Zašto je dodir važan?

Zašto je dodir važan?

 

Dodirivati i biti dodirnuto ima vrlo važan utjecaj na dijete, u dojenačko doba, ali i ostatak života. Ono treba tjelesni kontakt sa svojom majkom, a njegov mozak mora pravilno interpretirati osjete tog kontakta u cilju stvaranja prve emocionalne privrženosti.
 

Privrženost daje dojenčetu prvi osjećaj sebe kao fizičkog tijela, a taktilna obrada za dojenče je prvi izvor sigurnosti. Kod dojenčeta je osjet dodira razvijen već po rođenju, ali potrebno ga je i dalje razvijati kako bi dijete moglo lakše interpretirati objekte iz svoje neposredne okoline, njihov oblik, kvalitetu, strukturu materijala – primiti  informacije o vanjskom svijetu.

Dijete taktilnim putem osim o vanjskom svijetu uči i o svome tijelu, njegovim dijelovima i mogućnostima, odnosno razvija percepciju tijela. Kod djece koja imaju problema s dodirom, poput preosjetljivosti ili neosjetljivosti na dodir, odnosno poremećaj kod senzorne integracije mogu se javiti velike emocionalne poteškoće i stvarati problemi u daljnjem tijeku učenja. Stoga je nužno potocati djetetov taktilni razvoj, jer dodir je osnovni temelj dobrog razvoja djeteta. Važno mjesto u taktilnoj stimulaciji zauzima masaža, pogotovo masaža čitavog tijela nakon kupanja ili tijekom presvlačenja djeteta.

Masaža razvija i jača tijelo bebe, ali i povezanost između majke i djeteta

Masaža omogućuje bebi i majci da se bolje upoznaju i zbliže. Emocije veselja, ljubavi i sigurnosti koje majka prilikom takva druženja prenosi djetetu pozitivno se odražavaju na njegovo psihičko i fizičko blagostanje.

Naime, dodir potiče rad niza sustava i organa djetetova organizma: od kože koja uči osjećati dodir i toplinu, živčanog sustava koji uči prenositi informacije o novim iskustvima do mozga, samog mozga koji ih obrađuje, lokomotornog sustava koji je dodirima potaknut na refleksno pokretanje te postupno uči svjesno koordinirati ruke i oči prema izvoru zvuka i dodira, pa do kardiovaskularnog sustava koji zbog uzbuđenja, obrade informacija i pokretanja tijela počne življe raditi i tijelo brže opskrbljivati dodatnim količinama kisika. Ne čudi stoga što kažu kako dodir čini čuda.

 

Tjelesne prednosti dodira i masaže

 • normalizira funkciju cijelog probavnog sustava
 • pospješuje oslobađanje plinova i zraka, pomaže kod kolika
 • stimulira metabolizam i apetit te se posebice preporučuje kod nedonoščadi za dobivanje na težini
 • jača imunitet
 • ujednačava disanje
 • pospješuje cirkulaciju
 • stimulira tijelo koje dijete samo ne može kontrolirati
 • pospješuje pravilan fizički razvoj

 

Psihičke prednosti masaže

 • pomaže za dobar san
 • smanjuje plač
 • djetetu daje osjećaj sigurnosti i ugode

 

Masaža – korisno i ugodno provedeno zajedničko vrijeme

Masaža je vrlo korisna za bebe do godine dana jer su dodir i miris načini kako mala beba komunicira s okolinom. Dodirivanje, majčina toplina i miris najbolji su mediji za “kontakt”, ohrabrivanje i poticanje djeteta. Naravno da masažu može provoditi i tata ili bilo koji član obitelji bez posebnog znanja i iskustva. Tate takvu masažu mogu iskoristiti kao vrijeme samo za njih i bebu, primjerice nakon posla.

Majka, pak, prilikom presvlačenja i njege može nježno utrljavati losion ili ulje u bebinu kožu. Pedijatar će vam možda preporučiti i jednostavne korektivne vježbice kojima ćete prevenirati eventualni manji problem s kukićima ili djelovati fizioterapeutski. U takvoj će se situaciji masaža i korektivne vježbice prožimati i veoma je važno da ih provodite.

 

Pravila masaže

KADA? Dijete masirajte između dvaju obroka jer tada neće biti ni presito ni pregladno. Izbjegavate masažu neposredno prije podnevnog i večernjeg odlaska na spavanje jer može pretjerano stimulirati dijete koje je već pospano. Ako vaše dijete često i mnogo jede, možda se pitate kad je dobro vrijeme za masažu? Svako dijete ima faze budnosti i spremnosti. Birajte te trenutke i provodite masažu sve dok to djetetu odgovara.

KAKO? Kod masaže je manje važan cilj, a više kontakt s djetetom. Prije početka masaže pripremite se. Operite ruke, protrljajte ih i zagrijte. Na rukama zagrijte i ulje. Koristite se isključivo uljem za bebe. Možete provoditi masažu nakon kupanja, ali možda je i bolje to učiniti prije. Naime, topla će voda otvoriti pore i dopustiti hranjivim sastojcima da se upiju, a višak će se masnoće isprati.

GDJE? U prostoriji gdje je ugodna sobna temperatura. Ljeti s temperaturom u principu nećete imati problema, a zimi koristite grijalicu.

 

Izvori:
Čuvarkuća
Roditelji.hr

 

Share this post