10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

10 znanošću podržanih savjeta kako odgojiti sretno dijete

 

Složit ćemo se svi da je biti roditelj, težak i odgovoran, no istovremeno najbolji posao.

 

Odgovornost koju imamo na sebi neprekidno nas stavlja u poziciju da preispitujemo sami sebe, obavljamo li tu ulogu dovoljno dobro. Mnoštvo je savjeta kako biti dobar roditelj, knjiga napisanih o roditeljstvu, stručnjaka, odgajatelja i samih roditelja koji nam nameću sliku idealnog roditelje.

Ne budite prestrogi prema sebi, roditeljstvo nije uloga koja mora biti savršena, roditeljstvo je uloga koja se zasniva na ljubavi, razumijevanju i našoj želji da učinimo pravu stvar. Stoga, nemojte brinuti previše. Budite tu za njih. Odgajajte ih da budu ljudi kakve i sami cijenite. Vlastitim primjerom prenosite im lijepe obrasce ponašanja. Nije jednostavno, ali je vrijedno.
 

Dokazano je da većina roditelja, kada ih upitate akvo dijete žele odgojiti, odgovara da žele odgojiti sretno dijete. Danas nam znanost donosi 10 savjeta o tome kako odgojiti sretno dijete. Pročitajte ih sami i potvrdite ili opovrgnite njihove teze.

 

Usrećite sebe

Možda je pomalo ironično da se prvi savjet doima sebičan. No zapitajte sami sebe, koliko naša sreća utječe na ljude oko nas. Sretni i zadovoljni roditelji prenose svoju sreću na djecu. Bilo kroz rad, osmijeh ili dobru volju, činjenica je da je odrastanje ljepše uz sretne i zadovoljne ljude.

 

Pozitivan stav

Djeca, kao i odrasli, ne vole doživjeti neuspjeh. Bilo da je riječ o jednostavnim stvarima poput srušene kućice od kockica, promašenog gola ili komada peciva koje je djetetu ispalo na pod, neuspjeh (možda preteška riječ) bi trebali promatrati kroz vedriju stranu priče.

Nije sve neuspjeh. Npr. pecivo je sad hrana za golubove. Pozitivan stav u situacijama neuspjeha ili pogrešaka, dokazano vodi manjoj depresiji u kasnijoj dobi.

Autorica knjige “Optimism is so closely related to happiness that the two can practically be equated”, Christine Carter, pronalazi sljedeće odlike pozitivnih osoba, nasuprot pesimističnih:

  • Uspješniji su u školi, poslu i sportu
  • Zdraviji su i duže žive
  • Manje su šanse da će se boriti s depresijom i anksioznosti.

 

Ne težite savršenstvu

Nitko nije savršen, s toga nemojte očekivati da budete savršen roditelj. Takvo nešto ne postoji. Opustite se i uživajte i vaše dijete će uživati u vremenu provedenom s vama.

 

Naučite djecu emocionalnoj inteligenciji

Emocionalna inteligencija se može razvijati. Djeci je urođeno da svoje emocije ispoljavaju. Možda nije baš uvijek lijep prizor, ali dopustite djeci da izraze svoju ljutnju, bijes, tugu i sreću.

Povežite se sa svojim djetetom, aktivno ga poslušajte i pomognite mu da iskaže svoje osjećaje i objasnite mu da su ti osjećaju uredu (razdvojite osjećaje od ružnog ponašanja).

 

Njegujte svoj brak

Ne dozvolite da vas rođenje djeteta udalji od vašeg partnera. Dijete je bitno, ali i vaš partner je bitan. Problemi u braku i stresne situacije utječu i na vaše dijete. Nemojte zapostaviti niti jednog člana obitelji.

Budite primjer svom djetetu s pažnjom, poštivanjem i ljubavlju prema partneru/ici.

 

Razvijte samodisciplinu

Samodisciplina kod djece je važnija za budući uspjeh djeteta i od same inteligencije. Znate li što je Marshmallow test?
To je test koji se provodio  u Americi kako bi se ustanovila količina samokontrole kod djece. Djeci u dobi od 4 do 6 godina ponuđen je izbor da pojedu jedan marshmallow odmah ili da mali pričekaju i kao nagradu dobiju dva.
Ona djeca koja su bila u stanju dugo čekati i zaslužiti dvostruku nagradu imali su veće šanse da postanu uspješni u svemu što rade.

Naučite dijete samodisciplini kroz jednostavne izazove. Npr. da pričeka da svi sjednu za stol prije nego krene s jelom i sličnim aktivnostima.

 

Komunikacija

Pokušajte uvijek aktivno slušati svoje dijete. Dozvolite mu da iskaže svoje mišljenje i svoje stavove. Ne morate se složiti s njima, ali ih uvažite. 
Takvim ponašanjem stvarate jaču vezu između sebe i djeteta, jačate iskrenost i šaljete poruku djetetu da ste uvijek tu za njega.

 

Igra je važna

Djeca se trebaju neometano i slobodno igrati. Igra je važna za djecu i kroz igru djeca otkivaju sebe i svijet oko sebe.
Kroz aktivno igranje djeca uče funkcionirati u grupi, pregovarati, dijeliti, izboriti se za vlastito mišljenje i zauzeti se za sebe.

 

Šala je dobrodošla

Šalite se sa svojim djetetom. Smijte se zajedničkim šalama. Dokazano je da roditelji koji izmjenjuju šale s djetetom, potiču dijete na kreativno razmišljanje, proširivanje kruga prijateljstva i pružaju mu alat za rješavanje stresnih situacija u budućnosti.

 

Obiteljski ručak/večera

Djeci je bliskost i osjećaj zajedništva izvor sreće. Sigurnost doma i zajednički obrok trebali bi biti svakodnevnica ili barem ritual koji se ponavlja uvijek kad roditelji to mogu. Male stvar pretvaraju vaš dom u sretan dom, a sretan dom je najbolji dom za odrastanje.

 

Preneseno s Mali genijalci

 

Share this post