10 najljepših rituala uspavljivanja djeteta

10 najljepših rituala uspavljivanja djeteta

 

Rituali uspavljivanja olakšat će djetetu da se navečer smiri. Deset savjeta koji slijede mogu vam pomoći pri razvijanju vlastite večernje rutine, zahvaljujući kojoj će vaše dijete opušteno utonuti u carstvo snova.

1. Večernja šetnja
Kad je vaše dijete nemirno nakon dugoga dana, svjež zrak može djelovati umirujuće. Ugodna šetnja u prirodi pomoći će djetetu da se opusti i smiri.  

2. Topla kupka
Većina se djece opusti u toploj kupki. No ako vaše dijete tek tada živne, možete u vodu dodati nekoliko kapi ulja od lavande. Lavanda smiruje osjetila i njeguje osjetljivu dječju kožu.

3. Držanje za ruke
Kada dijete iza sebe ima naporan dan, navečer ga često vrlo brzo preplave razne emocije. U tom mu slučaju možete pomoći držanjem za ruku – mamin dodir djeluje utješno i istovremeno poručuje djetetu: „Ja sam s tobom, na sigurnom si.“

4. Plišane igračke u krevetu
Kada djeca spremaju igračke na spavanje, time često reflektiraju vlastite osjećaje. Stoga obratite pozornost na dijete, pomognite mu da pripremi igračku za spavanje tako da ona može leći zajedno s njim.  

5. Igra i zabava za dvoje
Ponekad djeca jednostavno moraju osloboditi još malo nakupljene energije prije nego se daju spremiti u krevet. No nakon jurnjave trebala bi uslijediti neka mirnija aktivnost, tako da se dijete prije spavanja ipak smiri.

6. Masaža za uspavljivanje
„Prvo na spavanje odlaze prsti, a zatim i cijela noga“. Ako laganom masažom na spavanje pošaljete svaki dio djetetova tijela, na zabavan ćete ga način pripremiti za spavanje, a osim toga ćete i dan završiti osmijehom.

 
7. Vrijeme za maženje

Uzmite si vremena kada dijete spremate na spavanje. Uživajte u tim trenucima s djetetom, poljubite ga, zagrlite i legnite na nekoliko minuta u krevet zajedno s njim.

8. Večernji koncert
Zanimljiv način na koji možete umorno dijete otpraviti u krevet jest pjevanje pjesme za laku noć. Ako dijete čuje poznatu melodiju i mamin glas, brzo će se opustiti i smiriti.

9. Čavrljanje
Paukova mreža na kuhinjskome prozoru ili ona mala žaba na pločniku – dijete je tijekom dana doživjelo puno toga što prije spavanja tek mora procesuirati. Stoga razgovarajte o svemu što se vašega djeteta dojmilo i što mu možda tjera san s očiju.

10. Priča za laku noć
Priča za laku noć pravi je klasik među ritualima uspavljivanja. Bez obzira na to bila ona izmišljena ili dolazi iz omiljene knjige, dijete će itekako uživati u vremenu provedenom slušajući vaš glas.

Preuzeto s netmoms.de

 

Pročitajte i:

Zašto djeca traže da im se čita uvijek ista slikovnica​

Uvjeti odrastanja i razvoj mozga​

Share this post