Osnovna škola u Kaliforniji prva uvela stajaće stolove za djecu

Osnovna škola u Kaliforniji prva uvela stajaće stolove za djecu

Sjedilački način života ima dugotrajne posljedice na naše zdravlje. Toga smo svi svjesni i o tome se srećom sve češće priča. No, cjelodnevno sjedenje ne ostavlja posljedice samo na odrasle ljude. Ostavlja posljedice i na djeci.

Zdravstveni sustavi različitih država, kao i razne udruge i organizacije, već duže vrijeme vode borbu s pretilošću djece. Sama hrana koju konzumiraju u školama samo je jedan problem. Drugi je taj što većinu dana djeca sjede, a koji sat tjelesnog odgoja u školama ne može puno pomoći. Zato je jedna američka škola odlučila stati na kraj sjedenju.

 

Prva škola koja je u potpunosti zamijenila klasične stolove i stolice

Osnovna škola Vallencito u San Rafaelu, Kalifornija, SAD, postala je prva škola koja je uvela stajaće stolove u učionice. Iako već postoje škole u kojima su ovakvi stolovi dostupni, ova škola je postala prva koja je u potpunosti zamijenila klasične stolove i stolice sa stajaćim stolovima. Na početku učenici možda i nisu bili toliko oduševljeni s idejom, ali su je vrlo brzo prihvatili.

„Stajanje mi potroši jedan dio energije pa se mogu koncentrirati bez meškoljenja na stolici“, izjavila je učenica Meadow McPherson za CBS News.

No, nisu samo učenici zadovoljni s novim načinom rada, već i sami profesori koji su primijetili da su učenici, od kad je škola uvela ove stolove, bolje fokusirani, produktivniji i imaju više samopouzdanja.

Od 22 učionice koje se nalaze u školi, njih 19 je zamijenilo obične stolove i stolice za stajaće stolove, a ostale tri dobit će ih do kraja godine. Uz stajaće stolove učenicima su dostupne i stolice za njih, ali većinu vremena ostaju neiskorištene. Osim povećanja produktivnosti, ovi stolovi omogućuju djeci da se kreću jer više nisu „prikovani“ za stolicu, niti ne moraju stajati na mjestu, kao „kipovi“, dok rade.

Osim što su stajaći stolovi dobri za povećanje produktivnosti, imaju i pozitivne posljedice za njihovo fizičko zdravlje. Ne samo zdravlje djece, već svih ljudi koji žive sjedilačkim načinom života.

„Povećavate tonus mišića nogu, poboljšavate cirkulaciju i arterijsku funkciju i naravno, svakog sata potrošite par kalorija više što može dovesti do velikih promjena“, objas nio je prednosti stajaćeg stola dr. Steven Mittelman, direktor Programa za dijabetes i pretilost Dječje bolnice Los Angeles.

 

Ako su stajaći stolovi tako dobri za naše zdravlje, zašto ih nema u"" više tvrtki ili škola? Problem je, naravno, kao i kod pitanja pravilne prehrane u školama, novac, odnosno njegov nedostatak. Takva ulaganja su dosta skupa, pa sve više američkih škola uvodi druge programe kojima pokušavaju zamijeniti klasične stolove i stolice – poput pilates lopti ili sobnih bicikala na kojima djeca mogu pedalirati i čitati, primjerice lektiru.

Bez obzira na financijske poteškoće, stajaći stolovi poprilično su dobra ideja. Bilo što, samo da se djeca više kreću. Po nekim podacima, svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo. Stajaći stolovi, pilates lopte, više satova tjelesnog odgoja u školama, pa i pravilna prehrana – sve su to stvari koje bismo trebali polako uvoditi i u naše škole kako bi spriječili da naša djeca odrastu u pretile ljude s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

„Dugotrajno sjedenje je novo pušenje“, zaključila je učenica Osnovne škole Vallencito, Kaia Whitehouse. I u pravu je.

 

 

 

Izvor: Women in Adria 

 

 

 

 

O vježbama za bolje učenje pročitajte u našoj knjizi Djeca bolje uče uz kineziologiju

""

Share this post