Sveta Lucija - navještaj božićnog svjetla

Sveta Lucija – navještaj božićnog svjetla

Danas 13. prosinca slavimo Svetu Luciju posebnu zaštitnicu i mučenicu. Samo njeno ime znači "svjetlo", pa kršćani smatraju da ona naviješta dolazak najvećeg svjetla.

Živjela je u 4. st. na Siciliji za vrijeme cara Dioklecijana. Potjecala je iz imućne obitelji. Legenda kaže da je na hodočašću u Katanij dok je molila za majčino ozdravljenje, doživjela ukazanje mučenice Agate koja joj je predvidjela skoru mučeničku smrt. Po povratku na Siciliju, raskinula je ionako neželjene zaruke te svoje bogatstvo podijelila siromašnima što se nije svidjelo njenom zaručniku koji ju je bijesan zbog toga čina prijavio caru Dioklecijanu da je kršćanka. Po tadašnjim zakonima je kao takva bila vrlo opasna, stoga ju je car Dioklecijan dao najprije mučiti a zatim i pogubiti.

Djeca se posebno raduju blagdanu Svete Lucije i sitnim darovima u svojim čizmama. Običaj je da roditelji napune čizmice orašastim voćem, suhim smokvama, mandarinama i sl. sitnarijama na dan Svete Lucije. Djeca obično ne vole jesti orašaste plodove ali im mogu poslužiti za igru, ili kao materijal za izradu božićnog nakita koji se tradicionalno izrađuje na Svetu Luciju.

Također se na dan Svete Lucije sije pšenica kao simbol obnove života. Djeca se posebno raduju sijanju pšenice, jer od toga dana do Božića imaju poseban zadatak, zalijevati ju svakoga dana.

Uputite svoje dijete da nije dobro prekomjerno zalijevati pšenicu, jer će sjemenke zahvatiti plijesan. Za Božić dozvolite svome djetetu da odabere vrpcu kojom će ukrasiti svoju pšenicu. Zajednički zapalite svijeću zabodenu u izraslu pšenicu.

Djeca se na dan Svete Lucije igraju svjetlom, noseći ga od prozora do prozora, da bi svojom dobrotom i jednostavnošću poput sv. Lucije, omekšali naša srca i omogućili radost i svjetlo na našim licima.

Share this post