Ovako vaš mozak reagira kada gledate u mobitel prije spavanja

Ovako vaš mozak reagira kada gledate u mobitel prije spavanja

 

Poznati američki psihijatar i stručnjak za razvoj mozga dr. Dan Siegel objašnjava kako provjeravanje mailova, poruka ili objava na društvenim mrežama prije spavanja ugrožava zadovoljenje prirodne potrebe za snom, a onda i normalno funkcioniranje tijekom dana.

 

 

 

Dr. Dan Siegel, klinički profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji, Los Angeles, autor više knjiga o razvoju dječjeg mozga, u videu snimljenom za Buisness Insider objašnjava kako gledanje u ekran prije spavanja utječe na mozak i tijelo:

“Ljudi izlažu oči toku fotona iz digitalnih uređaja, koji zapravo mozgu poručuju: Ostani budan, još nije vrijeme za spavanje. Ako u 10, 11 ili 12 sati navečer provjeravate mailove ili poruke, svjetlo uređaja sprječava lučenje melatonina, hormona sna. I onda ste budni u pola jedan u noći i opet provjeravate mobitel – budni ste, pa zašto ne biste provjerili. Idete spavati u jedan, a budite se za posao u šest i to je pet sati sna. Znamo da san omogućuje aktivnim neuronima da se odmore, ali, još važnije, tijekom spavanja, glija stanice čiste toksine koje su neuroni stvorili. Bez sedam do devet sati sna, ti toksini ostaju u sustavu. To vrijedi za preko 95 posto ljudi, a samo mali postotak zaista ne treba toliko sna. Iako će se neki hvaliti kako su sinoć spavali samo tri sata, a danas opet rade, to smanjuje koncentraciju, otežava pamćenje, umanjuje sposobnosti rješavanja problema, a poremećeno je i lučenje inzulina, koji pomaže u regulaciji metabolizma, pa je vjerojatnije da ćete se više debljati od onoga što jedete i jesti više. A kao da sve ovo nije dovoljno, to je i toksično za veze među stanicama mozga.

Zato je važno snu dati prioritet. Isključiti uređaje s ekranima do, recimo, devet navečer i osigurati si barem sat vremena bez ekrana prije spavanja. To je ozbiljan problem, a možemo na njega utjecati ako se odlučimo pobrinuti i za taj aspekt korištenja digitalnih uređaja.”

 

Preneseno s Medijske pismenosti

Share this post