Prvi sat za prvi podoj

Prvi sat za prvi podoj

 

Prvi sat nakon poroda neobično je važan za majku i dijete. Dijete se tada nalazi u stanju tihe budnosti i svim svojim osjetilima upija informacije o svijetu oko sebe. Ono proučava majčino lice, sluša njezin glas, osjeća toplinu njezinog tijela, upija njen miris i uživa u prvom kušanju majčinog mlijeka. Majka se u tom periodu intenzivno zbližava sa svojim novorođenim djetetom i u njoj jača osjećaj ljubavi za njega potpomognut hormonima koji se izlučuju tijekom kontakta kožom na kožu i prvog podoja.

U prvom satu novorođenče je sposobno za nevjerojatan pothvat – stimulirano nježnim dodirom majke, posve samo može otpuzati dug put preko njezinog mekanog trbuha sve do dojke. Prvi djetetov nježni dodir dojke stimulira izlučivanje hormona oksitocina koji omogućuje otpuštanje mlijeka i pojačava osjećaj ljubavi za dijete. Novorođenče tada započinje svoj prvi podoj – omirisat će i obliznuti majčinu bradavicu, te konačno dojku zahvatiti ustima i početi sisati.
 

Zašto su kontakt kožom na kožu i prvi podoj unutar sat vremena nakon rođenja tako važni?

Dijete se nakon rođenja i života u zaštićenoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Polaganjem djeteta na majčina prsa neposredno nakon poroda i omogućavanjem ranog podoja, njegova će se koža i probavni sustav kolonizirati bakterijama s majčinog tijela te će za njih kroz kolostrum dobiti antitijela. Kad se dijete neposredno nakon poroda odvoji od majke, izloženo je raznim drugim bakterijama iz okoline i s liječničkog osoblja koje su potencijalno puno opasnije za njega i izlažu ga većem riziku od infekcije.

U prvom podoju novorođenče siše kolostrum – tekućinu koja se u dojkama nalazi od sredine trudnoće i savršena je hrana za prve djetetove dane. Kolostrum sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom već i lijekom. Zato ga se često naziva i djetetovim prvim cjepivom. Kolostrum pomaže novorođenčetu regulirati razvoj vlastitog imunog sistema. Imunoglobulini se kod prvog podoja šire u sluznici želučano-crijevnog trakta i tamo sprječavaju prodor i širenje bakterija i alergena. Kolostrum ima i laksativna svojstva – potiče i ubrzava izlazak mekonija iz bebinih crijeva, a time i izbacivanje bilirubina koji je odgovoran za žuticu kod novorođenčadi. Bogat je i vitaminom A koji štiti oči i smanjuje mogućnost infekcije.
 

Kontakt kožom na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji.

Unutar dvije minute od početka kontakta kožom na kožu, temperatura majčinih prsa povisuje za 0,5 stupnjeva Celzijusa, čime majčin organizam osigurava održavanje topline novorođenčeta. Dodatno, u kontaktu kožom na kožu, ritam majčina srca i disanja pomažu reguliranju djetetovih vitalnih znakova.

Majčino tijelo pomaže održati i regulirati toplinu tijela novorođenčeta što je osobito važno kod prerano rođene i djece male porođajne težine. Jedno zapanjujuće istraživanje pokazuje da se temperatura majčinih prsa povisuje za 0,5 stupnjeva Celzijusa unutar dvije minute nakon što je beba u kontaktu s njezinim prsima! Majka je najbolji grijač za svoje dijete. Dijete je nakon poroda dovoljno samo obrisati čuvajući sloj verniksa (bijela masna naslaga na koži djeteta), položiti ga na gola majčina prsa i pokriti ih zajedno jednim pokrivačem.
Kontakt kožom na kožu umiruje novorođenče, ono jednoličnije diše i rad srca mu je pravilniji.

Dodir bebinih usta s majčinom bradavicom dovodi do otpuštanja hormona oksitocina u majke koji izaziva kontrakcije maternice, omogućuje prirodan porod posteljice te smanjuje dugotrajno krvarenje; potiče izlučivanje drugih hormona koji utječu na osjećaj smirenosti i opuštenosti majke te "zaljubljenosti" u svoje dijete te potiče otpuštanje mlijeka koje se stvara u dojkama.
 

Bez jasnih medicinskih indikacija ne bi trebalo ometati taj povezujući proces majke i djeteta koji se zbiva odmah nakon poroda.

Podoj u prvom satu života olakšava dobro postavljanje djeteta na dojku i omogućava majci dobar početak dojenja. U prvom satu nakon poroda djetetov je refleks sisanja najjači zbog čega ono lakše pravilno prihvaća dojku. Žena se zbog uspješnog prvog podoja osjeća osnaženo i s većim samopouzdanjem ulazi u razdoblje dojenja.

Istraživanja pokazuju da su kontakt koža na kožu nakon poroda i rani prvi podoj povezani s duljim isključivim dojenjem i duljim sveukupnim trajanjem dojenja što vodi k prosječno boljem zdravlju djece i smanjenoj smrtnosti djece u kasnijoj dobi. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju da djeca isključivo doje u prvih 6 mjeseci života, te da nastave dojiti uz primjerenu dohranu do druge godine ili dulje, koliko god to majka i dijete žele.

Preneseno s Roda.hr

 

Share this post