5 načina kako djetetu pomoći s čitanjem

5 načina kako djetetu pomoći s čitanjem

 

Proces usađivanja doživotne ljubavi u djecu prema čitanju počinje s vama. Dok škole pomažu u razvijanju i jačanju vještine čitanja, ne možete očekivati da učitelji budu oduševljeni i zaneseni čitanjem. Kao i kod mnogih drugih stvari i ovdje roditelji imaju ključnu ulogu, a nikada nije prerano početi usvajati ove vještine.

Čak i male bebe imaju velike koristi ako im roditelji čitaju. Naravno, klinci preferiraju video igrice i ostale aktivnosti, ali sigurno ostaje dovoljno prostora u kojem će čitati. Najvažnija i najočitija korist i prednost čitanja je snalaženje u svijetu. Struka kaže kako se pripovijedanje i literatura direktno povezuju sa emotivnim razvojem djece.
 

Brojne su prednosti koje donosi ulijevanje ljubavi prema čitanju

  • Proširenje vokabulara, jer djeca imaju priliku naučiti nove riječi
  • Poboljšanje pisanja i razumijevanja
  • Jačanje kritičkog razmišljanja, jer djeca uče kako rješavati problem
  • Učenje strpljenju i discipline, jer čitanje ipak zahtijeva određeno vrijeme
  • Povećanje uspjeha u školi, jer djeca koja čitaju, bolja su u školi
  • Podizanje samopouzdanja i komunikacijskih vještina
  • Poticanje aktivne mašte, jer kroz čitanje, djeca upoznaju različita mjesta, kulture i ljude
  • Jačanje veze s roditeljima, jer čitanje više nije nešto što moraju činiti, nego aktivnost koja ih zbližava

 

1. Čitajte naglas i često

Nikada nije prerano djeci početi čitati naglas. Neka to postane dnevna rutina – čitanje 20 do 30 min dnevno svaki dan prije spavanja npr. To je jedan od najboljih načina za prenošenje vještina čitanja u mališanima, a istovremeno je i dobar temelj za usađivanje ljubavi prema čitanju. Čitanje naglas pomaže u povećanju poznavanja različitih riječi i poboljšava razumijevanje napisanog. Ove prednosti počinju već s prvim danom čitanja.

Kako dijete raste i počinje samo čitati, nastavite im i dalje čitati naglas, ali im dopustite da i oni čitaju vama. Čitajte zajedno, dogovorite se tko će čitati koja poglavlja i sl. Zastanite kada koristite neku novo naučenu riječ i pustite ih da ju oni pročitaju. Također, namjerno krivo izgovorite neku riječ, kako biste provjerili je li dijete uvidjelo pogrešku.
 

2. Potaknite rano zanimanje za čitanje

Mnogo toga možete učiniti kako biste odgojili dijete koje je zaljubljenik u čitanje. Čineći čitanje prioritetom, svakako će pomoći. Pobrinite se da knjige i ostali materijali za čitanje djetetu budu dostupni u svakom trenutku. Učlanite ga u gradsku knjižnicu što ranije. Organizirajte tjedne izlete u knjižnicu i dozvolite im da proučavaju redove i redove knjiga.

Stvorite i svoju malu kućnu knjižnicu, kako bi dijete uvijek imalo pristup različitim knjigama. Sjednite s djecom i porazgovarajte o štivu koje je pročitalo. Pitajte ih za radnju, glavne likove i sl. Ako dijete na prvu nije zainteresirano za čitanje, nemojte odustajati. S vremenom ćete pronaći knjige koje su mu zanimljive.
 

3. Učinite čitanje zabavnim i ugodnim

Kada dijete doživi čitanje zabavnim i ugodnim, velike su šanse da će i samo posegnuti za novom knjigom, bez nagovaranja. Kao roditelj, možete učiniti mnogo stvari kako bi čitanje bilo zabavnije. Potražite knjige koje su primjerene njihovoj dobi. Djeca vole nešto što im je poznato, potražite knjige i slikovnice koje uvijek imaju istog glavnog lika kojeg će pratiti iz slikovnice u slikovnicu. Posavjetovati se možete i sa knjižničarima, koji će vam sigurno rado pomoći u odabiru knjiga i slikovnica koje će se svidjeti djeci.

Dijete će uživati u čitanju ako se lako može fokusirati na radnju. Zato pripremite prostor u kojem ćete čitati. Ugasite TV ili čitajte u drugoj prostoriji, u kojoj mu ništa neće odvraćati pozornost. Neka djetetu bude ugodno na mjestu na kojem čita te osigurajte dovoljno svjetla.
 

4. Promovirajte vještine čitanja

Neka knjige koje imate kod kuće budu primjerene njegovom uzrastu, kako ne biste izazvali nepotrebne frustracije kod djeteta. Porazgovarajte o različitim aspektima knjige sa svojim mališanima. Na primjer, neka prvo pročitaju knjigu, zatim mu tu istu knjigu pustite na CD-u, a potom usporedite ove dvije verzije. Slično, nakon što je dijete pročitalo knjigu, pokušajte i s filmom, ili crtićem. Pitajte ih što im se sviđa u kojoj verziji te jesu li primijetili razlike između knjiga i CD-a, odnosno crtića.

Neka čitanje bude interaktivno iskustvo. Kada zajedno čitate knjigu, pitajte dijete što misli što će se dogoditi dalje ili koji su mu najdraži likovi i zašto. Kako uče nove riječi, potražite njihove definicije u rječniku i potaknite djecu da ih upotrebljavaju u vlastitim rečenicama. To će povećati njihovo samopouzdanje i željet će čitati i učiti još i više.
 

5. Budite uzor

Prečesto roditelji podcjenjuju moć utjecaja koju oni sami imaju. Ne možete očekivati da će djeca voljeti čitanje, ako vi sami nikada ne čitate. Stoga, neka dijete vidi kako i vi čitate i uživate.

Kao i sa svim ostalim, nemojte ih forsirati. Zapamtite da je nježan i taktičan pristup uvijek najbolji. Ako će dijete osjetiti pritisak koji se vrši na njega zbog čitanja, možete izazvati kontra reakciju i želju za čitanjem svesti na minimum. Neka djeca tek kasnije zavole čitanje, stoga im dajte vremena, neka sami otkriju ljubav prema čitanju.

Nije bitno je li vaše dijete u vrtiću ili još u pelenama. Nikada nije prerano graditi ljubav prema čitanju, a roditelji i ovdje imaju ključnu ulogu. Odmaknite se od mišljenja kako je čitanje rezervirano za školu i počnite s čitanjem kod kuće, koje je zapravo aktivnost koja će povezati cijelu obitelj. Najbolja stvar koju možete učiniti jest da budete uzor te da aktivno čitate s djecom, kako bi se razvila ljubav prema čitanju. Polako, ali sigurno, dijete će ubirati plodove svog rada cijeli život.

 

Preneseno s Froddo.com

 

Share this post