojim djetetom", dodala je dr. Leong, "njihov je govor češće jednoličan, ostvaruju manje kontakata očima i manje je vjerojatno da će adekvatno odgovoriti na djetetovu potrebu za pažnjom."
 

Emocionalna komunikacija između roditelja i djeteta iznimno je važna tijekom ranog djetinjstva, a svejedno se jako malo zna o njenim neuronskim temeljima.

Ovo novo istraživanje prvo je istraživanje koje uključuje praćenje moždanih valova dvije osobe kako bi se pokazalo je li i na koji način djetetovo neuronsko povezivanje s majkom pod utjecajem emocija uključenih u njihovu interakciju. Kao vrsta koja je izrazito društvena, ljudska bića dijele svoja emocionalna stanja s drugima. Ovo istraživanje pokazuje kako emocije mogu utjecati na i mijenjati povezanost između dvije osobe na razini neurona.

Znanstvenici naglašavaju kako su njihovi zaključci primjenjivi na različite vrste veza, uključujući onu između parova, bliskih prijatelja, odnosno na sve odnose u kojima se osobe međusobno intenzivno usklađuju jedna s drugom.

Jačina učinka najvjerojatnije ovisi o tome koliko se dobro osobe međusobno poznaju te koliko je povjerenje između njih.
 

Preneseno s Telegraph.co.uk

 

Share this post