Tajne tinejdžerskog mozga

Tajne tinejdžerskog mozga

Svi nastavnici i roditelji znaju što znače tinejdžerske godine, jer su ih i sami proživjeli.

Neuroznanost je nedavno otkrila zapanjujuću činjenicu da tinejdžerski mozak više sliči nacrtu nego sagrađenom neboderu. Osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici su tinejdžerski mozak nekada smatrali praznom kućom koju treba opremiti. Bilo bi bolje da ga smatraju još nedovršenom građevinom kojoj nedostaju zidovi, električne instalacije i krov.

Bila je općepoznata činjenica da je adolescencija faza kroz koju prolaze sva djeca, da odrasli trebaju pričekati da ona prođe. Dosjetkama kao što su „podivljali hormoni“ i „buntovnik bez razloga“ pokušavali smo objasniti čudne obrasce razmišljanja i ponašanja adolescenata koje ih je pratilo. Osjećajući se frustriranima, nastavnici i roditelji razmišljali su: „Zašto se ne mogu ponašati kao odrasli ljudi?“ Pravo objašnjenje nudi nam iznenađujući odgovor: ne mogu se ponašati kao odrasli ljudi, jer ne razmišljaju kao odrasli ljudi. Neuroznanost potvrđuje ono što smo uvijek mislili – da je adolescentski mozak još uvijek u izgradnji. Posljedice tog prijelaznog stanja tinejdžerskog mozga su uzbudljive i uznemirujuće. To je vrijeme velike ranjivosti. Odluke koje tinejžeri donose za vrijeme adolescencije mogu utjecati na njihov mozak tijekom cijeloga života. Roditeljima i nastavnicima to otkriće može biti neugodno.

Hormoni više nisu na popisu glavnih osumnjičenika!

Dakle teorija da se „tinejdžeri ludo ponašaju zbog hormona“ nepotpuna je. Adolescenti nisu žrtve kemikalija koje im teku kroz žile i okreću im misli prema ljubavi ili neredu. Razlog zbog kojeg im je teško mirno sjediti u školi i usredotočiti se je mozak koji je još ne izgrađen.

Tinejdžerski mozak razvija se i mijenja povećavanjem količine sive tvari i uklanjanjem starih sinapsi.

Tinejdžeri plove kroz mozgovni uragan bez kompasa. To duboko otkriće zauvijek će promijeniti način na koji nastavnici i rodutelji tumače zagonetno ponašanje adolescenata.

Zašto adolescenti često izlanu odgovor u razredu? Zašto zaspu tijekom trećeg sata? Zašto se tako žestoko svađaju oko domaćih zadaća ili bodova u testu?

Neka vas utješi činjenica da tinejdžeri ne planiraju svoj neposluh; oni samo pokušavaju preživjeti u školi koju su uredili i koju vode odrasli iz perspektive odraslih – odrasli ljudi s mozgovima koji su organizirani i koji funkcioniraju na način koji se silno razlikuje od njihovog.

Više o ovoj temi u knjizi Tajne tinejdžerkog mozka

Share this post