Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu, ona su pametnija

Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu

Svaki zagrljaj je bitan! Što više grlite djecu, ona su pametnija

 

Željeli priznati ili ne, većina se roditelja potajno nada i priželjkuje da je njihovo dijete među pametnijima u grupi vršnjaka. Učinit će sve kako bi poticali razvoj djetetove inteligencije, njegujući potencijal djeteta u najvećoj mogućoj mjeri. Započinju vrlo rano – odabirom najboljeg mobila s uzorcima koji stimuliraju razvoj mozga preko izlaganja djeteta stranim jezicima, što većem broju jezika, to bolje.
 

Prema novijim istraživanjima, jedan od najjednostavnijih i najboljih načina razvijanja djetetove inteligencije je – grljenje! Prema istraživanju, zagrljaji, kao način fizičkog pokazivanja naklonosti i ljubavi, vrlo su važni za zdrav razvoj djeteta. Istraživanje je provela Nacionalna dječja bolnica u Ohiu, a rezultati govore da zagrljaji potiču dječji mozak na rast i razvoj i pomažu djeci da postanu pametnija.

Opće je poznato da je fizička bliskost korisna, osobito u slučajevima prijevremeno rođene djece. Dobrobiti fizičkog kontakta roditelja i djeteta nisu novi koncept. Dodir kože na kožu majke i novorođenčeta dokazano nosi dobrobiti djetetu, pojačava kognitivnu kontrolu nedonoščeta i organizaciju fizioloških funkcija tijekom prvih deset godina života. Prema časopisu Psychology Today, ove su tvrdnje objavljene u studiji iz 2014. godine. Istraživanje provedeno 2017. dodatno je pokazalo da je zagrljaj još moćniji nego smo mogli i zamisliti. Istraživanje je provedeno na 125 beba kod kojih su promatrane i analizirane njihove reakcije na fizički dodir.

Istraživanje je obuhvatilo i prijevremeno rođenu i djecu rođenu u terminu i analiziralo je način na koji fizički dodir utječe na razvoj mozga, zajedno sa spoznajnim vještinama, društvenim razvojem i opažanjem. Otkriveno je kako podupiruća iskustva, poput grljenja, kontakta kože na kožu i dojenja, izazivaju moždane reakcije koje pomažu zdravijem rastu mozga.
 

"Osiguravanje da prijevremeno rođene bebe primaju pozitivan, podržavajući dodir poput kontakta kože na kožu, od neprocjenjive je važnosti i pomaže razvijanju osjećaja i reakcija poput onih kakve imaju bebe rođene u terminu", objasnila je znanstvenica Nathalie Maitre za Science Daily.
Sjajno je znati da fizički kontakt, grljenje djeteta može dijete učiniti pametnijim. Jednostavan, a opet tako snažan čin grljenja, dovoljan je da utječe na umreženja u mozgu i pomogne kreirati odgovor i osjećaj dobrobiti od ovakvog podražaja još nekoliko godina.

 

Bebe koje dobivaju puno fizičkog kontakta i zagrljaja, preplavljene su dobrim osjećajima. S druge strane, stručnjaci tvrde da bebe kojima je fizički dodir uskraćen, koja nisu dodirivana i grljena, mogu doživjeti skupljanje mozga. Kao što je objasnio razvojni istraživač Nathan Fox, taktilna stimulacija (dodir) potiče razvoj mozga u periodu kad su bebe najpodložnije utjecaju.

"Pretpostavka je da djeca koja razviju sigurnu povezanost, u dobi od 8 godina pokazuju pojačanu aktivnost mozga", rekao je Fox. Bez obzira na istraživanje, djeca trebaju i najčešće svakodnevno dobivaju obilje zagrljaja i fizičkog dodira. Ali, kad znamo da ovaj oblik pokazivanja naklonosti pomaže da budu pametnija, to je razlog da ih nikada ne pustimo.
 

Postoje i mnoge druge prednosti grljenja, poput poticanja oslobađanja hormona oksitocina (hormona ljubavi, dobrog osjećaja) koji pomaže jačanju dječjeg imunološkog sustava i pomaže bržem zacjeljivanju rana. Poznato je da zagrljaji doprinose boljem emocionalnom zdravlju i stabilnosti djece.

 

Izvor: Global Remedy House
Prijevod: Harfa d.o.o.