Poticanje dječjeg uma od prvog dana

Poticanje dječjeg uma od prvog dana

 

Igra je, uz ljubav i pažnju, ključan čimbenik djetetova rasta i razvoja. Evo kako svakodnevne situacije mogu postati dio igre i zabave.

 

Razgovarajte s vašim djetetom

Govorite razgovjetno i gledajte ga dok mu govorite o onome što ga zanima.

Npr. ako je dijete cendravo a vi morate kuhati ručak:
zavežite dijete u maramu, da bude uz vas dok obavljate poslove ili stavite dijete u ležaljku ispred sebe i pričajte mu o onome što radite, sve mu detaljno objašnjavajući. Koristite jednostavne rečenice i polako uvodite opisne riječi. Pričajte pjevušeći. Igrajte se riječima, zabavite i sebe i dijete.

 

Čitajte djetetu od rođenja

Uzmite dijete u ruke, udobno se smjestite u omiljenu fotelju i izaberite štivo. Pokazujte slike prstom i pri tome ih detaljno opisujte, Knjiga prije spavanja je ugodna rutina i dobar način kako smiriti mališana. Mijenjajte ton glasa i radite pauze tako da dijete može uzivati u onome sto čuje i vidi. Čitanje ne mora biti ograničeno slikovnicama i knjigama. Dok šetate pokazujte djetetu reklame, znakove, natpise… sve što vidite oko sebe – komentirajte.

 

Slušajte glazbu

Postoje brojni audio materijali s dječjim pjesmicama i brojalicama. Djeca prilično vole i klasičnu glazbu, pogotovo Mozarta. Izaberite pjesmu i pjevajte, plešite, zabavite se sa svojim djetetom.

Ponudite mu krpene igračke, igračke koje sviraju, lutke….

Samo zato što vaša beba ne sjedi to ne znači da se s njom ne možete igrati. Pričajte joj, pridržavajte predmete ispred nje pokazujući ih uz različite zvukove i pustite da dodiruje različite materijale – djecu to oduševljava. Lopte, kockice i ostale igračke su odlične za dodirivanje, bacanje, žvakanje…

Bilo bi dobro da djetetu date na raspolaganje dvije-tri igračke i kad vidite da se dijete zasitilo tih igračaka, sklonite ih i dajte mu one koje ste prije toga spremili.

Pokažite mu neke mogućnosti igračke i pustite ga da dalje istražuje samo.

 

Zašto nikad nije prerano za učenje kroz igru?

 • Zabavno je. Kroz igru se puno nauči, stoga ispunite slobodno vrijeme korisnim igrama.
 • Lagano je. Šetnja parkom, igra u pijesku, crtanje i slikanje bojicama na papiru i svakodnevno sretno učenje
 • Omogućuje stvaranje povezanosti. Koji je bolji način učvršćivanja međusobne povezanosti od zajedničkog neometanog čitanja omiljene slikovnice?
 • Djeca uče brzo. Sigurno ste čuli za izraz «mozak kao spužva» – dijete ima urođene sposobnosti za spontano učenje; na nama je da mu nudimo poticajnu sredinu.
 • Učenje donosi razumijevanje i red u stvarima koje se čine kaotičnima.Kroz učenje djetetova slika svijeta postaje jasnija.
 • Potaknite u djetetu samouvjerenost:"Ja to mogu sam!" Ispitivanjem, pokušajima i pogreškama dijete uči kako svojim djelovanjem može mijenjati okolinu – bacati stvari, proizvoditi zvukove, skinuti čarapicu…
 • Priprema za daljnje učenje. Dobro predznanje i priprema u ranim godinama dobar je temelj za uspješan početak u školi.
 • Rano učenje oslobađa od stresa i dijete i roditelje.
 • kroz igru učimo ali se i upoznajemo.
 • Važne godine. Sve je očitije da su prve tri godine vrlo važne u postavljanju temelja za budući uspjeh u životu.
 • Neovisnost se uči kroz igru i svakodnevne aktivnosti.
 • Dijete koje se osjeća sigurnim u sebe uspješnije je u mnogim aspektima života.

 

Preneseno s Roda.hr

 

Share this post