Zašto su mnogi učenici često umorni i bezvoljni?

Zašto su mnogi učenici često umorni i bezvoljni?

 
Mladi uče na drugačiji način
Možda vam je poznata ova situacija: Ujutro ulazite svježi i puni elana u učionicu, a vaši učenici kao da vas i ne primjećuju.
Umjesto da sudjeluju u nastavi, samo bezvoljno sjede u svojim klupama, gledaju vas nezainteresiranim pogledom i jednostavno su pasivni.
 
Istraživanja provedena u više zemalja pokazuju da je gotovo polovica svih učenika ujutro, dakle na početku nastave, upadljivo umorna. Taj se umor češće manifestira kod dječaka nego kod djevojčica, a povećava se u višim razredima. No zašto se to događa?
 
Umor na nastavi u prvom je redu uzrokovan nedostatkom noćnoga sna. Mladi na spavanje odlaze kasnije nego što su to činili dok su bili djeca, a zapravo tek u pubertetu zbog brojnih tjelesnih promjena trebaju puno više sna. Često se kasni odlazak na spavanje obrazlaže lošim planiranjem tijekom dana, što znači da se zadaće pišu kasno uvečer; osim toga se mladi vrlo teško odvajaju od interneta ili pak kasnim odlaskom u krevet jednostavno žele dokazati da su odrasli.
 
No u međuvremenu postoje i dokazi da su glavni krivac za kasno lijeganje hormonalne promjene u pubertetu.
Važnu ulogu pritom igra hormon melatonin, koji upravlja ritmom izmjene sna i budnoga stanja. Hormon se spavanja u mladih izlučuje puno kasnije navečer nego u dječjoj dobi, pa čak i puno kasnije nego što je to slučaj kod većine odraslih. To dovodi do iznenadnog obrata u bioritmu kod mladih u dobi od 12 ili 13 godina. Do te dobi djeca zapravo rano ustaju, no promjenom hormonalnoga bioritma pretvaraju se u noćne ptice. Teško im je zaspati, a ujutro jedva ustaju iz kreveta. Takvo se stanje može usporediti s nekom vrstom jet-lega, samo što ovo traje godinama. Stoga ranojutarnja nastava nikako ne odgovara bioritmu mladih.
 
Možete pokušati boriti se protiv toga umora, i to tako da nastavu započnete s inspirativnim temama, primjerice s glazbom, a ne s gramatikom. U nastavu možete uključiti i vježbe koje iziskuju pokrete tijela, ili pak možete napraviti grupni rad – to naime često motivira učenike puno snažnije nego kada rade sami. Osim toga biste posebno zahtjevne teme trebali obrađivati kasnije tijekom dana, nikako ujutro.
 
Izvor:www.pasch-net.de/pas/cls/leh/deindex.htm

Share this post