Zašto je osjećaj dosade u stvari koristan za vaše dijete?

Zašto je osjećaj dosade u stvari koristan za vaše dijete?

 

Osjećaj dosade može kod djece potaknuti kreativnost

Dijete vam se požali da mu je dosadno…koja je vaša prva pomisao? Razmišljate smjesta kako mu ispuniti vrijeme, nije vas briga ili se čak osjećate pomalo krivima što ne zabavljate svoga klinca i što nema svaki slobodan trenutak u životu ispunjen nekim sadržajem?

Kako roditelji najčešće reagiraju ako im se dijete požali na dosadu? Obično mu pruže neku tehnološku spravicu ili osmisle zabavnu igru ili aktivnost. No, to je u stvari kontra-produktivno. Naime, djeca se trebaju suočiti i naučiti nositi sa životnim problemima, a jedan od njih je svakako neisplanirano vrijeme koje moraju popuniti sami.
 

Zašto je takvo vrijeme važno za zdrav dječji razvoj?

Neisplanirano vrijeme daje djetetu mogućnost da istražuje svoj unutarnji, ali i vanjski svijet, što je početak dječje kreativnosti. Na taj način oni se nauče baviti sami sobom, zamišljati, izumljivati i stvarati.

Neisplanirano vrijeme također pruža djeci mogućnosti da istraže svoje strasti i skrivene interese. Ako ih uvijek držimo zaposlenima i osmišljavamo im aktivnosti za svaku minutu u danu, mogu propustiti otkriti za što su talentirana i što ih istinski, iz dubine srca zanima jer im u stvari mi, roditelji, određujemo zanimaciju.

Osim kreativnost, dosada će natjerati dijete da se nauči rješavati probleme. Naime, dijete kojem je dosadno, a kojem roditelji neće automatski priskočiti u pomoć i zabaviti ga, počne samo razmišljati koje igračke ima na raspolaganju, kako se njima igrati, a možda osmisli i neku novu igru.

Dosada je dobra jer djeci omogućuje i da počnu cijeniti sitna zadovoljstva koja bi inače uzimala zdravo za gotovo. U tome je i najveći problem s gledanjem televizije – mali gledatelji su navikli pasivno primati neograničenu količinu zabave, umjesto da sami proizvode i kreiraju vlastitu.

Zato im je poželjno ponuditi neke igračke koje pružaju mogućnost otvorene igre koje će ima dati priliku da kreiraju vlastitu zabavu, igraju igre pretvaranja i slično, a možete im dati i mogućnost da sudjeluju u kućanskim poslovima, no nikako ih nemojte “spašavati” od dosade i postati njihovi glavni zabavljači.

Potom kada odlučite se odlučite s djetetom poigrati ili mu ponuditi tablet na pola sata, to će mu puno više značiti nego da su mu sve zabavne sprave stalno na dohvat ruke.

Dosada će također primorati djecu da prouče svoju okolinu, pronađu zabavu u njoj i više se igraju s drugom djecom.

Naime, dijete koje zna da ga kod kuće nitko neće nužno zabaviti, vani je otvorenije za komunikaciju i igranje s vršnjacima jer će na taj način od njih dobiti ono što ste mu vi pružali i u stvari zadovoljavali svoju potrebu za druženjem i interakcijom.

 

Preneseno s Dječja posla

 

Share this post