Važnost provođenja vremena na otvorenom

Važnost provođenja vremena na otvorenom

 

Djeca bi trebala provoditi i 4-6 sati na otvorenom svaki dan

 

Priznajem, ne provodimo svaki dan na otvorenom toliko vremena. Cilj nam je boraviti na otvorenom toliko dugo (4-6 sati) barem 3-4 puta tjedno, nešto duže u mjesecima koji donose lijepo vrijeme, a kraće u mjesecima s ružnim vremenom.

Naišavši prvi put na preporuke o provođenju većeg broja sati izvan kuće, na otvorenom, u djelima Charlotte Mason, klasične engleske pedagoginje koja je živjela na prijelazu 20. stoljeća, mislila sam da je njena ideja posve besmislena. Preporuka o svakodnevnom provođenju 4-6 sati na otvorenom, izvan kuće, drastično se razlikuje od uobičajenih aktivnosti kojima se djeca bave i koje obično traju ne dulje od sat vremena. Činilo se neizvedivo.

Na poziv prijateljice, počeli smo provoditi veće periode vremena u prirodi i gotovo trenutno, uvidjela sam dobrobiti ove prakse. Djeca kojoj je dopušteno slobodno tumarati na otvorenom, "izgube se" u prirodi. Aktivno koriste maštu, okupirana su i prožeta divljenjem. I razvijaju se ubrzano. Brojni su razlozi zašto priroda tako utječe na djecu, ali jedan od razloga je činjenica da priroda pruža okruženje koje izaziva sva osjetila.

Naš cilj provođenja 1000 sati u prirodi dijelom se oslanja na djela Charlotte Mason, ali smo njene preporuke prilagodili svakodnevnom životu. Zanimljivo je da i danas, njezina saznanja o tome što je važno za cjeloviti razvoj djeteta, potkrepljuju istraživanja gotovo 100 godina kasnije.

U knjizi "Uravnoteženi  i bosonogi: Kako slobodna igra na otvorenom čini djecu snažnom, samouvjerenom i sposobnom", Angela J. Hanscom piše "djeci svih uzrasta treba omogućiti barem tri sata slobodne igre na otvorenom dnevno."
Ja sam za ravnotežu. Razumljivo, obiteljski život iziskuje dosta žongliranja. No, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo, dužni smo svojoj djeci osigurati osnovne preduvjete potrebne za razvoj. Možda 4-6 sati igre dnevno na otvorenom nije izvedivo, ali trenutni podaci govore da prosječno dijete provede dnevno svega 4-7 minuta u slobodnoj igri na otvorenom. To znači da je prosječno dijete vjerojatno vani otprilike 30 minuta nekoliko puta tjedno.

Neki su utvrdili da je cilj od 1000 sati u prirodi pretjeran i nedostižan i malo su ga prilagodili. To znači da moramo biti svjesni da postoje specifične preporuke o tome koliko je slobodne igre na otvorenom potrebno za optimalan razvoj. Ako je tri sata dnevno bazna preporuka, riskiramo zakinuti dijete ako je naš cilj provoditi samo tri sata tjedno na otvorenom. Zato si postavljamo cilj, tako da ne propustimo pružiti djeci ovu ključnu komponentu koju sva djeca trebaju za zdrav rast i razvoj. Kada djeca imaju prilike slobodno se igrati na otvorenom, ona instinktivno traže osjetilne podražaje koji im trebaju za rast i razvoj.

Ako djeca imaju dovoljno vremena za korištenje ekrana u prosjeku 1200 sati godišnje (prema podacima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, predškolci u Hrvatskoj u prosjeku pred ekranima provedu oko 900 sati godišnje, op. prev.), onda je jasno da imamo vrijeme na raspolaganju, samo ga treba preusmjeriti na "trošenje" koje će rezultirati produktivnijim i zdravijim ishodima.

 

Preneseno s bloga 1000 hours outside

 

Share this post