Prvi simptomi trudnoće

Prvi simptomi trudnoće

Ima li išta napetije od dana prije „onih dana u mjesecu“ kada žena želi bebu? Hoće li doći ili ne? Jesu li to probadanje u trbuhu i napete grudi već možda prvi znakovi jedne velike promjene? Je li taj umor posljedica rane trudnoće ili jednostavno puno posla? Što su prvi simptomi trudnoće? Po čemu žena može primijetiti da je trudna? Neke žene već odmah nakon začeća znaju da je uspjelo, druge to naslute tek kada im izostane mjesečnica: postoje brojni simptomi trudnoce, koji – kod jednih manje, kod drugih više izraženi – ukazuju na to cudo, koje se dogada u vašemu tijelu.

• Izostanak mjesečnice jedan je od najsigurnijih simptoma trudnoce. Kada se naime oplodi jajna stanica, ne dolazi kao inace do pada razine hormona i ljuštenja sluznice maternice. Oprez: mjesečnica može izostati i iz drugih razloga – primjerice zbog stresa, nestabilnih razina hormona ili zbog neke organske bolesti. S druge strane može pak u vrijeme mjesecnice doci do laganog krvarenja iako ste trudni.

• Žene često najprije primijete promjene na grudima. Grudi postanu veće, napete, a bradavice osjetljivije. Uzrok tomu je povećana proizvodnja hormona, koji preko majčine hipofize već u ranoj trudnoći potiču mliječne žlijezde na rast. No treba imati na umu: napetost dojki može izazvati i mjesečnica koja se približava.

• Mučnina je isto jedan od prilično jasnih znakova uspješne oplodnje. No ona se vrlo različito manifestira. Kod nekih se žena javlja ujutro, kod drugih se javlja kontinuirano ili pak nadolazi u valovima tijekom čitavog dana. Kod nekih se javlja samo mučnina, dok neke povraćaju i više od deset puta dnevno. Za mucninu je krivac hormon trudnoce HCG (humani korionski gonadotropin).

• Umor je jedan od simptoma koji osjecaju mnoge žene za vrijeme rane trudnoće. Dakle pospanost može ukazivati na trudnoću. No pospanost isto tako može imati i brojne druge uzroke, pa su tako naprimjer neke žene jednostavno umornije nego inace nekoliko dana prije nego dobiju mjesečnicu.

• Promjene raspoloženja: ushićeni do neba ili beskrajno tužni – kao i za vrijeme mjesečnice hormoni mogu uzrokovati i zbrku u raspoloženju u ranoj trudnoći.

• Probadanje u donjem dijelu trbuha, eventualno u podrucju slabina, isto tako može ukazivati na trudnoću. Uzrok tomu je istezanje i rast ovojnice koja drži maternicu. Na pocetku trudnoće žena se može osjećati kao da ce dobiti mjesečnicu.

• Iznimno velik apetit, eventualno gađenje prema nekim jelima, a opet velika želja prema drugim jelima također su tipični simptomi trudnoće. 

 

Prvi simptomi trudnoće

Share this post