Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak

Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak

 
 
 
Povezivanje govora s pokretom predstavlja trening za mozak
Tradicionalne jezične igre kao što su stihovi praćeni pokretima prstiju i pljeskanjem ili priče popraćene pokretima ruku idealne su za poticanje govornog razvoja u obitelji, vrtiću i osnovnoj školi.
Najnovija istraživanja mozga pokazuju da jezične igre koje potiču sva čula u kombinaciji s pokretom najtrajnije podražuju živčani sustav. Dakle pjevanje, govor, poskakivanje, pljeskanje i pokret predstavljaju pravi fitness za mozak. Mali rekviziti dodatno oživljavaju jezičnu kompetenciju djece u dobi između šest i osam godina.  
Temelj zdravog razvoja govora nastaje u prve tri godine života.
Zato je tako važno da se već s malom djecom svakodnevno igramo i razgovaramo. Govor djeci omogućava upoznavanje svijeta i sebe samih. Kroz jezične igre djeca vježbaju slušanje i ponavljanje, reagiraju na pitanja, neverbalno i riječima izražavaju vlastite osjećaje i želje. Pomoću brojalica grade most od Ja do Ti. U prijelaznom razdoblju između vrtića i škole djeca mogu izmisliti cijele kazališne komade u kojima su glavni likovi prsti i papirne figure.
 
Ponavljanje je važno za djecu
Da bi se riječ ili pojam zadržali u djetetovu mozgu, ono ih mora ponoviti otprilike pedeset puta. Ponavljanje djeci daje sigurnost i strukturu. Djecu opčinjava kada nešto nauče napamet. To ih znanje čini jakima i sigurnima u sebe.
Tradicionalne brojalice potiču želju za ponavljanjem. Zato se odrasli ne bi trebali zamarati činjenicom da dijete danima želi stalno iznova slušati isti stih ili istu pjesmicu. Toga se ne treba bojati, jer kada se dijete dovoljno nasluša “svoje pjesmice”, tek će se onda zaželjeti neke nove.
 
Dobre odgojiteljice i dobri logopedi znaju mnogo stihova i pjesmica koje spontano koriste u pravom trenutku
Kad je djetetu potrebna utjeha, suncse smije, puž plazi po putu, kada kiši, prije objeda ili za skakutanje… Smisao ovih jezičnih igara nije da ih djeca strogo uče napamet i recitiraju. Radi se, prije svega, o ozračju u kojem se potiče govorni razvoj, koje omogućuje ponavljanje kroz igru, što vodi do bolje jezične kompetencije.

Onaj tko se svjesno koristi tradicionalnim stihovima za djecu poslije može stvarati kreativne varijacije s djecom predškolske i školske dobi i nadopuniti ih malim pomoćnim sredstvima. Takve su igre kratkotrajne i omogućuju prostor za vlastite aktivnosti. Radujemo se kada dijete izmijeni stih i počne razvijati vlastite ideje. 

 
Prvih su godina malim umjetnicima dovoljni glas, prsti, ruke i stopala kako bi motorički izrazili igre riječima. Rekviziti postaju zanimljivi pred kraj pohađanja vrtića i početkom školovanja. Prsti i ruke jednostavno mame da ih se odjene u kostime. To mogu biti pletene lutke koje se navuku na ruku ili figure koje smo sami izradili. Stihovi se mogu izvrsno predstaviti i uz pomoć lutki na štapu. Atraktivni postaju kazalište papirnih figura i igra sjenki.
 

Učenje standardnoga književnog jezika kroz stihove

Studije su pokazale da se učenje standardnog jezika kroz igru u sve djece povoljno odrazilo na ljubav prema jeziku i na usvajanje književnog jezika u školi.
 
Iz knjige:
 
 
 

Share this post