Roditelji - prvi uzori djetetu

Roditelji – prvi uzori djetetu

 

Kad razmišljamo o uzorima, često mislimo na uspješne, poznate, bogate pojedince u koje se ugledaju tisuće ljudi. Ali, prema rječniku, uzor je onaj koji služi kao primjer dobrih osobina i ispravnih postupaka. To znači da, bez obzira tko ste, kako se osjećate ili ponašate, ako ste aktivno prisutni u djetetovu životu, vi ste jedan od djetetovih uzora.
 

Djeca uče iz onoga kako žive

Vrlo često, kad se susretnemo s neprihvatljivim ili teško podnošljivim ponašanjem djeteta, pomislimo da je problem u njemu, zapitamo se odakle mu takva ponašanja i tražimo rješenja kako ih zaustaviti. Međutim, ako smo dovoljno otvoreni da uronimo u sebe i preispitamo vlastita i ponašanja drugog roditelja (ako je uključen/a u život djeteta), pronaći ćemo obrasce ponašanja koje je dijete preuzelo od nas, odraslih uzora.

 

Pogled unutra – primjer

Smeta vam kad vas dijete vičući doziva iz najudaljenije sobe, umjesto da mirno dođe do prostorije u kojoj se nalazite. Dijete doslovno urla dozivajući vas i ne prestaje dok ne dođete ili ne odgovorite vikanjem. Kad ga ignorirate, vikanje postaje još glasnije. Ovo ponašanje vas frustrira i iscrpljuje i ni jedna odgojna metoda koja vam je prihvatljiva, ne uspijeva ga zaustaviti.
Ponašanje vašeg djeteta vrlo je vjerojatno naučeno – od vas ili drugog roditelja.

("Nikad tako ne urlam na dijete", sigurno ste pomislili.)

Pozivate li dijete za stol kad je gotov ručak, dozivate li ga iz druge sobe k sebi? Ako vaše dijete vas doziva iz drugih prostorija vičući, vjerojatno to radite i vi. Možda ne istim tonom i jačinom kao što to čini vaše dijete, ali ste svojim primjerom pokazali djetetu kakvo je ponašanje za vas prihvatljivo.

Nakon što ste iskreno uvidjeli odakle djetetu ideja, imate dva izbora – ili svatko smije dozivati druge ukućane iz prostorije u prostoriju na svoj način, ili se nitko ne dovikuje. Ako ne želite da dijete viče iz sobe u sobu, morat ćete i vi to prestati raditi.

 

Modeliranje neprihvatljivog ponašanja

Ponekad svojim ponašanjem nesvjesno modeliramo ponašanje svoje djece koje želimo zaustaviti. Od trenutka kad osvijestimo i prihvatimo da će naša ponašanja i reakcije, dobre i loše, djeca upijati i oponašati, svjesnije ćemo birati vlastite reakcije. 

Kad se fokusirate na to da budete učinkovit uzor, težite napretku, a ne savršenstvu. Intenzivnije obratite pažnju na sljedeća važna područja i na pravom ste putu!
 

1. Važnost fokusiranja na pozitivno

Kao roditelji, skloni smo procjenjivati svoju djecu i njihovo ponašanje.
Moramo izdvojiti vrijeme i kako bismo svojoj djeci dali do znanja da vidimo i kad se ponašaju lijepo, ali i da ih volimo i prihvaćamo takve kakvi jesu. Neka vas čuju i onda kad rade nešto kako treba!

2. Osvijestite kako komunicirate, verbalno i neverbalno

Bez obzira govorimo li ili ne, šaljemo poruke svijetu oko sebe. Naše riječi i postupci jednako su značajni. Poučite djecu da mrštenje, namrgođenost i držanje prekriženih ruku ispred sebe dok razgovaramo, šalju negativnu poruku. Osmijeh, ljubazna gesta i raširene ruke koje spremno dočekuju zagrljaj, sve su vrijedne pozitivne poruke govora tijela.
 

3. Potreba za podrškom i osjećaj zajedništva

Djeca i odrasli trebaju osjećaj da imaju podršku i potporu u dobrim i lošim vremenima, da se tijekom dobrih razdoblja netko s njima veseli, i da imaju rame za plakanje kad se osjećaju loše. Dobar sustav podrške i zajednica pružit će oboje. Kao odrasli, primjerom možemo pokazati djeci kako biti dobri prijatelji i kako njegovati zajedništvo.
 

4. Pružite poštovanje, dobrotu i suosjećanje sebi i drugima

Sposobnost osjećanja poštovanja, pokazivanja dobrote i suosjećanja prema sebi i drugima, nisu kvalitete s kojima se rađamo, to su vještine koje učimo. Što više učimo o ovim karakteristikama, što ih više svjesno koristimo, veća je vjerojatnost da ćemo ih češće koristiti u svakodnevnom životu. Razgovarajte s djecom kako biti pažljivi i odgovarati na fizičke, emocionalne i duhovne potrebe.
Još važnije od toga što im govorite – pokažite im! Djeca trebaju odrastati promatrajući nas kako živimo tu osviještenost kroz način kako se ophodimo prema sebi i prema drugima.

 

Izvor: Live Happy
Prevela i prilagodila: Harfa

Share this post