Priče za laku noć i zašto je dobro da ih tate čitaju

Priče za laku noć i zašto je dobro da ih tate čitaju

 

Iako se čitanje dugo smatralo ženskom aktivnošću, djeca su više zainteresirana kada im očevi čitaju – jer je to nešto posebno.

Posljednja dva velika istraživanja, ono harvardsko i ono British Journal of Educational Psychologyja, pokazala su kako očevi čitanjem priča za laku noć svojoj djeci uvelike utječu na razvoj jezika i pismenosti kod djece, kao i na to da djeca češće uživaju u čitanju. Naime, istraživanje koje je proveo BJEP (British Journal of Educational Psychology) pokazalo je kako postoji pozitivna veza između toga koliko tate čitaju (od knjiga do novina) i pojave da djeca vole čitanje i u njemu uživaju. Jedna druga studija, koju je proveo National Literacy Trust, pokazala je kako očevi koji su inače preokupirani poslom i uglavnom u stisci s vremenom, imaju velike korist od čitanja, jer se tako bolje povezuju sa svojom djecom.

Postoje i istraživanja koja govore kako djeca, kojoj očevi čitaju, postižu bolje rezultate u školi, a pogotovo u predmetima kao što je matematika.

Harvardska studija pokazala je da kada muškarci čitaju priče svojoj djeci, da ih oni ohrabruju da više koriste svoju maštu. Ovo istraživanje pokazalo je kako djeca imaju više koristi kada im tate, umjesto mama, čitaju priče za laku noć. Naime, studija je pokazala da pitanja koja muškarci postavljaju kad čitaju djeci potiču maštovite rasprave. Istraživači tvrde da je to bolje za razvoj jezika kod djece jer im se tako postavlja više izazova. Nakon što su roditelji, za potrebe studije, godinu dana čitali svojoj djeci, pokazalo se da su posebno djevojčice imale koristi kada su im čitale muške osobe.

Dr. Elisabeth Duursma, koja je vodila ovo istraživanje, tvrdi: "Utjecaj je ogroman, posebno ako su tate počele čitati djeci mlađoj od dvije godine. Čitanje se uglavnom smatra ženskom aktivnošću te su djeca više zainteresirana kada im očevi čitaju – jer je to nešto posebno".
Ona je otkrila da ovom zadatku žene i muškarci pristupaju drugačije, s time da će žene postavljati više "činjenična" pitanja, poput "Koliko jabuka vidiš?", dok muškarci više vole postavljati ona apstraktna, piše Daily Mail. "Tate će vjerojatnije reći nešto poput: "Oh, pogledaj, ljestve. Sjećaš li se onih ljestava koje sam imao u svojem kamionetu?"", rekla je dr. Duursma.

Stručnjak za roditeljstvo, Justin Coulson dodao je kako čitanje djeci proširuje njihov rječnik. "Pomažemo im da se osjećaju sigurnima i ovo će imati dubok učinak na njihove kapacitete za učenje", dodao je Coulson.

 

5 razloga zašto bi tate trebali čitati priče "za laku noć"
 

1. Tate čitanje priča podižu na sasvim novu razinu

Kad mama čita priču, ona se češće usredotočuje na osjećaje likova, dok je tatina verzija češće usmjerena na nešto što će djetetu imati posebno značenje.
Kad tata čita priču, nikad se ne gdje će on i dijete završiti. Hoće li nastaviti razvijati priču proizvoljno, odlutati u neki zajednički događaj na koji ih je podsjetila priča, ili pričati o tome kako su proveli dan.
Tata će češće čitanje priče pretvoriti i u igru, izmjenjujući namjero dijelove priče, samo da bi se dijete uključilo i ispravljalo ga.

2. Priče za laku noć vode do više zanimljivih priča iz stvarnog života

Tata koji "umire od smijeha" čitajući priču uživljen u izmjenu glasova, djeca koja se igraju priče koju su čula prije spavanja, i uključuju roditelje u svoju igru, obogaćuju svakodnevicu obitelji.

3. Tatino čitanje donosi više koristi dječacima

Tate se lakše emotivno povezuju s djevojčicama. Međutim, nekoliko je istraživanja pokazalo kako je čitanje "za laku noć", iako donosi dobrobiti i kćerima, jedna od aktivnosti koja promovira najjače povezivanje između tata i sinova.
Čitanje daje priliku čak i tatama koji imaju jako malo slobodnog vremena na raspolaganju, da stvore jedinstvenu i čvrstu vezu s djecom.

4. Knjige utječu na bolje ponašanje djece

Čitanje priča ne utječe samo na višu razinu pismenosti i jezične vještine, koje zajedničko čitanje jača. Zajedničko čitanje utječe na sveukupno bolje ponašanje djece, te višu razinu koncentracije.

5. Čitajući naglas, tate se oslobađaju stresa

Rutina zajedničkog čitanja priča "za laku noć" nije opuštajuća samo za djecu već pomaže i odrasloj osobi koja čita.
Istraživanje Sveučilišta u Sussexu pokazalo je kako je čitanje najučinkovitiji način prevladavanja stresa – utječe na smirenje srčanog ritma i opušta mišiće već nakon šest minuta.

Čitajući djeci i isprobavajući različite tehnike čitanja naglas, tate usavršavaju vještinu čitanja, jačaju samopouzdanje i povjerenje u vlastite roditeljske sposobnosti, a dublja veza koja se stvara između djeteta i tate utječe na tatinu veću angažiranost oko djetetova učenja (što donosi dodatne dobrobiti za dijete).

 

Preneseno s Roda.hr

Share this post