Uz ove savjete vaši najmlađi će zaspati u tren oka

Uz ove savjete vaši najmlađi će zaspati u tren oka

 

Ponekad je uspavati djecu navečer najteža stvar u danu. Svi roditelji znaju kako ponekad zna biti komplicirano i teško uspostaviti normalnu rutinu spavanja kod djece. To se ne odnosi samo na to da idu spavati u prikladno vrijeme, nego da i ostvare ugodan te kvalitetan san tijekom noći.

Stručnjak za san, Dave Gibson, za portal Hello istaknuo je važne savjete koje roditelji trebaju slijediti kako bi djeca bolje spavala. Dovoljno kvalitetnoga sna vrlo je važno za djecu, odnosno razvoj mozga te rast. Nužno je za dobru koncentraciju u školi, ali i za emocionalno zdravlje. Danas je već dobro poznato da brojna djeca, koja nemaju ustaljen ciklus dobroga sna, imaju problema s pretilošću te su manje otporna na razna oboljenja.

Prvo pravilo je da djeca moraju imati primjer, zato se plan spavanja mora odnositi jednako tako i na roditelje.

 

Izbacite svu tehnologiju iz sobe

Možda ovo nije tako lako, pogotovo s tinejdžerima koji se žele dopisivati s prijateljima nakon škole u svojim sobama ili često uče navečer. No, roditelji bi trebali odrediti vrijeme kada sve to prestaje kako bi se tehnologija iznijela iz sobe ili ugasila.

Na ovaj način radite granice i s mlađom djecom, a tinejdžeri su jednostavno spriječeni da se usred noći probude i igraju na mobitelu. Ako imate samo malu djecu, razmislite o tome da uvođenje ekrana u sobu uopće ne bude opcija.

 

Rutina odlaska na spavanje

Pokušajte svaki dan započeti ritual odlaska na spavanje u isto vrijeme. Umjesto gledanja televizije zajedno čitajte knjigu ili odigrajte društvenu igru. Mlađoj djeci odgovara rutina tuširanja, čaja ili mlijeka, čitanje knjige i odlazak na spavanje.

Naravno, ne očekujte da će djeca zaspati odmah, uvijek im treba 10 do 20 minuta.

 

Pravilna prehrana

Djeca se često žale kako su se previše najela ili su gladna prije spavanja. Ne dopuštajte djeci velike i masne obroke neposredno prije spavanja, umjesto toga im ponudite laganu užinu. Ponekad je dosta i čaša vode prije spavanja kako ne bi bili žedna i budili se tijekom noći.
Svakako izbjegavajte bilo kakve proizvode koji sadrže kofein.

 

Stvorite ugođaj za spavanje

Neka soba bude tamna, unutra tišina i svježina. Kvalitetan madrac je obavezan.
Temperatura neka bude malo hladnija, jer se tijelo na taj način brže priprema za odmor i spavanje. U jesen i zimu, imajte dodatne deke u blizini ako postane hladnije.

Zamračite prostor, a soba neka bude čista i pospremljena kako bi bilo što manje ometanja (kao što su igračke i sl.).

 

Budite uporni

Za malu djecu je odbrojavanje do odlaska u krevet vrlo učinkovito. Krenite s 30 minuta prije jer kada dođe do 5 već će se pomiriti s tim da je vrijeme za spavanje. U to razdoblje uključite sve za što znate da će vaša djeca tražiti – još jednom, kao što su maženja, čitanje priča ili čaša vode. 

 

Umorite ih

Bilo kakvo vježbanje i kretanje potiče proizvodnju serotonina koji se kasnije pretvara u melatonin, hormon za spavanje. Što više kretanja umorit će ih i zbog melatonina će lakše zaspati.
Međutim, pobrinite se da sva vježbanja, trčanja i kretanja prestanu dva sata prije spavanja kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za odmor.

 

Preneseno s Ordinacija.hr

 

Share this post