Savjeti kako postati (i ostati) motiviran

Savjeti kako postati (i ostati) motiviran

 

Motivacija nam pomaže da napravimo sve što želimo, ali biti konstantno motiviran nije uvijek lako. Donosimo vam savjete kako postati (i ostati!) motiviran i prijedloge što možete napraviti kada baš i niste motivirani.

 

Ovo vam može pomoći ako:

 • želite definirati svoje ciljeve i naučiti kako ih ostvariti
 • se osjećate demotivirano
 • jednostavno želite završiti sve što trebate.

 

Pozitivna i negativna motivacija

Motivacija je ono što vas vodi prema cilju, pomaže vam ujutro ustati i potiče odlučnost da započete zadatke uspješno privedete kraju. No, motivacija može biti i pozitivna i negativna:

Pozitivna motivacija usmjerena je sve pozitivno što će se dogoditi kada poduzmete određene korake. Na primjer: Ako završim ovaj zadatak, znači da sam samo jedan korak udaljen/a od dobivanja potvrde o stručnosti.

Negativna motivacija odnosi se na negativne stvari koje će se dogoditi ako ne završite neki zadatak. Na primjer: Ako ne završim ovaj zadatak u narednih nekoliko sati, neću dobiti potvrdu o stručnosti.

I negativna i pozitivna motivacija mogu biti podjednako učinkovite u različitim okolnostima. Ipak, lakše je napraviti nešto zato što to stvarno želite nego zato što će ne dovršavanje toga imati neželjene posljedice. Ako nemate pozitivni plan djelovanja, korištenje negativne motivacije može vam izazvati osjećaj bespomoćnosti i smanjiti razinu motivacije.

""

 

Kako postati (i ostati) motiviran/a

 • Postavite si ciljeve. Kada si postavite cilj tada odlučujete napraviti sve što je potrebno kako biste ga i ostvarili. Ciljevi vam daju smjer na koji se možete fokusirati – onaj koji je mjerljiv i ima krajnji ishod. To vam može pomoći da ostanete motivirani.

​​

 • Odaberite ciljeve prema svojim interesima. Veća je vjerojatnost da ćete ostati motivirani ako se usmjerite na nešto što stvarno želite napraviti ili postići nego da se usmjerite na ono što drugi žele od vas.

​​

 • Pronađite svari koje su vam zanimljive unutar ciljeva koji su vam nametnuti. Ponekad nam drugi postavljaju ciljeve ili zadatke koji nam se baš i ne sviđaju ili nemamo preveliku želju ostvariti ih. Pokušajte pronaći nešto unutar tih zadataka što će vas motivirati. Na primjer: Ne volim matematiku, ali to će mi pomoći da završim građevinski fakultet, što želim više od svega.

​​

 • Neka vaš cilj bude javan. Ako nekome kažete za vaš cilj ili ga zapišete, u biti ste dali obećanje da ćete ga ostvariti.

​​

 • Pratite svoj napredak. Kada ste usmjereni na nešto, tada vas može motivirati to što vidite dokaze da napredujete prema cilju. Nacrtajte ili si na neki drugi vizualni način prikažite korake koje činite prema ostvarenju svog cilja.

​​

 • Razlomite svoj cilj na manje zadatke. Krenite od jednostavnijih i napredujte prema većim izazovima. Raščlanjivanje većeg zadatka na manje aktivnosti pomaže vam da zadržite samopouzdanje.

​​

 • Nagradite se. Obećajte si neku nagradu svaki puta kada završite jedan korak ili zadatak.

​​

 • Ne morate sve sami napraviti. Uključite se u neku grupu, pronađite mentora ili nekoga s kim ćete moći podijeliti svoje iskustvo. Poticaj od strane drugih može vas ohrabriti da nastavite dalje i pojačati vam motiviranost, naročito u teškim razdobljima.

​​

Ako vam je stvarno teško

Ako ste pokušali motivirati se i niste uspjeli, može vam pomoći da o tome popričate s nekim kome vjerujete. Ponekad je teško postići nešto samostalno pa u tim trenutcima pomaže ako imate osobu ili grupu za podršku koja će vam pomoći pri velikim izazovima.

Također možete potražiti stručno mišljenje osobe koja vam može pomoći u postavljanju motivacijske strategije koja će vam najbolje odgovarati.

 

Što mogu napraviti odmah?

 • Zapišite si ciljeve za nadolazeću godinu.
 • ​​​Isplanirajte i nagrade koje će vas držati motiviranima.
 • ​​​Recite nekome za svoj cilj kako biste napravili obećanje.

Članak preuzet s au.reachout.com

Share this post