Zašto bi se djeca trebala igrati u pijesku?

Zašto bi se djeca trebala igrati u pijesku?

 

Djeca se vole igrati u pijesku, a evo zašto biste im to trebali i dopustiti.
 

Djeca obožavaju pijesak, odrasli baš i ne. U gradu ga sumnjičavo promatraju kao potencijalni izvor zaraza, na moru je iritantan jer se uvuče u sve pore, zaprlja auto, kuću, ne možete ga isprati sa sebe. Nekima se doslovno diže kosa na glavi od pomisli da idu na pješčanu plažu. No, pijesak u stvari uopće nije tako loš.

Zašto je dobro i zdravo igrati se u pijesku? Ovo su samo neki od razloga:

 

Dobro utječe na fizički razvoj

Dijete se može igrati u pijesku na puno različitih načina. Noseći kantice s pijeskom, okrećući ih, napor koji ulaže kako bi prelilo teret iz jedne kante u drugu ili lopaticom napunilo kamin…sve je to jako dobro za razvoj grube motorike.

Osim toga, dijete razvija mišiće, a napor koji ulaže za primanje sitnijih predmeta utječe pak na razvoj fine motorike. Poboljšava se još i koordinacija pokreta te ravnoteža jer kao što znamo, pijesak nije isto što i ravna tvrda površina.
 

Proširuje maštu

Igranjem u pijesku dječja mašta i kreativnost bujaju. Hoće li po njemu pisati i crtati ili možda graditi dvorce i kopati kanale i tunele? Za što se god dijete odluči, uložit će određenu dozu planiranja i kreiranja. Igračke koje pritom koristi samo upotpunjuju cjelokupni doživljaj i potiču na daljnju kreativnost i razradu igre.
 

Pomaže izraziti emocije

Pijesak je poznata metoda terapije za djecu s motoričkim poremećajima, djecu s određenom vrstom teškoća ili pak onu koja su doživjela neku traumu. S obzirom da igra pijeskom ne ma nikakvih ograničenja već je opuštajuća i djeluje umirujuće te potiče na otpuštanje negativnih emocija, izvrsna je i za djecu koja nemaju nikakvih problema.

Pomoću takve igre djeca imaju priliku ne verbalno se izraziti, smiriti i opustiti.
 

Unapređuje socijalnu interakciju

Igrati u pijesku znači igrati se vani što je izvrsna prilika da dijete upozna drugu djecu. Pijesak je izvrsna igračka jer ga ima jako puno i nitko ga ne treba svojatati. Ako se temelji igre dobro postave, djeca uglavnom zajedno surađuju u gradnji, razvijaju govor, druže se, planiraju te ujedno i dobro zabavljaju.

Dijete će iz ovakve igre naučiti još korisnih stvari, na primjer, kako dijeliti igračke, mijenjati se, čekati svoj red da dobiju bager, lopaticu, grablje…i što je najbolje, sve to uče u praksi i kroz igru, a ne iz knjiga.
 

Razvija koncentraciju i pažnju

Djeca se danas sve teže koncentriraju a sve im manje stvari može zadržati pažnju na dulje vrijeme. Tome su navodno uzrok raznorazni gadgeti koje sve češće imaju u rukama i koji im odvlače pozornost sa svih drugih aktivnosti.

Pijesak kao takav nudi smirenje, opuštanje te razne mogućnosti kreativnog igranja, što smo već spomenuli u prethodnim koristima. Stoga igranje pijeskom pozitivno utječe na takvu djecu kojoj ništa pretjerano dugo nije zanimljivo. U pijesku nađu način kako da se relaksiraju, a igra nudi stalno nove mogućnosti te im nije odbojna i dosadna. Igrajući se i planirajući gradnju tunela, mostova i slično, poboljšavaju svoju koncentraciju i pažnju.
 

Utječe pozitivno na kognitivni razvoj

Pijesak je nepregledna ploča po kojoj dijete može pisati slova, crtati oblike, brojeve, uzorke…na taj način uči, savladava nove vještine te rješava probleme što pozitivno utječe na njegov kognitivni razvoj.

Mnogoj djeci je odbojno učiti pisati po papiru, ne žele primiti olovku u ruke niti ju pravilno držati, lak ose obeshrabre. no, pisanje po pijesku druga je priča jer ga doživljavaju kao igru i zato će se uvijek rado prepustiti takvom načinu igre.
 

Gradi imunitet

Znanstvenici tvrde da djeca koja se češće igraju vani, na travi ili u pijesku su često otpornija i zdravija od one koja odrastaju u kući i kontroliranom, uvijek čistom okolišu.

Malo prljavštine dobro je za izgradnju imuniteta koji će vaše dijete učiniti otpornijim na svakojake bolesti.

 

Preneseno s Djecjaposla.com

 

Share this post