Poremećaj pažnje i hiperaktivnost

Poremećaj pažnje i hiperaktivnost

Davne 1845. godine, u Njemačkoj je dr. Heinrich Hoffman, u svojoj knjizi «Priča o nemirnom Filipu», pišući pjesme za svog trogodišnjeg sina, opisao dječaka sa hiperaktivnim ponašanjem. Od tog prvog pisanog traga, napisane su brojne knjige, brojni znanstveni i stručni članci, u kojima stručnjaci nastoje uglavnom rasvijetliti uzroke, pronaći odgovarajući tretman ili usavršiti dijagnostiku za simptom ili skupinu simptoma koji se u stručnim krugovima u novije vrijeme nazivaju ili „Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (ADHD)“ ili „Hiperkinetski sindrom“.
No, kao što autor ove knjige kaže, stručnjaci ili znanstvenici ne mogu znati kako se ljudi za koje smatramo da imaju ADHD osjećaju, kako doživljavaju svijet oko sebe, kako osjećaju….a ponajviše kakva je patnja kad si ptica, a nitko ne vidi tvoja krila…

U ovoj knjizi autor iskreno i hrabro suočava sve nas sa svojom borbom, borbom sa školom, nerazumijevanjem okoline, gubljenjem sebe i, na sreću, novim početkom.
Markovo iskustvo je jedinstveno, ali i zajedničko za mnogu djecu i mlade koje okolina ne shvaća i ne prihvaća, tražeći od njih da zaborave svoja krila…

Neka nam svima ovo Markovo iskustvo bude svjetlo koje će nam pomoći da bolje vidimo i razumijemo male i velike „hiperaktivne (ili one malo mirnije) sanjare“.

dr.sc. Snježana Sekušak-Galešev, prof.psiholog, viši predavač na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

Knjiga otkriva jedan novi unutrašnji svijet hiperaktivnih sanjara nama, običnim ljudima, potpuno nepoznat. Ona osvjetljava mračne kutke u kojima se kriju snažni potencijali i prave male škrinje s blagom, a koji često bivaju zamračeni lažnim pravom pojedinca na unikatnost i školskim sustavom koji ne zna poštivati različitosti.
Čast mi je poznavati jednog takvog hiperaktivnog sanjara i hvala mu od srca što mi pomaže shvatiti druge, male hiperaktivne sanjare s kojima se svakodnevno susrećem.

Iva Livić, defektolog-stručni suradnik

 

Ova knjiga prikazuje ADHD sindrom drugačije nego ostale knjige pisane o istoj temi. Autor ju ne piše kao znanstvenik – liječnik, koji je promatrao brojnu djecu s ADHD sindromom. Piše ju iz vlastitog, često bolnog iskustva.  Zato bi ova knjiga mogla nositi podnaslov „ADHD – IZNUTRA“.
Marko je uspio izreći ono što smo svi mi, istih osobina, proživjeli na sličan način, ali nismo to znali jasno izreći u cjelovitoj knjizi. Preko tih iskustava autor pokazuje kako se drugačijem čovjeku izvan-serijske, nestandardne ADHD ličnosti, teško uklopiti u odgojne i obrazovne standarde nametnute od većine, koja ima od nas drugačiji način razmišljanja i osjećanja. Dočekuju nas zato, puni nerazumijevanja i predrasuda. Naš cilj je uklopiti se među većinu, a pri tome ne izgubiti sebi svoje svojstvene prednosti, u interesu cijelog društva.  Ova knjiga nije namijenjena samo osobama s ADHD sindromom, da im pomogne da se dožive kao Hiperaktivni sanjari. Trebali bi ju pročitati i svi koji nemaju osobno iskustvo života s biljegom ADHD – a, oni koji se osjećaju normalnima, a naročito oni koji rade s djecom među kojima sigurno ima i neki mali Einstein ili Leonardo. Treba govoriti o našim različitostima, jer nama, manjini, koja ima nestandardni način razmišljanja i osjećanja ne treba liječenje nego samo razumijevanje.

Mirana Jušić, osoba s karakteristikama ADHD-a, i majka djeteta s ADHD-om
 

Share this post