Beba jede sama – evo kako to izgleda

Beba jede sama – evo kako to izgleda

 
"Baby-led Weaning" – metoda dohrane bebe pri kojoj ona sama odlučuje što će jesti postala je jedna od vrlo čestih tema na brojnim internetskim forumima. No funkcionira li to doista? Funkcionira, tvrdi savjetnica pri dojenju i primalja Gill Rapley. Osim što funkcioniram ima i brojne prenosti. No kako to izgleda u praksi? 
 
Beba jede sama – evo kako to izgleda 
  • Ovu metodu možemo početi primjenjivati kad beba navrši 6 mjeseci i počne pokazivati zanimanje za hranu. 
  • Na početku se takvi obroci mogu organizirati samo kada je beba već sita jer tada je raspoložena za istraživanje. Kada je gladna, dobije mlijeko. Tako to izgleda na početku; dakle vrlo je opušteno jer beba nema osjećaj da joj se nešto oduzima. S vremenom će se obroci mlijeka prorijediti sami po sebi.
  • Bebi se nude sve namirnice, no ništa joj se ne stavlja u usta.
  • Tanjuri su na početku nepotrebni: beba jede direktno sa stola (nabaviti plastični stolnjak!) ili s ploče na svojoj stolici. 
  • Na taj način beba od samog početka jede ono što i ostali članovi obitelji. Preduvjet za to je da se obitelj hrani zdravo i raznoliko (dakle bez gotovih zamrznutih jela, masnih obroka, prejako začinjene hrane, previše slatkoga i sl.) te da se u obrocima vrlo oprezno dozira sol.
  • Važno je da beba sjedi uspravno (ili u svojoj stolici ili u krilu odrasle osobe). Ako se dogodi da se beba zagrcne, lakše će iskašljati hranu. I bez brige: beba se nije „skoro ugušila“, već je prirođenim mehanizmom spriječila hranu da dospije u dušnik. 
  • Namirnice treba podijeliti na porcije koje beba može uzeti u ruku. Najbolje je rezati hranu na komade koji još malo vire van kada ih beba obuhvati svojom šakom. Zrna kukuruza, grašak i sve druge sitne namirnice beba će moći uhvatiti tek s otprilike navršenih 9 mjeseci (kada razvije tzv. pincetni hvat). 
  • pri svakom obroku bebi treba ponuditi različite zdrave namirnice. Ne trebaju to biti velike porcije, važno je da im je sadržaj raznolik. Beba će sama odlučiti hoće li što pojesti i koliko čega će pojesti. Pritom je strpljenje vrlo važno – bebe često isprva samo opipavaju hranu, a tek kasnije je prinesu ustima. 
 
Najljepši od svega su opušteni zajednički obroci
 
Kašica? Sima, 9 mjeseci, ne zna što je to. Baš kao ni njezin stariji brat Milo (3 godine). Obije su od samoga početka sami jeli što im se svidjelo, nitko im nije gurao hranu u usta. Njihova majka Anke ispričala nam je kako je do toga došlo i što joj se sviđa u BLW-metodi:  
„Kada sam bila trudna prvi put, moj muž i ja smo kod kuće imali knjigu o pripremi kašica. Naime činilo nam se posve normalnim da se bebe prvo hrane na taj način, a onda se tek počnu polako privikavati na krutu hranu. Onda sam pročitala priču o djetetu koje je odrastalo hraneći se krutom hranom, i to samo; potražila sam još informacija o toj temi na Internetu i ondje naišla na BLW-metodu, koja kaže da beba otpočetka sama jede krutu hranu. Pomislila sam: Ovo je baš za nas! Posebno mi se svidjela pomisao da će beba moći sudjelovati u zajedničkim obiteljskim obrocima, a ne stajati postrani i jesti odvojeno. Moj muž i ja odmah smo nabavili knjigu Gill Rapley i oduševljeno se primili posla. Rezali smo krastavce, jabuke i banane na komade dovoljno velike da ih beba može uhvatiti, kuhali smo tjesteninu, mrkvu i korabicu te dopuštali da Milo već u dobi od 6 mjeseci proba sve što god je htio. Nismo vodili brigu o količini hrane koju je pojeo, već smo vjerovali da će on sam znati koliko mu je potrebno. I nismo pogriješili, bilo je to divno iskustvo: Milo je danas nezahtjevno dijete koje jede najraznolikije vrste voća i povrća. Sima, njegova mlađa sestra, ima, razumljivo, potpuno jednak tretman: i dalje tvrdimo da bebe ne trebaju posebnu prehranu, već se trebaju jednostavno pridružiti ostatku obitelji za stolom. Imala je jedva tri mjeseca kada je prvi put u ustima iskušavala bananu, a u međuvremenu jede s nama i divno se razvija. Najbolje u BLW metodi je to što su zajednički obroci tako divno opušteni: nikome se ne ohladi njegovo jelo jer prije mora nahraniti bebu. Nitko ne broji koliko su djeca točno pojela i nitko ne treba brinuti je li to premalo ili previše. Naša djeca otpočetka uče da je hrana užitak i da sama znaju koliko im je potrebno da bi bila sita.
 
Bebe točno osjećaju što im je potrebno 
 
Ideja da bebe mogu same jesti nije tako nova kao što se to obično misli. No engleska primalja i savjetnica pri dojenju Gill Rapley prva je detaljno pokazala da bebe mogu jesti krutu hranu i da je to sve što im je potrebno da bi se pravilno razvile. Utemeljila je naziv Baby-led weaning kako  bi roditeljima pokazala da postoji alternativa klasičnim kašicama. 
 

Share this post