Učenje matematike kroz zabavu i igru

Učenje matematike kroz zabavu i igru

 

Predstavljamo igre i aktivnosti uz pomoć kojih svoje dijete možete upoznati s osnovama matematike. Svaka od ovih aktivnosti će istovremeno zaokupiti vaše aktivno dijete, ali i stvoriti priliku za učenje.

Matematika može izgledati kao izazovan koncept za podučavanje male djece jer smo i mi odrasli često nesigurni na sam spomen matematike. Ali, usvajanje matematičkih vještina i znanja presudno je ako želite djetetu osigurati kvalitetnu bazu koju će u budućnosti nadograđivati. 
Kako bismo njegovali ljubav za matematiku, dijete trebamo upoznati s osnovnim matematičkim pojmovima već u ranoj dobi.

Matematičke igre namijenjene vrtićarcima, zabavan su način za otkrivanje osnovnih matematičkih pojmova!

Prema dr. Erici Zippert, postdoktorandici sa Sveučilišta Vanderbilt, jednostavne igre i svakodnevne aktivnosti mogu snažno utjecati na učenje matematike.
Kroz potpuno neobavezno, neformalno i zaigrano iskustvo, možete snažno utjecati na dijete i njegovo usvajanje matematičkih pojmova", rekla je za Motherly.
"Vještine koje dijete stječe kroz igru važne su jer utječu na kasniji akademski uspjeh i to ne samo u području matematike nego i u čitanju. Morate imati jako bazno znanje matematike, kako biste bili spremni usvojiti zahtjevnije vještine."

Istraživanje koje je Zippert provela pokazalo je da većina roditelja pretpostavlja kako je dovoljna priprema za usvajanje matematičkih pojmova, naučiti djecu prepoznavati brojeve i brojati. Ali, ona tvrdi kako se matematika sastoji od brojnih drugih koncepata poput oblika, uzoraka, odnosa u prostoru koji su svi baza naprednih matematičkih koncepata.

Igre i svakodnevni kućni poslovi zabavan su način upoznavanja djeteta s tim koncpetima.

 

Kućne matematičke igre za vaše predškolsko dijete

Poučavanje djeteta matematici, ne mora biti dosadno i kruto – moguće je učiti kroz igru i primjenom matematičkih koncepata u svakodnevnom životu. Takve aktivnosti nisu samo poučne, one će s lakoćom zaokupiti  i najmanju djecu koja ionako samo žele istraživati svoje okruženje i uživati u tome.

Evo nekoliko primjera matematičkih igara za djecu vrtićke dobi.

 

Igre prstima

Jednostavne igre prstima potiču razvoj vještine brojanja. Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, okupljeni u Mrežu za razvoj i istraživanje ranog matematičkog obrazovanja, smatraju da igre prstima razvijaju i vještine poput kardinalosti (broj elemenata u skupu), subitiziranja (sposobnost uočavanja broja predmeta koji su pred nama), kombiniranja i raščlanjivanja.
Evo kako se možete poigrati s djetetom. Sakrijte ruke iza leđa, držite u zraku određen broj prstiju na svakoj ruci,a dijete treba pogoditi koliko prstiju na svakoj ruci pokazujete.
 

Društvene igre

Društvene igre obično uključuju brojanje polja kojima se krećemo i zbranjanje rezultata a to ih čini sjajnim alatima za vježbanje i razvoj vještine brojanja. Društvene igre pomažu i u prepoznavanju oblika i boja, te pospješuju koordinaciju oko-ruka kao i spretnost ruku.  

Knjige i rime

Postoji mnogo knjiga i rima koje sadrže matematičke elemente koji se mogu iskoristiti za vježbanje osnovnih matematičkih koncepata, osnovnih vještina pismenosti pa čak i uočavanja obrazaca nizanja i ponavljanja. Dijete može u knjigama pokazivati predmete ili slike koje se ponavljaju, boje koje se ponavljaju i sl. a u pjesmama prepoznavati nizanje sličnih riječi, koje se rimuju ili koje se ponavljaju.

Prebroji stvari koje svaki dan vidiš

Jedan od načina da djetetu približite matematiku i razbijete strah od nje je da matematičke koncepte uključite u svakodnevne aktivnosti. Primjerice, ako morate obaviti nešto u gradu i upadnete u gužvu, brojite automobile određene boje (zadajte boju). Kad ste u kupovini, neka dijete računa koliko komada žvakaćih guma ili nekog drugog slatkiša može kupiti s 10 kuna.
Ovakvim aktivnostima djeca vježbaju samostalnost, odlučivanje, strpljenje i upornost. Svaki trenutak, ako želimo, možemo pretvoriti u priliku za učenje.

Pečenje (keksa, kolača)

Kakav nadasve slastan način da dijete upoznate s razlomcima!
Neka dijete odvaja sastojke ili gotove kekse na pola, četvrtine ili osmine i onda iskoristite dijelove za zbrajanje i oduzimanje dijelova. Na ovakvim primjerima, dijete će vrlo brzo vidjeti kolik polovina ili četvrtina čini jedan keks, jednu cjelinu. Kad djeca sama od cjeline stvaraju manje dijelove i vide ih pred sobom, puno lakše zapamte da, primjerice, četiri četvrtine čine jednu cjelinu.

Igre s vodom

Još jedan sjajan primjer matematičke igre za vrtićarce su "vodene" igre. (a koje se dijete ne voli igrati u vodi i s vodom?)
Kroz igre s vodom, dijete može upoznati principe mjerenja tekućine i uspoređivanja zapremine posuda na temelju oblika. Kroz ovakve igre, dijete razvija i matematički jezik, koristeći riječi poput teško i lagano, puno i prazno.

Kućanski poslovi

Djeca su najčešće oduševljena kad sudjeluju u kućanskim poslovima. Jedan od razloga zašto biste trebali dopustiti djetetu da obavlja neke, dobi prilagođene zadatke je taj što je i izvršavanje kućanskih poslova prilika za učenje matematike.

 Skupljanje i spremanje igračaka nakon igre može se pretvoriti u niz zabavnih matematičkih zadataka – skupljanje točnog broja igračaka odjednom, sortiranje po veličini ili boji i sl.
kad sređujete rublje, dijete vam može pomoći sortirati odjeću po bojama ili uparivati čarape.

Ostale zabavne aktivnosti

Od ostalih aktivnosti kojima se možete zajedno zabaviti je izrada narukvica od perlica, nizanje perlica. Osim što nizanjem perlica dijete vježba finu motoriku,  možete razgovarati o uzorcima i stvaranju uzoraka nizanjem perlica određene boje ili oblika/veličine.

Igranje s kockama ili slaganje puzzli način su na koji djeca uče pratiti upute, određivati smještaj određenog predmeta prema obliku te procijeniti prostorne dimenzije.

 

Izvor: Smart Parenting
Prijevod: Harfa

 

Share this post