Tko je stari dobri djeda što nas uveseljava 6. prosinca?

Tko je stari dobri djeda što nas uveseljava 6. prosinca?

Priča o Djedu Božićnjaku zapravo započinje Svetim Nikolom.

Sv. Nikola je rođen u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Njegovi bogati roditelji umrli su dok je još bio mlad, pa je ostao sam. Vjerujući u Isusove riječi, svo bogatstvo roditelja odlučio je podijeliti siromašnima, bolesnima i potrebitima. Svoj život je posvetio Bogu, te je još kao mlad postao biskup, poznat po dobrim dijelima.

Život mu nije bio lak, posebice ne zbog cara Dioklecijana kada je bio protjerivan i zatvoren.

Prema narodnom vjerovanju, činio je čuda: poput Isusa smirio je uzburkano more i time postao zaštitnik mornara. Posebno je volio djecu, vjeruje se da je imao sposobnost ozdravljenja jer je molitvom ozdravio bolesnog dječaka zbog čega postaje zaštitnikom djece.

Umro je 6. prosinca, a godišnjica njegove smrti slavi se kao Dan Svetog Nikole.

 

 

 

Jedna od brojnih priča koje se pripovijedaju o njemu jest i ona o siromašnom čovjeku s tri kćeri. Budući da je djevojkama za udaju trebao miraz, otac ih nije mogao udati. Bez miraza, nesretni otac odlučio je prodati svoje kćeri. Uplašene za svoju sudbinu djevojke su molile Boga za pomoć. Sveti Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa je napunio vreću zlatnicima, umotao u platno, krišom noću došao do kuće i ubacio zamotuljak kroz prozor. Otac triju djevojaka začudio se kad je ujutro našao toliki novac. Svota je bila dovoljna da časno uda jednu kćer, što je i učinio. Isto se dogodilo i drugi put, pa je tako siromašni otac udao i drugu kćer. 

Dalje priča ima dva kraja. Prema jednoj, otac je vjerovao da će taj dobrotvor doći i po treći put, pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju na šutnju, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče govori da je Nikola vidio oca kako ga čeka, pa se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih. Navodno upravo od toga dolazi tradicija stavljanja poklona bilo u čarape ili čizmice, ali i priča o Djedu Mrazu koji poklone spušta kroz dimnjak.

 

 

Share this post