Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

 

Redatelji Pete Docter i Ronnie Del Carmen u svom animiranom filmu ‘Izvrnuto obrnuto’ (Inside out) iz 2015. opisuju odrastanje djevojčice Rajke i vode nas u fantastično neobična mjesta unutar uma gdje se susreću različite emocije.

 

Redatelja Peta Doctera ste sigurno već upoznali putem njegovih animiranih filmova (kao redatelja ili scenarista). Filmovi Up (Nebesa), Monsters.Inc (Čudovišta iz ormara), Wall∙E i Toy Story 1 i 2 (Priča o igračkama) osvojili su različite generacije ljubitelja animiranog filma. Posljednji uradak Izvrnuto obrnuto je samo potvrdio zašto je Docter omiljen u svijetu animiranog filma. To je zasigurno potvrdila i ovogodišnja dodjela nagrade Oscar, Izvrnuto obrnuto je uvjerljivo pobijedio u kategoriji najboljeg animiranog filma. Ono što odlikuje sve filmove ovoga autora jest jedna neposrednost, likovi su istovremeno jako posebni, zanimljivi, ali bliski djeci i odraslima i često se možemo s njima poistovjetiti. To je posebno naglašeno u filmu Izvrnuto obrnuto koji posjeduje tu univerzalnost u povezivanju gledatelja i samog filma.

 

Upoznajte Sreću, Tugu, Strah, Ljutnju i Gađenje

Izvrnuto obrnuto je animirani film, namijenjen djeci u dobi od 10 godina naviše, koji nas kroz proces odrastanja djevojčice Rajke odvodi u fantastično neobična mjesta unutar uma gdje se susreću različite emocije. Emocije su oživljene likovima Sreće, Straha, Tuge, Ljutnje i Gađenja. Samo odrastanje je jedno teško putovanje pa tako i za Rajku, djevojčicu koja se s obitelji preselila u San Francisco, gdje njezin otac započinje novi posao. Kao i svi mi, Rajka je vođena svojim emocijama, a to su upravo Sreća, Strah, Tuga, Ljutnja i Gađenje. Rajkine emocije žive u stožeru, kontrolnom centru njezinog uma odakle je svakodnevno savjetuju. Iako Rajka i njezine emocije pokušavaju održati stvari pozitivnima, balansiranje novog grada, škole i kuće nije baš jednostavno.

 

Kako gledati film i o čemu razgovarati?

Film obrađuje jedan od najvećih problema s kojim se svako dijete susreće prilikom odrastanja, a to su različite emocije koje prate emocionalni razvoj. Emocije često znaju zbuniti, donijeti određeni nemir i poljuljati rast i razvoj samopouzdanja. Razgovorom o ovom filmu upravo ćete moći dotaknuti temu emocija (nešto što je djeci još uvijek u ranijoj dobi apstraktno i teško razumljivo) i kako dolazi do sukoba emocija unutar nas samih u različitim situacijama, što stvara svojevrsni košmar u glavi.

Dijete će se moći poistovjetiti s djevojčicom Rajkom i onime što u njoj izazivaju Sreća, Strah, Ljutnja, Gađenje i Tuga. Pokazat će djetetu da je sasvim normalno i moguće u isto vrijeme primjerice biti tužan i ljut, ili sretan i pritom strahovati. Važno je ovim filmom djetetu pokazati kako pravilan emotivni razvoj prate i različite vrste emocija i uputiti ga kako da se s njima nosi, kako da ih što bolje razumije. Dijete treba potaknuti da što više svoju emociju verbalizira, da se s njom suoči i izrazi se bilo putem dijaloga ili primjerice nekog crteža. Spektar emocija koji doživljavamo kroz život nam pokazuje kako se svatko od nas suočava s njima i da ih je važno izraziti.

Osim emocija, film na zanimljiv način pokazuje što su sjećanja, snovi i depresija. Sve to mogu biti teme za razgovor nakon filma, ovisno o dobi djeteta. Film će pokazati vrijednost svih emocija, da i Tuga ima jednaku vrijednost i doprinos, baš kao da i Ljutnja, Strah i Gađenje ponekad mogu biti korisni, te da ni jedna od emocija ne isključuje drugu. Pokazat će kako stvari i događaje možemo pamtiti i sjećati ih sa srećom, tugom, ljutnjom, strahom ili gađenjem, te da to ovisi o fazi života u kojoj se trenutno nalazimo. Depresija je prikazana na suptilan način, te pokazuje da takvo “stanje” ne može samo od jednom nestati, da se treba osjećati voljenim i biti strpljiv i kada su osjećaji u pitanju.

Film prikazuje kako često nemamo kontrolu nad svojim emocijama, te da je ponekad teško donijeti pravu odluku jer su emocije snažne. Dijete možete potaknuti da zapisuje svoje osjećaje, vodi dnevnik osjećaja. Zajednički možete potom na kraju dana porazgovarati s njim kako se osjećao i zašto su baš te emocije prevladale.

 

Preneseno s Medijske pismenosti

 

Share this post